Ο Αλέξης αδυνατεί να «μαζέψει» τους κομματάρχες του

Η πανδημία και η ύφεση δεν πρόκειται να αλλάξει τους πολιτικούς συσχετισμούς και η Κουμουνδούρου φαίνεται να έχει πάρει χαμπάρι ότι για να μείνει μέσα στα πράγματα θα πρέπει να έρθει σε σύγκρουση με τον ίδιο τον εαυτό της. Η παραπάνω άποψη απηχεί κορυφαία στελέχη που είδαν το τελευταίο καιρό ότι η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αρκετή και ότι σε καιρούς εθνικού κινδύνου δεν υπάρχει περιθώριο να προσελκύσεις ψηφοφόρους.
Την αντίθετη άποψη, ωστόσο, διατηρεί ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και συγκεκριμένα στελέχη που θεωρούν ότι, εκτός από την αντιπολίτευση για… ψύλλου πήδημα, θα πρέπει να σταματήσουν κάθε πολιτική διεργασία που θα δημιουργούσε εσωκομματικές προστριβές. Με άλλα λόγια, είπαν στον Τσίπρα να μην έρθει αντιμέτωπος με τους υποκινητές της αντιπολίτευσης μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Βάσει αυτής της προτροπής ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να μην πραγματοποιήσει συνέδριο και να το μεταθέσει επ’ αόριστον ώστε να μην αντιμετωπίσει τον κίνδυνο μιας νέας υποψηφιότητας ή έστω μία συντονισμένη κίνηση αμφισβήτησης της προεδρίας του.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ήταν αναπόφευκτό να αρχίσουν οι εσωκομματικές έριδες και οι πιέσεις προς την ηγεσία του κόμματος. Στην πορεία αυτή την πλήρωσε ο Μιχάλης Καλογήρου, διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, του οποίου ο ρόλος του να μιλάει με επιχειρηματίες και πρεσβείες έχει προκαλέσει μεγαλόσχημα στελέχη. Αρκετά μάλιστα και από το προεδρικό μπλοκ. Έχει προκαλέσει, όμως, και την συσπείρωση των αντιπάλων του Αλέξη Τσίπρα όπως ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Νίκος Βούτσης, που έχουν αποφασίσει να συνασπίζονται και να παρεμβαίνουν παράλληλα. Οι μόνοι που μέχρι τώρα δεν παραπονιούνται είναι οι πασοκογενείς Μαριλίζα - Ραγκούσης.
Ωστόσο, το πώς έχει διατάξει τις θέσεις του κόμματος ο πρόεδρος, έχει προκαλέσει και άλλα στελέχη όπως για παράδειγμα η Ρένα Δούρου, η οποία, παρ’ όλο που δεν «αδειάζεται» δημοσίως, συνεχίζει να διεκδικεί ρόλους στο κόμμα. Η ίδια βλέπει ως εφαλτήριο του comeback της, την Γραμματεία του κόμματος, γιαυτό και ενεργεί απέναντι στον Σκουρλέτη προσπαθώντας να πουλήσει υπηρεσίες στην προεδρική φρουρά. Το ίδιο και ο Νίκος Παππάς, ο οποίος βρέθηκε μαζί της στο πάρτι του Παύλου Πολάκη αλλά αισθάνεται αρκετά «περίεργα» που δεν βρίσκεται στους στενούς συνομιλητές του προέδρου.
Από την άλλη πλευρά, ο Αλέξης Χαρίτσης διατηρεί μία αυτόνομη παρέα και εμφορείται από τα ίδια ιδεώδη και ανησυχίες με την ομάδα των «53». Θα έλεγε κανείς ότι αυτή τη στιγμή φιλοτεχνεί ένα σκληρό προεδρικό προφίλ, αλλά δεν βρίσκεται στο ίδιο στρατόπεδο με ακραιφνείς προεδρικούς. Χαράζει μία προσωπική διαδρομή που αργότερα θα τον αναδείξει ως δελφίνο του κόμματος. Από εκεί και πέρα, το δίδυμο Τζανακόπουλου - Αχτσιόγλου, εκτός από σύντροφοι στην ζωή, έχουν αποκτήσει και κοινή πολιτική υπόσταση. Το συμφέρον τους, αυτή την περίοδο, είναι να διατηρήσουν μία προσεκτική φιλοπροεδρική τακτική, να προστατεύσουν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑμ αλλά και να προστατεύονται… Δηλαδή, απαιτούν ο ίδιος ο πρόεδρος να μην τους τσαλακώνει.
Νέο πονοκέφαλο προκαλεί ο ΣΥΡΙΖΑ TV
Μέσα σε αυτό τον γενικό χαμό για το κόμμα, όπου οι γραμμές και τα βιλαέτια εφάπτονται επικίνδυνα, έρχεται να προστεθεί άλλος ένας πονοκέφαλος. Ο ΣΥΡΙΖΑ TV, ο οποίος παρουσιάζεται ως ένα μεγαλόπνοο έργο της επικοινωνιακής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. «Τα βλέπει αυτά ο Βαξεβάνης και γελάει», έλεγε στέλεχος που ανησυχεί για την επιδραστικότητα αλλά και την παρεμβατική δυνατότητα του εκδότη του «Documento» στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως έγινε πριν λίγες μέρες με την ανοικτή κόντρα του με τον Πάνο Σκουρλέτη, τον οποίο για πολλά μπορείς να τον κατηγορήσεις, όχι όμως, ότι παίζει με τα media και ότι κάνει κωλοτούμπες στις απόψεις του. Και το ερώτημα για το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ TV είναι το εξής: Ποιος θα το χειριστεί και σε ποιον θα δίνει λόγο; Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν θορυβηθεί που το πρότζεκτ «Μένουμε Όρθιοι» πήγε άπατο και δεν ξέρουν σε ποιον ακριβώς θα πρέπει να ρίξουν την ευθύνη.
Με όλα αυτά τα ανοικτά προβλήματα, ο Αλέξης Τσίπρας αρχίζει και στήνει σκηνικά «πολέμου» με την κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι, αλλά και μετά, με φόντο τις συνέπειες της επερχόμενης ύφεσης. Το σίγουρο είναι ότι, όπως φαίνεται, θα θάψει τα εσωκομματικά προβλήματα και θα αποφύγει να έρθει αντιμέτωπος με τους αμφισβητίες του διότι φοβάται την κριτική που θα δεχτεί…
Του Περικλή Σωτηρίου