Τα βρίσκουν Άκτωρ – Αβαξ για το έργο μαμούθ του 1, 8 δισ. της γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας

-Η γραμμή 4, το πρακτικό της Επιτροπής Διαγωνισμού και οι διαπραγματεύσεις - Στο ίδιο τραπέζι οι οικογένειες Ιωάννου και Καλλιτσάντση! «Αντί να βγάζουν μεταξύ τους τα μάτια τους καλύτερα να μοιράσουν το έργο» λένε οι καλά γνωρίζοντες! - Στη γωνία η ΓΕΚ Τέρνα, αποσκοπεί σε ακύρωση του διαγωνισμού! - Οι προβληματισμοί του υπ. Υποδομών και η «σκόπιμη» καθυστέρηση της Επιτροπής Αξιολόγησης

Στο πιο κομβικό της σημείο εισέρχεται η υπόθεση του διαγωνισμού για την γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας. Ένα έργο μαμούθ, με τον ιλιγγιώδη προϋπολογισμό του 1,8 δισ. που στην ουσία αποτελεί το χρυσόμαλλο δέρας στον κλάδο των κατασκευών! Όποιος το κατακτήσει αποκτά σαφές προβάδισμα όχι απλά επιβίωσης αλλά και κυριαρχίας στον εργοληπτικό τομέα. Για τον Άβαξ λένε πως το έργο έχει αναχθεί σε υπόθεση ζωής και θανάτου! Η οικογένεια Ιωάννου τα παίζει όλα για όλα καθώς θεωρεί ότι μέσα από την γραμμή 4 του Μετρό περνάει η επιβίωση του ομίλου! Από την άλλη πλευρά η οικογένεια Καλλιτσάντση τα παίζει επίσης όλα για όλα καθώς το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ομίλου θα επιτευχθεί σε απόλυτο βαθμό με την ανάληψη μιας τέτοιας εργολαβίας! Και σε κάθε περίπτωση φανταστείτε ότι ο νικητής του διαγωνισμού εξασφαλίζει κατασκευαστικό αντικείμενο για 10 χρόνια, ταμειακές ροές και αυξημένη πιστοληπτική ικανότητα, εκτός των άλλων!

– Η ακύρωση και επαναδημοπράτηση

Βεβαίως, από την άλλη πλευρά βρίσκεται στη γωνία και περιμένει η ΓΕΚ Τέρνα που πιέζει με κάθε τρόπο να κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός και να επαναδημοπρατηθεί.

Το υπ. Υποδομών ωστόσο γνωρίζει ότι τυχόν ακύρωση του διαγωνισμού και επαναδημοπράτηση του θα απαιτήσει τεράστιο χρόνο, ιδίως μάλιστα από τη στιγμή που το έργο θεωρείται ώριμο και υπό προϋποθέσεις εφικτό να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και να ξεκινήσει. Διαφορετικά , θα το χειριστεί η… επόμενη κυβέρνηση!!!

– Το πρακτικό της Επιτροπής

Υπό τις παρούσες συνθήκες και λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι το ΣτΕ μετά την προσφυγή και των δύο κοινοπραξιών υπέδειξε στην Επιτροπή Αξιολόγησης του διαγωνισμού να αποστείλει ξανά το πρακτικό αξιολόγησης διορθωμένο και συντεταγμένο σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που το ανώτατο δικαστικό συμβούλιο θέτει, ζητεί επί της ουσίας να αιτιολογήσει επαρκώς και εμπεριστατωμένα την αξιολόγησή του για τις τεχνικές προσφορές προκειμένου να συνεχισθεί η διαδικασία και να ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές!

– Η «σκοπιμότητα»

Ωστόσο, η Επιτροπή Διαγωνισμού, τόσον καιρό μετά, δεν έχει ακόμη αποστείλει το πρακτικό αξιολόγησης αιτιολογημένο επαρκώς σύμφωνα με τις υποδείξεις του ΣτΕ! Γιατί;

Προφανώς γιατί συνειδητοποιεί και αντιλαμβάνεται πως κανένα πρακτικό αξιολόγησης όσο και να τεκμηριώνεται επαρκώς δεν αρκεί για τη συνέχιση του διαγωνισμού εάν προηγουμένως οι δύο αντιμαχόμενοι εργολάβοι δεν τα βρουν μεταξύ τους! Γιατί αν δεν τα βρουν οι προσφυγές θα συνεχιστούν και πέραν των προσωρινών, των ασφαλιστικών μέτρων, αλλά και της κυρίας προσφυγής!

Επομένως, κάτω από ένα περιβάλλον αλλεπάλληλων προσφυγών ο διαγωνισμός με μαθηματική ακριβεία θα οδηγηθεί σε ναυάγιο με χαμένους και τους δύο και κερδισμένο τον ένα και μοναδικό που καραδοκεί ευρισκόμενος προς το παρόν στην απέξω!

– Προχωρημένες συζητήσεις

Υπό το πρισμα αυτό, καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν ότι μεταξύ των δύο κοινοπραξιών, των οποίων ηγούνται Άκτωρ και Άβαξ, έχει ξεκινήσει ένας διάλογος! Μια διαπραγμάτευση, για να είμαστε ακριβείς, ούτως ώστε οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε ένα modus vivendi. Σε ένα σύμφωνο επιβίωσης, γιατί περί αυτού πρόκειται, να δεσμευτούν δηλαδή και οι δύο πλευρές ότι θα σεβαστούν το επαναδιατυπωμένο και επαρκώς τεκμηριωμένο με βάση τις υποδείξεις πρακτικό αξιολόγησης της Επιτροπής Διαγωνισμού που θα υποβληθεί στο ΣτΕ.

– Η αναγκαιότητα συνύπαρξης

Είναι, ωστόσο, προφανές πως για να γίνει αποδεκτό εκ προοιμίου το πρακτικό αξιολόγησης οι δύο πλευρές θα πρέπει να τα έχουν βρει επί της ουσίας! Θα αποδεχτούν το πόρισμα της Επιτροπής Διαγωνισμού εάν συμμετάσχουν στο έργο σε κάθε περίπτωση, έτσι ή αλλιώς! Γιατί στο βάθος του μυαλού τους γνωρίζουν πως αν δεν τα βρουν και δεν προχωρήσουν σε κάποιας μορφής μοιρασιά ή συνδιαχείριση ο διαγωνισμός θα ακυρωθεί προς όφελος όλων όσοι έχουν μείνει απέξω και περιμένουν να ανοίξει η πόρτα και να ξαναμπούν!

– Πάμε για 60-40!

Επί του προκειμένου τώρα, οι πληροφορίες λένε πως Άκτωρ και Άβαξ τα βρίσκουν! Οι συζητήσεις είναι σε καλό δρόμο και μόλις ανάψουν πράσινο φως τότε η Επιτροπή Διαγωνισμού θα υποβάλει στο ΣτΕ το πρακτικό αξιολόγησης επί τη βάσει των υποδείξεων που έχουν διατυπωθεί από την ανώτατη δικαστική αρχή! Και η εξέλιξη αυτή προφανώς θα ικανοποιήσει και την κυβέρνηση, επί των ημερών της οποίας θα αρχίσει να υλοποιείται ένα έργο μαμούθ όχι μόνο ως προς τον προϋπολογισμό του αλλά και ως προς το μέγεθος του αντικειμένου και τη σημασία του για τον φορολογούμενο πολίτη!

Τώρα, ως προς τα ποσοστά της μοιρασιάς, κάτι για 60-40 ακούω! Εξήντα ο νικητής και σαράντα ο χαμένος! Ίδωμεν…