Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Γενική επανεκκίνηση στις 18 Ιουλίου

06/07/2020, 00:15
POLITIKO

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε μέρος στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών που συμμετέχουν στην ομάδα που διαχειρίστηκε με επιτυχία το πρώτο κύμα της πανδημίας. Οι ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για την εξέλιξη της πανδημίας μετά την επανεκκίνηση των οικονομιών τους, ενώ έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στις προκλήσεις που θέτει για όλες τις οικονομίες η πανδημία, ενόψει κι ενός πιθανού δεύτερου κύματος.





Αναδεικνύοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όλες οι οικονομίες λόγω της πανδημίας και απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους ομολόγους του, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι εφόσον διαμορφώνεται η συναίνεση ότι "ο ιός θα είναι εδώ για πολύ περισσότερο απ’ όσο περιμέναμε", αντίστοιχη θα πρέπει να είναι και η ευρωπαϊκή απάντηση.





"Χρειαζόμαστε μία συμφωνία στις 18 Ιουλίου", επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής. "Η συμφωνία πρέπει να είναι φιλόδοξη και να μην αργήσει", σημείωσε και πρόσθεσε πως οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία "ανεβάζουν τον πήχυ των προσδοκιών των πολιτών από μας" και ότι απαιτείται "ευελιξία".





H 19η Ιουλίου, μία μέρα μετά, αυτή τη στιγμή φαντάζει το κρίσιμο ορόσημο της επαννεκίνησης της ελληνικής οικονομίας καθώς η Ευροσύνοδος θα αποφασίσει εάν η Ελλάδα θα λάβει τα πιθανά 32 δισ. ευρώ βοήθεια ή αν τελικά προκύψει νέο υψηλότερο ποσό για εκείνη. Οι δυσκολίες μιας συμφωνίας, όπως τονίζεται από ευρωπαίους παρατηρητές, θα καμφθούν γιατί δεν μπορεί σε μία τέτοια συγκυρία η Ευρώπη να φανεί διασπασμένη (για άλλη μία φορά).





Από κει και πέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 19 Ιουλίου θα γνωρίζει τον ορίζοντα που θα κινήσει τα επόμενα βήματά του. Ως πρώτη αντίδραση, όπως λένε οι πηγές, θα είναι να κάνει ένα μικρό κυβερνητικό λίφτινγκ ώστε η κυβέρνηση να λειτουργεί αποδοτικότερα. Επιμένουν οι ίδιες πηγές ότι τότε είναι ο κατάλληλος χρόνος να αποφασίσει για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θεωρώντας την σύνοδο, τις αποφάσεις και κυρίως το μεγάλο πακέτο ως την επανέναρξη της δεύτερης κυβερνητικής προσπάθειας για επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.





Μέσα σε αυτό το κλίμα, έρχεται και μία σκληρή ατζέντα: Το νομοσχέδιο για τις πορείες φέρνει μεγάλη σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, με το Μαξίμου να θέλει να φέρει πιο κοντά του το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και σε αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία. Επίσης, το επόμενο διάστημα θα έρθει στην δημοσιότητα το θέμα της λίστας Πέτσα, η οποία θα δημιουργήσει νέους διαξιφισμούς στο πολιτικό σκηνικό. Και όλα αυτά ενώ δεν έχει κοπάσει η παραφιλολογία για τον Νίκο Παππά, οι αποκαλύψεις για τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και τον ρόλο του στην υπόθεση Μυωνή αλλά και όσα έρχονται στο φως για το δίδυμο Καμένου-Τζούλη και τις στενές σχέσεις που είχαν με συγκεκριμένα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και λειτουργούς της Δικαιοσύνης.





«Καυτός» μήνας ο Ιούλιος





Το επόμενο διάστημα μέχρι τις 15 Ιουλίου θα έχουμε και μία καθαρή εικόνα για την πορεία της τουριστικής κίνησης και εν τέλει πόσοι θα μπουν στο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ το οποίο με απόφαση Μητσοτάκη έγινε ακόμα πιο ελκυστικό για τον υποψήφιο επιχειρηματία που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα και θα προσλάβει κόσμο. Όπως, επίσης, θα δούμε εάν θα προκύψει λόγος για τοπικά lockdown και νέα μέτρα πρόληψης σε περίπτωση που αυξηθούν τα κρούσματα κορωνοιού στη χώρα.





Όλα αυτά συνθέτουν ένα πολύ δύσκολο μήνα που θα έχει αρκετές παρενέργειες σε όλα τα στρατόπεδα αλλά κυρίως στο Μέγαρο Μαξίμου που από την μία έχει δώσει εντολή στους υπουργούς και υφυπουργούς να «πάρουν» βαθιά ανάσα διότι υπάρχει δύσκολο μεταρρυθμιστικό έργο αλλά από την άλλη τους έχει βάλει σε μία διαδικασία να σκέφτονται τις κυβερνητικές αλλαγές που θα προκύψουν. Οξύμωρο; Ίσως όχι τόσο για όποιον από το Μέγαρο Μαξίμου σκέφτηκε ότι έτσι θα κρατηθούν παραγωγικοί οι υπουργοί…





Τέλος, μέσα σε όλα αυτά το Μέγαρο Μαξίμου με τους 3 πιο στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού (Σκέρτσος, Γεραπετρίτης, Δημητριάδης) θα κληθεί να συντονίσει την νέα ευρωπαική βοήθεια από το Ταμείο Ανάκαμψης και να συναποφασίσει μαζί με την ομάδα Πισσαρίδη για το πώς θα διοχετευτεί το πακέτο χρημάτων. Ως συντονιστή για το μεγάλο πακέτο σκέφτονται να ορίσουν τον συνεκτικό και μετριοπαθή Θ. Σκυλακάκη του οποίου η ώριμη σκέψη και γνώση μπορεί να είναι καταλυτική. Ο συγκεκριμένος, μάλιστα, για κάποιους αποτελεί το πρόσωπο το οποίο διαθέτει μεγαλύτερη πολιτική πείρα και αισθητήριο από τους παραπάνω και βάσει αυτού θα έπρεπε να είναι ακόμα πιο κοντά στον πρωθυπουργό, ειδικά σε κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις…