Στους Αμερικανούς οι φρεγάτες!

- Έξω οι Γάλλοι από την προμήθεια των 3 δισ. - Η συμπαραγωγή σε Ελευσίνα - Σκαραμαγκά και το αμερικανικό κρατικό fund που επενδύει και στο Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Η συνέντευξη του πρέσβη των ΗΠΑ κ. Πάιατ στην Καθημερινή θεωρείται προπομπός εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά και αναμφίβολα προκαλεί εξελίξεις τόσο στο κομμάτι των επενδύσεων στη χώρα μας όσο και στο ενδεχόμενο συμπαραγωγής φρεγατών στα ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά!

Ναυάγιο τις ελληνογαλλικές συζητήσεις


Σύμφωνα με πολύ καλά ενημερωμένες πηγές, η παρέμβαση Πάιατ οδηγεί σε ναυάγιο τις ελληνογαλλικές συζητήσεις για την απόκτηση δύο φρεγατών για το πολεμικό ναυτικό κόστους περίπου 3 δισ. ευρώ! Εκεί που οι Γάλλοι πανηγύριζαν θεωρώντας σίγουρη τη δουλειά, την ώρα τούτη πραγματοποιείται μεγάλη ανατροπή καθώς το αμερικανικό επενδυτικό στοιχείο πραγματοποιεί «απόβαση» στη χώρα μας!
Οι Αμερικανοί επενδυτές λοιπόν, διά μέσου κρατικού fund ,έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αποκρατικοποίηση του Λιμένα Αλεξανδρούπολης, ενώ το ίδιο κρατικό fund θα συνεισφέρει στην επένδυση συμπαραγωγής φρεγατών στα ναυπηγεία Ελευσίνας – Σκαραμαγκά που αναμφίβολα θα επιφέρει νέες θέσεις εργασίας και θα συνδράμει στην αύξηση του ΑΕΠ.

Νέα πορεία


Είναι προφανές πως η αμερικανική επενδυτική εισβολή με φόντο την οικονομία και τις διπλωματικές – γεωπολιτικές εξελίξεις στη λεκάνη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου χαράζει νέα πορεία στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, σε μια τεταμένη γεωπολιτική περίοδο και ταυτοχρόνως πετάει τους Γάλλους, οι οποίοι είναι έξαλλοι, έξω από το παιχνίδι των φρεγατών! Ωστόσο, μια συμφωνία σε όλα τα επίπεδα με τους Αμερικανούς δεν μπορεί να μην τύχει αποδοχής από την κυβέρνηση, ιδίως μάλιστα όταν λαμβάνει χώρα σε κρίσιμη χρονικά περίοδο ενώ οι αναπτυξιακές επενδύσεις πραγματοποιούνται από fund κρατικό, κάτι σημαντικό και προνομιακό!