Μιχάλης Σταυριανουδάκης: «Η κυβέρνηση στέκεται στο ύψος των περιστάσεων»

Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην «axianews».

Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη μπροστά σε δύσκολες καταστάσεις. Ελληνοτουρκικά, μεταναστευτικό, οικονομία, πανδημία είναι τα θέματα «πρώτης γραμμής», αλλά και προβλήματα που προκύπτουν στην καθημερινότητα, όπως η αστοχία στην κατασκευή μασκών που μοιράστηκαν στα σχολεία. Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης μίλησε στην «axianews» και έδωσε τις δικές του απαντήσεις σε όλα τα θέματα της επικαιρότητας.

Συνέντευξη στον Γιάννη Τίληρο

– Μετά από μία 20ετία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, πώς πήρατε την απόφαση να μπείτε στην κεντρική πολιτική σκηνή;

Μετά από πολλά χρόνια προσφοράς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μού έκανε την τιμητική πρόταση να είμαι υποψήφιος Βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στο Νότιο Τομέα, στις εκλογές του 2019. Εν συνεχεία, ως Πρωθυπουργός πλέον, μου έκανε την τιμή να μου εμπιστευτεί τη θέση του Γενικού Γραμματέα Εσωτερικών και Οργάνωσης του Υπουργείου Εσωτερικών, αναγνωρίζοντας την εμπειρία και τη γνώση που αποκόμισα ως ενεργός Δήμαρχος, το αίσθημα ευθύνης, τη συνέπεια και την έμπρακτη διάθεσή μου να συνεργαστώ και να προσφέρω λύση στα προβλήματα, τα οποία βίωσα και αντιμετώπισα όλα αυτά τα χρόνια στο πεδίο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

– Η Κυβέρνηση καλείται να βρει λύσεις σε αρκετά προβλήματα: Ελληνοτουρκικά, μεταναστευτικό, πανδημία και οικονομία. Μπορεί να αντιμετωπίσει τόσα πολλά μέτωπα ταυτόχρονα;

Αναλαμβάνοντας τη διακυβέρνηση της χώρας, στόχος μας ήταν η επαναφορά της κανονικότητας και η προώθηση της ανάπτυξης σε όλα τα επίπεδα. Η συγκυρία, όμως, μας έφερε κατά τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης της χώρας να βρεθούμε αντιμέτωποι με πολύ μεγάλα, πρωτόγνωρα και σοβαρά προβλήματα – οικονομικά, γεωπολιτικά και υγειονομικά. Παρόλα αυτά, η Κυβέρνηση, με τη σοβαρότητα και το αίσθημα ευθύνης που τη διακρίνει, στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει όλα τα μέτωπα με σύνεση, μεθοδικότητα, οργάνωση, συντονισμό ενεργειών και αποτελεσματικότητα.

Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, μέσα από τις πρωτοφανείς αντιξοότητες, των οποίων γίναμε κοινωνοί όλοι μας, συνεχίζει να υλοποιεί σταθερά και συντονισμένα το έργο που εξήγγειλε, με συνέπεια λόγων και πράξεων, με ωριμότητα ενεργειών και με υπευθυνότητα απέναντι στον Ελληνικό Λαό. Τα προβλήματα είναι πολλά, αλλά μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε γιατί έχουμε σχέδιο και αποφασιστικότητα.

– Το μεταναστευτικό μετά από μία περίοδο ύφεσης δείχνει να φουντώνει και πάλι. Είδαμε όλοι τι συνέβη στη Μόρια. Πώς θα το αντιμετωπίσει η κυβέρνηση;

Η ΕΕ πρέπει να κατανοήσει ότι το μεταναστευτικό δεν είναι πρόβλημα της Ελλάδας αλλά συνολικά ευρωπαϊκό. Οφείλει να πάρει αποφάσεις και να παράσχει στη χώρα μας κάθε είδους βοήθεια. Τα σύνορά μας είναι και σύνορα της Ευρώπης και πρέπει να διαφυλάσσονται από κάθε είδους επιβουλή. Επί πλέον πιστεύω ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες ώστε η Ευρώπη να προχωρήσει σε αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου.

– Βρισκόμαστε ενώπιον του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού. Υπάρχει ετοιμότητα για την επιτυχή αντιμετώπισή του, όπως έγινε στο πρώτο κύμα την άνοιξη;

Η Κυβέρνηση λειτούργησε με πολύ καλά αντανακλαστικά στο πρώτο κύμα του κορωνοϊού σε όλα τα επίπεδα. Με αίσθημα ευθύνης έναντι των πολιτών εξέδωσε άμεσα Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και έλαβε όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, προκειμένου να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στην πανδημία του COVID-19 και να διασφαλιστεί το ύψιστο αγαθό της Δημόσιας Υγείας. Σε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες συνέβαλε τα μέγιστα το Υπουργείο Εσωτερικών, πρωτοστατώντας και στηρίζοντας με κάθε τρόπο επιχειρήσεις, εργαζόμενους (εξ αποστάσεως εργασία, άδειες ειδικού σκοπού, κ.ά.) και ευπαθείς ομάδες πολιτών αλλά και την Τoπική Αυτοδιοίκηση με έκτακτες χρηματοδοτήσεις πάνω από 100 εκατ. ευρώ και έκδοση ειδικών διατάξεων αντιμετώπισης της πανδημίας.

