Τo «cruel summer» της κυβέρνησης…

30/05/2020, 22:26
ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ Α ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Κ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση προχωρά στην επιτάχυνση της υλοποίησης του μεταρρυθμιστικού της σχεδίου για να ξεπεραστεί η υγειονομική κρίση και να πυροδοτηθεί η δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας. Ο πρωθυπουργός τόνισε στο υπουργικό συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης ότι περιμένει από τους υπουργούς να κλείσουν όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις των υπουργείων τους σχετικά με την επανεκκίνηση της οικονομίας και να φέρουν όλα τα νομοθετήματά τους μέχρι τέλος Ιουλίου. Ισχυρό στοίχημα για τον πολιτικό σχεδιασμό του πρωθυπουργού αποτελεί η πορεία του τουρισμού που θα κρίνει εάν ο ίδιος θα προβεί σε μία εκλογική διαδικασία εξπρές ή αν θα κάνει ένα νέο restart με ένα λίφτινγκ στο κυβερνητικό σχήμα. Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος έχει βάλει ως κρίσιμο χρονικό ορόσημο το τέλος Σεπτεμβρίου όπου θα είναι το χρονικό διάστημα που θα συμπέσουν τα αποτελέσματα του τουρισμού και η εποχή που περιμένουν οι ειδικοί να εκδηλωθεί το νέο κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού.





Γράφει ο Περικλής Σωτηρίου





Την περασμένη εβδομάδα, στο υπουργικό συμβούλιο συζητήθηκαν αρκετά νομοσχέδια και επιμέρους νομοθετικές πρωτοβουλίες, δείγμα ότι η επιστροφή στην κανονικότητα δεν θα είναι εύκολη υπόθεση για κανέναν, ούτε για το κυβερνητικό επιτελείο. Όπως έλεγε και κυβερνητικός σύμβουλος «θα είναι για όλους τους υπουργούς ένα πολύ cruel summer», εννοώντας ότι η συχνότητα των υπουργικών και των νομοθετικών διαδικασιών θα είναι διαρκής και ακατάπαυστη.





Τα 7 νομοσχέδια που συζητήθηκαν:





1. Παρουσίαση νομοσχεδίου υπουργείου Οικονομικών για τις μικροπιστώσεις





Το νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις, που παρουσίασαν ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γεώργιος Ζαββός έχει πρωταρχικό σκοπό να διευκολύνει την χρηματοδότηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ιδίως όσον αφορά στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, τις startup εταιρίες, αλλά και κάθε είδους άτομα που είναι αποκλεισμένα από την τραπεζική χρηματοδότηση λόγω έλλειψης επαρκών εξασφαλίσεων, ή άτομα που θέλουν να εκπαιδευτούν για να μπουν στον χώρο εργασίας. Δημιουργούνται θέσεις απασχόλησης, ενισχύεται η επιχειρηματικότητα και η ανάπτυξη, ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται ο περιορισμός της παραοικονομίας και δημιουργείται μια υγιής επιχειρηματική κουλτούρα.





Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί «ένα ακόμη βήμα για την ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία». Κάλεσε, μάλιστα, το αρμόδιο υπουργείο να εξασφαλιστεί ότι το σύστημα μικροπιστώσεων θα λειτουργεί με τρόπο «δίκαιο, διαφανή και με την δέουσα εποπτεία, ώστε να αντιμετωπιστεί και μέρος της παραοικονομίας αλλά και της τοκογλυφίας».





2. Παρουσίαση νομοσχεδίου για τον Οργανισμό του υπουργείου Εξωτερικών





Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας παρουσίασε το νομοσχέδιο για τον Οργανισμό του υπουργείου Εξωτερικών. Βασικοί άξονες της προτεινόμενης μεταρρύθμισης είναι:





- Ενσωμάτωση της Οικονομικής Διπλωματίας, του Απόδημου Ελληνισμού και της Δημόσιας Διπλωματίας στον πυρήνα δραστηριοτήτων του υπουργείου.





- Εκσυγχρονισμός του Οργανωτικού Σχήματος.





- Ενοποίηση Δομών για την αναβάθμισή τους και την εξοικονόμηση ανθρωπίνων πόρων.





- Αναδιάρθρωση Μηχανισμού Διοικητικής Υποστήριξης.





- Απλοποίηση Διαδικασιών - Αντιμετώπιση Γραφειοκρατίας.





- Ενεργοποίηση εργαλείων ανθρωπιστικής αρωγής.





3. Παρουσίαση νομοσχεδίου για την ηλεκτροκίνηση





Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε το νομοσχέδιο για την ηλεκτροκίνηση, που εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό για «πράσινες» μετακινήσεις και βελτίωση της ποιότητας ζωής στις πόλεις.





Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι προτίθεται να παρουσιάσει αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία μαζί με την ηγεσία του υπουργείου «με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου 2020». Τόνισε μάλιστα ότι «δεν μιλάμε μόνο για την ηλεκτροκίνηση, αλλά και για το πλαίσιο κινήτρων για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και του αποτυπώματος των αερίων του θερμοκηπίου».





Στο νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, προβλέπονται:





- Οικολογικό μπόνους (επιδότηση) για απόκτηση ηλεκτρικού Ι.Χ., δικύκλου, ποδηλάτου και μικρών βαν που απευθύνεται σε φυσικά πρόσωπα, εταιρίες και ταξί.





- Φορολογικά κίνητρα σε εταιρίες για απόκτηση/χρήση ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς και προμήθεια και εγκατάσταση υποδομών φόρτισης.





- Δωρεάν στάθμευση σε ελεγχόμενες θέσεις για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα





- Χωροθέτηση θέσεων στάθμευσης και φόρτισης από τους δήμους.





- Μέτρα για διείσδυση της ηλεκτροκίνησης στον Δημόσιο Τομέα.





4. Παρουσίαση νομοσχεδίου για την κύρωση της επιμέρους σύμβασης δωρεάς για το έργο V της από 6.9.2018 σύμβασης δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Σ. Νιάρχος για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της υγείας





Ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας παρουσίασε το νομοσχέδιο για την κύρωση της επιμέρους σύμβασης δωρεάς για το Έργο V της από 6.9.2018 σύμβασης δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Σ. Νιάρχος για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της υγείας. Ένα πλαίσιο συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που είχε «βαλτώσει» για σημαντικό χρονικό διάστημα και ξεμπλόκαρε χάρη στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης από τον Σεπτέμβριο του 2019.





5. Παρουσίαση νομοσχεδίου υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την επιτάχυνση και απλούστευση της ενίσχυσης οπτικοακουστικών έργων και την ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης





Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Πιερρακάκης παρουσίασε το σχέδιο νόμου, στόχος του οποίου είναι αφενός η προώθηση της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων και η προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα αυτό και αφετέρου η ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης μέσα από την παροχή ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών και τη θέσπιση διαδικασιών που διευκολύνουν την ψηφιακή διεπαφή του Δημοσίου με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός «μια από τις μεγάλες παρακαταθήκες της πανδημίας ήταν η επιτάχυνση της παροχής ψηφιακών υπηρεσιών στον πολίτη, κάτι που έχει αναγνωριστεί από την ελληνική κοινωνία και πιστώνεται συνολικά στην κυβέρνηση».





6. Παρουσίαση νομοσχεδίου υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την αναδιοργάνωση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων





Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη παρουσίασε το νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων. Σύμφωνα με αυτό, το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠ) που αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου μετονομάζεται σε Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ), αναδιοργανώνεται η δομή του και εκσυγχρονίζεται η λειτουργία του, στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας συμβολής του τομέα Πολιτισμού στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας. Ο ΟΔΑΠ καλείται να αξιοποιήσει τον επιχειρησιακό του μηχανισμό, να στηρίξει την στρατηγική μεγιστοποίησης των εσόδων από του πόρους του Πολιτισμού και να εξασφαλίσει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για την τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα, να ενισχύσει τη δυναμική και το κύρος του πολιτιστικού προϊόντος. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτηριστικά τόνισε ότι «μόνο προς τα πάνω μπορούμε να πάμε σε αυτό το πεδίο, καθώς ήταν τραγική η κατάσταση που παραλάβαμε. Οι ευκαιρίες που υπάρχουν είναι πολύ σημαντικές».





7. Παρουσίαση νομοσχεδίου υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τη νησιωτική πολιτική





Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης παρουσίασε το νομοσχέδιο «Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική στο Νησιωτικό Χώρο και λοιπές διατάξεις». Στόχος του νομοσχεδίου είναι η εφαρμογή νέας Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής στο Νησιωτικό χώρο για την Ελλάδα, που προϋποθέτει μηχανισμούς με κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά και καινοτομίες στο συντονισμό της αναγκαίας διακυβέρνησης. Με το νομοσχέδιο εισάγονται συγκεκριμένα εργαλεία:





- Χρηματοδότηση Έργων Δημοσίου Χαρακτήρα - Πρόγραμμα «Νέαρχος».





- Πρόγραμμα Χρηματοδότησης Νησιωτικής Επιχειρηματικότητας





- Ταμείο Θαλάσσιας - Γαλάζιας Οικονομίας





- Εθνικό Μητρώο Φορέων Θαλάσσιας Οικονομίας





- Ειδικό Πρόγραμμα Θεσμικής Ενδυνάμωσης Φορέων της Θαλάσσιας Οικονομίας





- Πλατφόρμα Ενιαίας Παρακολούθησης και Τεκμηρίωσης στους τομείς της Εθνικής Στρατηγικής.