Ανασχηματισμός: Η αναβολή, το μπάχαλο, οι ευθύνες!

- Ο ανασχηματισμός, τα παλαιά τζάκια, οι επιχειρηματίες και τα παράκεντρα της πρώην Ρηγίλλης - Οι συγκρούσεις υπουργών, τα καπετανάτα των κομματαρχών, οι υφυπουργοί - πραιτωριανοι και οι βαρονίες των παραδοσιακών - Πώς το προεδροκεντρικό σύστημα (οβάλ γραφείο) μετατράπηκε σε πολυκεντρικό!

Ας αρχίσουμε κάπως έτσι: οι εξηγήσεις για την αναβολή του ανασχηματισμού δεν πείθουν κανέναν!!!
Θα περίμενε κανείς από μια εξουσία που απολαμβάνει τεράστια αποδοχή από την κοινωνία να είχε την δυνατότητα απεμπλοκής από τις γνωστές εσωκομματικές παθογένειες! Ότι θα είχε τη δύναμη και το σθένος να μην υποκύψει στις απαιτήσεις των παράκεντρων της πρώην Ρηγίλλης, τις βαρονίες και τα καπετανάτα, τις διαθέσεις υπουργών, κομματαρχών και επιχειρηματιών! Η αναβολή ενός ανακοινωθέντος ανασχηματισμού αναδεικνύει το μείζον ζήτημα εσωστρέφειας στη Ν.Δ., αλλά και την εμμονή των διάφορων φατριών στο εσωτερικό της να επιβάλουν την ισχύ και την άποψή τους!


– Υπουργοί ενάντιον υπουργών
Αλλά και κάτι ακόμη: λιγότερο ή περισσότερο αρχίζει να έρχεται στην επιφάνεια το ζήτημα συνοχής του κυβερνητικού ιστού! Υπουργοί βάλλουν εναντίον υπουργών, οι διαρροές και οι υπονομεύσεις δίνουν και παίρνουν!
Την ίδια ώρα συγκεκριμένοι υφυπουργοί λειτουργούν ως πραιτωριανοί!!! Δίνουν εντολές σε υπουργούς!!! Διατάζουν με τρόπο αυταρχικό προβεβλημένους και με ιστορία υπουργούς και παραδοσιακά στελέχη!!!

– Το οβάλ γραφείο έγινε ΣΕΦ…
Ξαφνικά το κλειστό σύστημα εξουσίας του πρωθυπουργού, το οβάλ γραφείο, το προεδροκεντρικό σύστημα, μετετράπη σε ΣΕΦ!!! Και από την κλειστή ομάδα των εμπίστων είμαστε παρατηρητές ενός αυτόκλητου σώματος υφυπουργών και παρατρεχάμενων που θέλουν να ασκούν εξουσία!!! Και όλοι μαζί προαλείφονται για υπουργικές θέσεις, προκαλώντας τον συνασπισμό των υπολοίπων που απειλούνται αλλά και τις παρεμβάσεις των κομματικών που βλέπουν ξένα σώματα χωρίς πολιτική ιστορία και διαδρομή να παρεισφρέουν στην ενεργό κυβερνητική εξουσία!

– Συμφέροντα
Και είναι προφανές πως κάπου εκεί εμφανίζονται τα συμφέροντα: ισχυροί επιχειρηματίες και διαπλοκή που έχουν σχέσεις με πρόσωπα-κλειδιά και δεν θέλουν να χάσουν τη βολή τους! Αλλά και επιθυμούν να τοποθετήσουν και άλλους δικούς τους!
Όλα αυτά, βεβαίως, συνέβαιναν και θα συνεχίσουν να συμβαίνουν στις κυβερνητικές παρυφές! Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση συμβαίνουν γρηγορότερα του αναμενομένου, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός απολαμβάνουν μια πρωτοφανη δημοφιλία και αποδοχή από την κοινωνία.

– Οι μεγάλες προκλήσεις της επόμενης μέρας
Την ίδια, όμως, στιγμή η κυβέρνηση έχει απέναντί της μια σκληρή πραγματικότητα που ξεπροβάλλει μετά την πανδημία. Έχει να αντιμετωπίσει τον εφιάλτη της ανεργίας, το ζήτημα της επιχειρηματικότητας, την ελεύθερη πτώση του ΑΕΠ και μια ύφεση που όλα δείχνουν ότι θα ξεπεράσει το 10 τοις εκατό μετά τα απογοητευτικά πρώτα δείγματα του τουρισμού και τις προβλέψεις για το άμεσο μέλλον!
Έχει ακόμη να διαχειριστεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη τα επικίνδυνα ελληνοτουρκικά θέματα καθώς και τα πακέτα του Ταμείου Ανάκαμψης που με το ΕΣΠΑ θα προσεγγίσουν τα 60 δισ. τα επόμενα 6 χρόνια!

– Δεν μπορεί να επιτρέψει να σηκώσουν μπαϊράκι
Υπό αυτό το πρίσμα είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός, στο πρόσωπο του οποίου η κοινωνία έχει συγκεντρώσει τις ελπίδες της για έξοδο από την κρίση και την πορεία προς την ανάκαμψη, δεν μπορεί να επιτρέψει ούτε την εσωστρέφεια ούτε τις απαιτήσεις των παλαιών τζακιών! Εφόσον είναι κυρίαρχος δεν μπορεί να αφήνει να σηκώνουν μπαϊράκια, ούτε να επιτρέπει τις συγκρούσεις, τις διαρροές, τις υπονομεύσεις. Και πολύ περισσότερο να μη δίνει το δικαίωμα στην Αντιπολίτευση να βγαίνει από την αφάνεια, ούτε στα διάφορα κέντρα εντός και εκτός κόμματος να κάνουν παιχνίδι και να επιδιώκουν να επιβάλουν τη γραμμή και τις απαιτήσεις τους!