Τα δημόσια έργα, η τριανδρία και ο προνομιακός εργολάβος!

- Οι μηχανισμοί, οι παρεμβάσεις στους διαγωνισμούς, οι μελετητές , τα νομικά γραφεία και οι διαιτησίες! - Διαγωνισμοί και αναθέσεις: Από την Ψυττάλεια στην γραμμή 4 του Μετρό και τον Ε65

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η έκβαση και η προώθηση των δημοσίων έργων αποτελεί στοίχημα για την κυβέρνηση καθώς εκτιμάται ότι η επιτάχυνση τους θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό σε αυξημένους ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, εξέλιξη σημαντική και καθοριστική μετά την κρίση και την πανδημία.
Υπό αυτό το πρίσμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο ορίστηκε μια τριανδρία εποπτείας και παρακολούθησης των δημοσίων έργων αποτελούμενη από κορυφαία στελέχη που απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού!
Ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού και ανιψιός του Γρηγόρης Δημητριάδης και οι προβεβλημένοι υπουργοί κ. Γεραπετρίτης και Σκερτσος, έχουν αναλάβει την εποπτική ευθύνη των δημοσίων έργων και την ανάληψη πρωτοβουλιών για την επίσπευση τους.
Στην εργοληπτική και επιχειρηματική πιάτσα κάποιοι λένε ότι με εντολή άνωθεν «καπελώνεται» ο αρμόδιος υπουργός! Τεχνοκρατικοί κύκλοι από την άλλη επισημαίνουν ότι η τριανδρία θα λειτουργήσει επιβοηθητικά και θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ούτως ώστε κρίσιμα έργα να απεμπλακούν από κωλυσιεργίες και καθυστερήσεις που προκαλούνται από συναρμόδια υπουργεία αλλά και από κρίσιμα ζητήματα όπως αυτά των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, της αρχαιολογίας κ.ά.

– Οι 4 καθοριστικοί παράμετροι

Σε κάθε περίπτωση το θέμα για την αγορά είναι:
Πρώτον, η τριανδρία να λειτουργήσει πράγματι επιβοηθητικά και όχι με παρεμβάσεις της να προκαλέσει μείζονος σημασίας προβλήματα στην εξέλιξη συμβάσεων και διαγωνιστικών διαδικασιών!
Δεύτερον, εκείνο το οποίο καθορίζει την πορεία των έργων είναι οι δομές, οι διαδικασίες και ο ρόλος των υπηρεσιών και των μηχανισμών της αναθέτουσας αρχής!
Τρίτον, τεράστιο ρόλο στην έκβαση των έργων και των συμβάσεων παραχώρησης διαδραματίζουν μελετητές, σύμβουλοι, νομικά γραφεία, λομπίστες και νταραβεριτζήδες κάθε υποστάθμης, από θεσμικούς μέχρι λαμόγια και ενδιάμεσους!
Τέταρτον, κομβικός είναι ο ρόλος των προσώπων που συμμετέχουν καθοριστικά σε διαιτησίες, επιδιαιτησίες και αποζημιώσεις καθώς η πράξη έχει αποδείξει πως ποτέ μέχρι σήμερα το Δημόσιο δεν έχει κερδίσει υπόθεση που κατέληξε σε διαιτησία!

– Από την Ψυττάλεια στο Μετρό της Αθήνας

Επί του προκειμένου τώρα, υπενθυμίζεται για παράδειγμα ότι ο διαγωνισμός της ΕΥΔΑΠ για την Ψυττάλεια έχει βαλτώσει μετά από παρεμβάσεις της διοίκησης της, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν κυβερνητικές! Και είχαν ως αποτέλεσμα ούτε ο διαγωνισμός να ολοκληρωθεί αλλά και ο σημερινός ανάδοχος του έργου να παρατείνει τη σύμβαση για ένα χρόνο με τις παλαιές τιμές, ακριβότερα δηλαδή.
Εγκλωβισμένος ακόμη παραμένει την ώρα τούτη ο διαγωνισμός για την γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, ένα έργο μαμούθ χάριν του οποίου σφάζονται όλοι οι εργολάβοι, με τους δύο εξ αυτών να κονταροχτυπιούνται εντός και τους άλλους να την έχουν στημένη απέξω επιδιώκοντας να πέσει ο διαγωνισμός και να επαναπροκηρυχθεί!
Σημειώνεται ακόμη ο οδικός άξονας Ε65 για τον οποίο γίνεται λόμπι στις Βρυξέλλες να ανατεθεί απευθείας ως δημόσιο έργο από το οποίο μόνος ωφελημένος θα είναι ο εργολάβος!

– Το έγκλημα του Ε65

Υπό αυτό το πρίσμα η τριανδρία Γεραπετρίτη, Δημητριάδη, Σκέρτσου θα έδινε πολύ σοβαρά δείγματα γραφής αν για παράδειγμα σταματούσε το έγκλημα του Ε65, ενός έργου χωρίς έσοδο για το Δημόσιο, με ελάχιστα κυκλοφοριακά φόρτη το οποίο εάν τελικά χρηματοδοτηθεί από το ΠΔΕ θα στερήσει πολύτιμους πόρους από την ανάπτυξη! Και θα έδινε τέλος στις κακές γλώσσες ότι ο εν λόγω εργολάβος έχει καταστεί προνομιακός και εν προκειμένω απολαμβάνει την προστασία συγκεκριμένου μέλους της τριανδρίας!!!