Επομένως, η εμπειρία που αποκομίσαμε και η επιτυχής αντιμετώπιση του πρώτου κύματος μας έχει θωρακίσει με γνώση και εμπειρία, ώστε να αντιμετωπίσουμε εξίσου με σοβαρότητα, ετοιμότητα και στοχευμένες κινήσεις και ένα ενδεχόμενο δεύτερο κίνηματου κορωνοϊού.

– Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την Κυβέρνηση για προχειρότητα και ανοργανωσιά, με αφορμή το φιάσκο με τις μάσκες στα σχολεία. Τι απαντάτε σε αυτά;

Το Υπουργείο Εσωτερικών, με στόχο τη θωράκιση της εκπαιδευτικής κοινότητας ενώπιον της απειλής του κορωνοϊού έδωσε έκτακτη επιχορήγηση 6,2 εκατ. ευρώ στην Κ.Ε.Δ.Ε., μέσω της οποίας έγινε προμήθεια προστατευτικών μασκών.

Όπως διαβεβαιώνει το Υπουργείο Υγείας οι διαστάσεις που δόθηκαν ήταν σύμφωνες με τις διεθνείς προδιαγραφές. Στην πράξη όμως διαπιστώθηκε αστοχία. Το Υπουργείο Εσωτερικών διαβίβασε τις προδιαγραφές που έλαβε από την αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας. Με την διόρθωση του λάθους από την Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, οι ανάδοχοι του διαγωνισμού θα προβούν στην παραγωγή μασκών, σύμφωνα με τις νέες προδιαγραφές, ώστε να διανεμηθούν στα σχολεία της χώρας.

Με δεδομένη, λοιπόν, την αστοχία ως προς το μέγεθος της μάσκας σε μέρος της προμήθειας, θεωρώ πως το μείζον -και αυτό είναι που πρέπει να κρίνει και να κρατήσει ο καθένας μας- είναι ότι με συνέπεια και υπευθυνότητα και με αντίπαλο το χρόνο, ολοκληρώνεται επιτυχώς μια προσπάθεια που αποβλέπει στη θωράκιση της ασφάλειας και της δημόσιας υγείας της εκπαιδευτικής κοινότητας έναντι της εξάπλωσης του COVID-19.

– Ένα άλλο θέμα είναι με τις καθαρίστριες στα σχολεία. Πρέπει να γίνουν προσλήψεις για να καλυφθούν τα κενά.

Το Υπουργείο Εσωτερικών, εν μέσω μιας πραγματικά δύσκολης συγκυρίας -τόσο υγειονομικής όσο και οικονομικής- θεσμοθέτησε διάταξη, σύμφωνα με την οποία η αρμοδιότητα του καθαρισμού των σχολικών μονάδων που δεν καλύπτονται από το υπάρχον προσωπικό των Δήμων, καλύπτονται με προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου τις οποίες θα συνάπτουν οι δήμοι και δεν μετέφερε την αρμοδιότητα στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια. Είναι γεγονός ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα βρέθηκαν οι απαραίτητοι οικονομικοί πόροι (δόθηκαν επί πλέον 28 εκατ. ευρώ) και με κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες πρόσληψης του προσωπικού αυτού. Ήδη έχουν συναφθεί οι συμβάσεις από τους δήμους και το προσωπικό προσφέρει τις υπηρεσίες του στα σχολεία όλης της χώρας.

Εξάλλου, η αρμόδια Γενική Γραμματεία Ανθρώπινου Δυναμικού του Υπουργείου μας είναι σε επαφή με τους δήμους που τυχόν αντιμετωπίζουν αποδεδειγμένα πρόβλημα ως προς την καθαριότητα των σχολικών μονάδων, ώστε όπου χρειαστεί να βρεθεί η ενδεδειγμένη λύση.

– Γιατί καθυστερούν τα μεγάλα και εμβληματικά έργα παρά τις διαβεβαιώσεις που έδινε η Κυβέρνηση από την ημέρα που ανέλαβε τις τύχες της χώρας;

Η Κυβέρνηση από την πρώτη μέρα που ανέλαβε, με άμεσες ενέργειες και κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις, προσπάθησε να ξεπεράσει τις μεγάλες, γραφειοκρατικές κυρίως, δυσκολίες για την ολοκλήρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών και την έναρξη υλοποίησης μεγάλων επενδυτικών-εμβληματικών έργων που θα συμβάλουν τα μέγιστα στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Είμαι αισιόδοξος ότι σύντομα θα δούμε τα θετικά αποτελέσματα της προσπάθειας αυτής.

Όσον αφορά στο Υπουργείο Εσωτερικών, ήδη ξεκίνησε η διαδικασία υλοποίησης του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ, έχοντας εκδώσει τις οκτώ (8) από τις έντεκα (11) προσκλήσεις που το αρθρώνουν, ενώ το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων παραμένει σε εξέλιξη.

Επιπλέον, σημαντική νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Εσωτερικών συνιστά η τεχνική υποστήριξη των δήμων, μέσω της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, που τους δίνει τη δυνατότητα να συντάσσουν μελέτες και να διεκδικούν έργα που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών. Τέλος, γίνεται προσπάθεια τροποποίησης του ν. 4412/2016, ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή ευελιξία στις διαδικασίες ανάθεσης και υλοποίησης έργων, ανεξαρτήτως του χρηματοδοτικού εργαλείου που επιλέγεται κάθε φορά (ΕΣΠΑ, ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ, Αντώνης Τρίτσης κ.λ.π.), με απώτερο σκοπό τη μεγιστοποίηση της απορροφησιμότητας κονδυλίων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση που αποτελεί αναπτυξιακό μοχλό για τη χώρα.