Κυβέρνηση: 3 υπουργικά συμβούλια θα έχει ο Μητσοτάκης

Tο μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι η αποτελεσματική αξιοποίηση του πακτωλού των κοινοτικών κονδυλίων που θα έχει στη διάθεσή της η ελληνική κυβέρνηση. Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα της στρατηγικής που έχει χαράξει με τη δήλωση που έκανε στο Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά «δεν θα σκορπίσουμε τα χρήματα στους τέσσερεις ανέμους με την ανεμελιά του νεόπλουτου».
Του Περικλή Σωτηρίου
Η δήλωση αυτή του πρωθυπουργού δεν έγινε διόλου τυχαία στο Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, ήθελε με τον τρόπο αυτόν να καταστήσει σαφές ότι οι πόροι αυτοί «δεν πρόκειται να γίνουν μισθοί και συντάξεις». Αλλά, αντιθέτως, θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για αναπτυξιακούς σκοπούς.
Η στρατηγική της κυβέρνησης είναι να κατευθυνθούν με τη μορφή κινήτρων, όπως μείωση φόρων και εισφορών, προς εξωστρεφείς επιχειρήσεις που καινοτομούν, δημιουργούν νέες θέσεις απασχόλησης και παράγουν προϊόντα με διεθνή ζήτηση.
Οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στις νέες τεχνολογίες, στην πράσινη οικονομία, στην ενεργειακή μετάβαση, καθώς και στην παραγωγή προϊόντων με υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία, όπως για παράδειγμα οι φαρμακοβιομηχανίες και ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας, θα είναι μεταξύ εκείνων που θα έχουν προτεραιότητα στους πόρους που θα διατεθούν την επόμενη τριετία. Μεγάλο μερίδιο επίσης θα έχουν οι υποδομές, καθώς και ο εκσυγχρονισμός της διοίκησης, όπως και οι κρίσιμοι τομείς της Παιδείας και της Υγείας.
Στο Μαξίμου επικρατεί ήδη πυρετός συσκέψεων, καθώς οι τελικές αποφάσεις τόσο για το στρατηγικό αναπτυξιακό όραμα που θα υπηρετήσει ο πακτωλός των ευρωπαϊκών χρημάτων όσο και για τους συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας που θα ενισχυθούν θα πρέπει να έχουν ληφθεί έως τις αρχές Οκτωβρίου.
Πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο κάτοχος του Βραβείου Νόμπελ για το 2010 στα Οικονομικά Χριστόφορος Πισσαρίδης, καθηγητής του LSE και του Πανεπιστημίου Κύπρου, αναπληρωτής του ο καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας και γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας, και μέλη με συντονιστικό ρόλο ο καθηγητής στο LSE Δημήτρης Βαγιανός, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Yale Κωνσταντίνος Μεγήρ και ο advisory leader στην εταιρεία PwC Κυριάκος Ανδρέου.
Πρόθεση του κ. Μητσοτάκη είναι να ζητήσει από την Επιτροπή να υποβάλει λίαν συντόμως τις προτάσεις της, προκειμένου η κυβέρνηση να καταλήξει εγκαίρως στις αποφάσεις για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των πόρων.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πρωθυπουργικό γραφείο θα συγκροτηθεί τριμελής ομάδα, απαρτιζόμενη από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Ακη Σκέρτσο και τους Αλέξη Πατέλη και Μιχάλη Αργυρού, που θα υποδέχεται τις προτάσεις των παραγωγικών υπουργείων (Οικονομικών, Ανάπτυξης, Υποδομών και Ενέργειας) και κατόπιν με την επίνευση του πρωθυπουργού θα ανάβει το πράσινο φως για τις επιλέξιμες επενδύσεις και τα ποσά που θα διατίθενται σε κάθε κλάδο της οικονομίας, «ώστε να πιάσουν τόπο».
Αγώνας δρόμου για να κλείσουν οι εκκρεμότητες
Πέρα, όμως, από τις ομάδες εργασίας για τα 32 δισ. ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα στηριχθεί πολύ στους βασικούς υπουργούς του, κυρίως στο οικονομικό επιτελείο (Σταϊκούρας, Άδωνις, Βρούτσης, Θεοχάρης) προκειμένου να τρέξουν άμεσα οι νομοθετικές πρωτοβουλίες προκειμένου να προλειανθεί το έδαφος για την αξιοποίηση των 32 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, θα υπάρξει και νέα ενεργοποίηση των υφυπουργών ώστε να κλείσουν μέτωπα και μέχρι τον Αύγουστο να έχουν προχωρήσει τις εκκρεμότητές τους. Το άνοιγμα των συνόρων για τους τουρίστες συνεπάγεται και μεγάλο ρίσκο για το πώς θα εξελιχθεί η δημόσια υγεία εν μέσω θέρους.
Το Μέγαρο Μαξίμου θα παρακολουθήσει τις επόμενες εβδομάδες την πορεία που θα έχουν οι πληττόμενοι κλάδοι της οικονομίας με επίκεντρο την εστίαση και τον τουρισμό και, εάν χρειαστεί, θα παρέμβει με νέα μέτρα στήριξης που μπορεί να φθάσουν έως τα 8 δισ. ευρώ. Σημειώνεται πως η Ελλάδα αναμένει πάνω από 1,4 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα SURE που αφορά στην ενίσχυση της βραχυπρόθεσμης απασχόλησης. Επίσης, περί τα 3 δισ. ευρώ από το πανευρωπαϊκό ταμείο εγγυήσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων που αφορούν στην ενίσχυση των επιχειρήσεων, καθώς και ποσό 4 δισ. ευρώ ως δυνατότητα χρηματοδότησης με ευνοϊκούς όρους, χωρίς αιρεσιμότητα, από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, προκειμένου να υλοποιηθούν άμεσες και έμμεσες δαπάνες σχετιζόμενες με την υγειονομική κρίση.