Το χειρότερο τρίμηνο για τις ευρωαγορές από το 2002
Η πανδημία του κορωνοϊού οδήγησε τις ευρωπαϊκές χρηματαγορές στις χειρότερες τριμηνιαίες απώλειες από το 2002, καθώς τα lockdown σε εθνικό επίπεδο επέφεραν ανεπανόρθωτο πλήγμα στη διεθνή οικονομία.
Όπω μεταδίδει το CNBC, μέχρι και το κλείσιμο της Τρίτης, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είχε σημειώσει απώλειες 23,03% από τις αρχές του 2020 και αυτό ήταν το χειρότερο α’ τρίμηνο που έχει καταγραφεί ποτέ στα χρονικά.
Σημειώνεται ότι το γ’ τρίμηνο του 2002 είχε κλείσει με απώλειες 23,33%.
Ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε τη μεγαλύτερη βουτιά μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών δεικτών, χάνοντας 28,94% και καταγράφοντας το χειρότερο τρίμηνο στην ιστορία του.
Αντίστοιχα ο ιταλικός FTSE MIB επίσης κατέγραψε το χειρότερο συνολικά τρίμηνο στην ιστορία του με πτώση 27,46%.
Φυσικά, δεν αποτελεί σύμπτωση ότι αυτές οι δύο χώρες έχουν πληγεί σκληρότερα από κάθε άλλη από το ξέσπασμα του κορωνοϊού.
Οι επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κρουσμάτων στην Ιταλία ξεπερνούν τώρα τις 105.000 και μετρά πάνω από 12.400 θανάτους.
Η Ισπανία έχει πάνω από 95.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και περισσότερους από 8.400 νεκρούς, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.
Ο γαλλικός CAC 40 έκανε βουτιά 26,46% κατά το α’ τρίμηνο, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 και ο γερμανικός DAX έχασαν 24,8% και 25% αντίστοιχα.
Στις ΗΠΑ τώρα, ο Dow και ο S&P 500 την Τρίτη έκλεισαν με τις χειρότερες απώλειες σε επίπεδο α΄τριμήνου, χάνοντας 23,2% και 20% αντίστοιχα. Ο Dow σημείωσε το χειρότερο τρίμηνο από το 1987 ενώ ο S&P 500 είχε τη μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση από το 2008.
Βαδίζοντας στο άγνωστο
Κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες στην Ευρώπη και ανά τον κόσμο έχουν προβεί σε τολμηρές κινήσεις σε όμτι αφορά τη νομισματική και τη φορολογική τους πολιτικής για να στηρίξουν τις οικονομίες τους τις τελευταίες εβδομάδες.
Η ΕΚΤ ξεκίνησε πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 750 δισ. ευρώ, το λεγόμενο «Pandemic Emergency Purchase Programme» σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την οικονομική ζημιά, ενώ οι κυβερνήσεις σε Γερμανία, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο άνοιξαν τις κάνουλες των δημοσιονομικών δαπανών.
Οι επενδυτές θα παρακολουθούν στενά τα μέτρα στήριξης και το κατά πόσον έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα στην οικονομία της Ευρώπης που αυτή τη στιγμή είναι στο επίκεντρο της πανδημίας.
Παράλληλα, θα παρακολουθούν και τις τυχόν ενδείξεις ότι υπάρχει επιβράδυνση της εξάπλωσης, αν και αυτό δεν φαίνεται ακόμα στον ορίζοντα, καθώς ο απολογισμός των θανάτων συνεχίζει να αυξάνεται επικίνδυνα.
Όπως αναφέρει ο Χαράλαμπος Πισούρος, αναλυτής της JFD Group, «τα νομισματικά και δημοσιονομικά κίνητρα ενδέχεται να μην αρκούν για να αναζωογονήσουν την παγκόσμια ανάπτυξη εάν οι ανά τον κόσμο χώρες παραμείνουν σε καραντίνα για μερικούς ακόμη μήνες. Έτσι, από τη στιγμή που αυτό αντικατοπτρίζεται στα οικονομικά δεδομένα, οι επενδυτές μπορεί για άλλη μια φορά να εγκαταλείψουν τα assets που ενέχουν ρίσκο, υπέρ των ασφαλών καταφυγίων. Για να αλλάξουμε την άποψή μας, θα πρέπει να υπάρξει ένα εμβόλιο έτοιμο για διανομή και το εμβόλιο σε αυτή την περίπτωση δεν είναι οι δημοσιονομικές δαπάνες ούτε η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής».
Οι επενδυτές που στηρίζονται καθαρά στα θεμελιώδη μεγέθη μπορεί να πληγούν λόγω της συνεχιζόμενης μεταβλητότητας της αγοράς, σύμφωνα με τον διευθυντή της Fidelity International Equity Portfolio, Αμίτ Λόντα, αν και θεωρεί ότι μπορεί να υπάρξουν κάποιες ευκαιρίες.
«Μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα, όταν σταθεροποιηθεί η εικόνα, μπορεί να βρεθούμε σε ένα περιβάλλον παρόμοιο με εκείνο το 2009», αναφέρει ο ίδιος
«Σε αυτή την ανάκαμψη, το καλύτερο που έπρεπε να κάνουμε ήταν να πουλήσουμε όλα όσα είχαν αμυντικό χαρακτήρα το 2008 – όπως εταιρείες καλής ποιότητας με χαμηλή μόχλευση – και να αγοράσουν όλα τα κυκλικά assets που είχαν επιβιώσει».
Σημειώνεται ότι κυκλικές επιχειρήσεις είναι εκείνες η επιτυχία των οποίων συνδέεται στενά με την επίδοση της οικονομίας και γι’ αυτό είναι πιθανό να κυμαίνονται ανάλογα με τους κύκλους της οικονομίας (πχ. τομέας ενέργειας).