Το ΧΑΑ επέστρεψε στο… 2009

06/05/2018, 22:55
Το ΧΑΑ επέστρεψε στο… 2009

Η καλύτερη χρήση των εισηγμένων εταιρειών μετά το 2009 ήταν το 2017, όπως αναφέρει η ΒΕΤΑ Χρηματιστηριακή, αναλύοντας τα αποτελέσματα 12μήνου των εισηγμένων στο ελληνικό χρηματιστήριο εταιρειών. Με βάση τους ισολογισμούς που δημοσίευσαν 180 εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρείες, τους οποίους επεξεργάστηκε το τμήμα ανάλυσης της BETA ΑΧΕΠΕΥ, ο κύκλος εργασιών έφτασε στα 66,42 δισ. ευρώ (ενισχυμένος κατά 8,6%), με τα λειτουργικά κέρδη να ενισχύονται κατά 7,7% στα 9 δισ. ευρώ. Τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας έφτασαν στα 2,87 δισ. ευρώ (με άνοδο 151,9%), ενώ η καθαρή θέση των εταιρειών εμφανίζεται ενισχυμένη κατά 1,9%. Από το σύνολο των 180 εισηγμένων που δημοσίευσαν ισολογισμούς, οι 106 ήταν κερδοφόρες. Συγκεκριμένα, οι 57 κατέγραψαν αύξηση των κερδών τους, 29 μείωση, ενώ 20 επέστρεψαν σε κέρδη. Από τις υπόλοιπες 74 που κατέστησαν ζημιογόνες οι 25 εμφάνισαν ενίσχυση των ζημιών, 38 μείωση, ενώ 11 επέστρεψαν σε ζημιές.


«Χαμόγελα» στους μετόχους


Από τα κέρδη που πέτυχαν οι εισηγμένες εταιρείες «μοιράζουν» 1,37 δισ. ευρώ (+9% σε σχέση με το 2016) στους μετόχους τους με τη μορφή μερισμάτων και επιστροφών κεφαλαίου, κάτι παραπάνω από τα μισά κέρδη του συνόλου. Η επίδοση των εισηγμένων υποστηρίχθηκε από την αύξηση του ΑΕΠ, όπως μεταφράστηκε στην εγχώρια ζήτηση, τα εξαιρετικά αποτελέσματα του κλάδου διύλισης, την εξωστρέφεια των εξαγωγικών εταιρειών και τη δουλειά που είχε γίνει στο πρόσφατο παρελθόν σε θέματα αναδιάρθρωσης και αναδιοργάνωσης κόστους που φαίνεται να αποδίδουν καρπούς. Ο τουρισμός είχε ευρεία συμμετοχή στο αποτέλεσμα επηρεάζοντας έμμεσα ή άμεσα το οικονομικό σύστημα και φέρνοντας καλύτερα περιθώρια και ρευστότητα στους ισολογισμούς των εταιρειών, επισημαίνει ο κ. Χατζηδάκης.


Οι τράπεζες


Για τις ελληνικές τράπεζες η κερδοφορία δεν ήταν προτεραιότητα στην περσινή χρήση. Ωστόσο, σύμφωνα με τη ΒΕΤΑ, το δύσκολο σύστημα με τους πολλούς αγνώστους και τη μία και μοναδική λύση περνάει μέσα από τη μείωση των επισφαλών ανοιγμάτων (NPEs) στα οποία οι τράπεζες ξεκινούν κάθε νέο τρίμηνο με στόχο να πιάσουν τον... στόχο του επόπτη (SSM). Επομένως, ναι μεν οι ελληνικές τράπεζες δεν εμφανίζουν –ακόμα– τα κέρδη που έχουν υποσχεθεί, προστατεύουν ωστόσο τα κεφάλαιά τους όσο οι διαγραφές δανείων επιτρέπουν να επιτυγχάνονται οι τριμηνιαίοι εποπτικοί στόχοι των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων. Επιπλέον στο τέλος της περσινής χρονιάς οι τράπεζες έπρεπε να κινηθούν προληπτικά: Να ανεβάσουν τις προβλέψεις τους εν όψει της εφαρμογής του ΔΠΧΠ 9 και των τεστ αντοχής και να πουλήσουν ό,τι είναι δυνατό σε καλές τιμές ώστε να εγγράψουν νέο κόστος εθελούσιας εξόδου στη χρήση του 2017. Ξεκινώντας επομένως από τη γραμμή των εσόδων από τόκους η μείωση που επιταχύνθηκε στο τέλος του 2017 (Q4:17 -6%) αναμένεται να συνεχιστεί. Πειραιώς, Eurobank και Εθνική Τράπεζα αναμένουν μικρές μονοψήφιες ποσοστιαίες μειώσεις στη γραμμή των εσόδων από τόκους ενώ η Alpha Bank αιφνιδίασε δίνοντας κατεύθυνση για υψηλή μονοψήφια ποσοστιαία μείωση, δεδομένης και της υψηλότερης μόχλευσης που έχει σε σχέση με τον ανταγωνισμό (124%). Το οργανικό κόστος υποχώρησε μεν (1,6%) ωστόσο το σχετικό μέγεθος περιείχε τις προβλέψεις της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς για εθελούσια αποχώρηση υπαλλήλων μέσα στο 2018. Η αίσθηση πάντως είναι κοινή για μείωση του οργανικού κόστους κατά μέσο όρο 5% στο σύνολο. Βάζοντας όλα τα παραπάνω στην εξίσωση των προ προβλέψεων αποτελεσμάτων, το οργανικό αποτέλεσμα θα πρέπει να αναμένεται στα ίδια επίπεδα με τα περσινά. Οι τράπεζες είδαν τις προβλέψεις τους να εκτοξεύονται και το κόστος απομείωσης επί των μεικτών δανείων να απογειώνεται στο 3,51% (σε μέσο επίπεδο) μετά από επτά τρίμηνα παραμονής κάτω από τις 200 μονάδες βάσης (2%). Τη «ζημιά» την έχει κάνει κυρίως η Τράπεζα Πειραιώς η οποία είδε το κόστος απομείωσης να φθάνει το 7,8% παίρνοντας απομειώσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της πρόβλεψης, η Τράπεζα Πειραιώς το 2015 στην άσκηση «επιβίωσης» είχε καταγράψει κόστος απομείωσης 9,6%, κινήθηκε δηλαδή προληπτικά ανεβάζοντας αισθητά την κάλυψη των δανείων σε καθυστέρηση στο 75% (από 70% στο Q3:17) και 47,3% στα NPEs. Η πρόβλεψη αυτή αντισταθμίστηκε με την εμφάνιση αναβαλλόμενης φορολογίας (αρνητικός φόρος), ο οποίος προστέθηκε στα κεφάλαια της τράπεζας. Από εδώ και πέρα οι τράπεζες βλέπουν το κόστος απομείωσης δανείων να κινείται μεταξύ 150 και 200 μονάδων βάσης μια εκτίμηση κανονικότητας που συνόδευσε τα αποτελέσματα για επτά συνεχή τρίμηνα. Μεταφράζοντάς το σε κόστος το μέγεθος κινείται μεταξύ 850 και 900 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο.


