Κώστας Μορφίρης: Ο γύρος του κέντρου της Αθήνας σε 80 ημέρες

Ας υποθέσουμε ότι ο Δήμος της Αθήνας και ο δήμαρχός της έχει λύσει όλα τα προβλήματα της πόλης, που δεν τα έχει λύσει και δεν θα μπορούσε να τα έχει λύσει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, θα ήταν λογικό να ασχοληθεί με ένα πρότζεκτ σαν τον «Μεγάλο Περίπατο». Θα ήταν λογικό γιατί θα είχε λύσει βασικά θέματα και θα μπορούσε πλέον να επικεντρωθεί σε κινήσεις εντυπωσιασμού αλλά και επειδή θα είχε δώσει στους ειδικούς τον χρόνο να εκπονήσουν ένα σοβαρό σχέδιο και να μην σύρει τους κατοίκους της πόλης στο να ζήσουν τα εφιαλτικά αποτελέσματα της κιτρινοκόκκινης, ακαλαίσθητης, προχειροδουλειάς που έκανε το επιτελείο του και ενέκρινε ο ίδιος ο Κώστας Μπακογιάννης.

Δεν λέω, η περίοδος του περιορισμού των μετακινήσεων εξαιτίας του COVID-19 μας προσέφερε μια διαφορετική, πιο ανθρώπινη μορφή της πόλης, με πεζούς και ποδηλάτες, με λίγη κίνηση στους δρόμους και με πιο χαλαρούς ρυθμούς. Προφανώς ο κ. Μπακογιάννης και οι σύμβουλοί του δεν κατανόησαν πλήρως την ακραία έκτακτη συνθήκη που επέβαλε τα μέτρα και είπαν να δοκιμάσουν να «διαφοροποιήσουν» την Αθήνα, χρησιμοποιώνταςδιατάξεις λόγω κορωνοϊού. Δεν αγγίζει, όμως, τα όρια της γελοιότητας να δημιουργείς πρόβλημα στην κυκλοφορία των οχημάτων όταν η οδηγία για την αποφυγή της διασποράς του ιού είναι η χρήση του αυτοκινήτου και η αποφυγή των ΜΜΕ, τα οποία ούτως ή άλλως υπολειτουργούν;

Καλώς ή κακώς το κέντρο της Αθήνας φιλοξενεί εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, οι οποίοι παραδοσιακά ταλαιπωρούνται με το κυκλοφοριακό εδώ και χρόνια. Και έρχεται τώρα ο δήμαρχος της Αθήνας να τους αποτελειώσει για λόγους αδιευκρίνιστους. Ποια μεγάλη και σοβαρή πόλη του κόσμου «κλείνει» την κεντρική αρτηρία της και δημιουργεί ασφυξία στο εμπορικό της κομμάτι; Δεν λέμε ότι οι πολιτικοί πρέπει να υπηρετούν τον κόσμο; Ποιους εξυπηρετεί εδώ ο κ. Μπακογιάννης; Αλήθεια έχει ζυγίσει πόσους ταλαιπωρεί η κατάσταση αυτή και πόσους ικανοποιεί; Ένας από τους ανθρώπους του επιτελείου του είπε ότι η πρόβλεψη είναι 3 με 6 μήνες, ότι τόσο χρειάζεται για να εκτονωθεί η αρχική πίεση και μετά το καλοκαίρι θα δούμε βελτίωση. Αν δεν δούμε βελτίωση; Θα έχει παίξει το κεφάλι του κορώνα – γράμματα ο Μπακογιάννης διακινδυνεύοντας να χάσει τις επόμενες δημοτικές εκλογές από τον οποιοδήποτε τυχάρπαστο υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τα τελευταία χρόνια τέτοιους επιλέγει.

Δυστυχώς, μετά την γκέλα με τα εγκαίνια του σιντριβανιού της Ομονοίας, ο κ. Μπακογιάννης δείχνει να βρίσκεται εκτός πραγματικότητας. Δεν λέω, μεγάλη η προσφορά του στο Καρπενήσι και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, αλλά εδώ δεν είναι επαρχία. Εδώ διακυβεύονται πολύ σοβαρά ζητήματα, για την οικονομία, για την δημόσια ασφάλεια, ακόμη για την καθημερινότητα του απλού ανθρώπου που χρειάζεται πλέον μια ώρα και ένα τέταρτο να πάει από το Παγκράτι στην Ομόνοια για να κάνουν μερικές εκατοντάδες άνθρωποι βόλτες με τα πόδια ή το ποδήλατο στον «Μεγάλο Περίπατο». Ας κοιτάξει ο κ. Μπακογιάννης πώς θα κάνει πραγματικά καλύτερη τη ζωή των Αθηναίων, οι οποίοι δεν πηγαίνουν στις δουλειές τους το πρωί για να διασκεδάσουν, ώστε θα μπορούσαν να πάνε με το ποδήλατο, το πατίνι ή με ελαφρύ τζόκινγκ, αλλά από ανάγκη και δεν τους χρειάζεται περισσότερη ταλαιπωρία απ’ όση ήδη βιώνουν την εποχή της πανδημίας.