Κερδίζουν έδαφος τα… κέρδη


Η ψαλίδα κερδοφόρων/ζημιογόνων συνέχισε να ανοίγει υπέρ των κερδοφόρων καθώς 8 επιπλέον εταιρείες εμφάνισαν κέρδη. Πλέον το 59% των εταιρειών κινείται σε θετικό έδαφος, επίδοση η οποία είχε εμφανιστεί το 2008, αλλά με διαφορετικό αριθμό εισηγμένων εταιρειών (270 εταιρείες έναντι 180). Ποιοτικά οι 106 εταιρείες που εμφάνισαν κέρδη είδαν βελτίωση στην κερδοφορία σχεδόν στο 32% (57 εταιρίες) ενώ 20 εταιρείες γύρισαν από ζημιογόνο αποτέλεσμα, δύο λιγότερες από το α’ εξάμηνο. Σε ό,τι αφορά τις ζημιογόνες 38 εταιρείες από τις 74 μείωσαν τις ζημιές τους. Τέλος ένα ενδιαφέρον στατιστικό για τη χρήση του 2017 είναι ότι αποτέλεσε την καλύτερη χρήση όλων των εποχών για 28 εισηγμένες εταιρείες, εκ των οποίων οι έξι ήταν εταιρείες του FTSE-25. Ο καθαρός δανεισμός εμφάνισε μετριοπαθή αύξηση 2,7% και δεδομένης της πολύ ικανοποιητικής περυσινής και φετινής χρονιάς σε ό,τι αφορά τα μερίσματα (αθροιστικά άνω των 2,5 δισ. ευρώ) φαίνεται ότι είναι σε μια αναλογία που εξυπηρετεί τις ταμειακές ανάγκες των διανομών μερισμάτων.


Οι πρωταγωνιστές


Ελαφρώς υψηλότερη ήταν η εμφάνιση «εκπλήξεων» σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο δημοσίευσης. Στους διακριθέντες εντοπίζονται οι Coca Cola, Μυτιληναίος, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Motor oil, Aegean, και Jumbo. Κλαδικά ξεχώρισαν οι εταιρείες Μεταφορών και Υγείας καθώς εμφάνισαν σημαντικές βελτιώσεις στην οργανική επίδοση παρά την οριακή αύξηση της δραστηριότητάς τους. Οι τράπεζες, από την άλλη πλευρά, κινήθηκαν σε χαμηλή πτήση κερδοφορίας αλλά εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών. Δυνατούς ισολογισμούς και ικανοποιητική επίδοση στην τελική γραμμή είχαν ακόμα οι Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχάλκο, Grivalia Properties, Σαράντης, ΕΥΑΘ, Sunlight, Ευρωπαϊκή Πίστη, FF Group και Καρέλιας. Σε μικρότερες εταιρείες οι συνήθεις ύποπτοι είχαν μια καλή χρήση: Πλαίσιο, Flexopack, Έλτον Χημικά, Quest Holdings, ΓΕΚΕ, Κρι-Κρι, AS Company, ΕΛΤΡΑΚ, Καράτζης, Ικτίνος, Mermeren Combinat, Κανάκης, Elinoil, Πλαστικά Κρήτης, Πετρόπουλος και Autohellas. Στα αξιοσημείωτα και υποσχόμενα turn-around εντοπίζονται οι περιπτώσεις των Λάμψα, Ελβαλχαλκόρ και Μοτοδυναμική.