Το στοίχημα του τουρισμού και οι ισορροπίες της κυβέρνησης

16/05/2020, 16:16
15 f1

Το μεγάλο στοίχημα του τουρισμού θα δείξει εάν θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις το φθινόπωρο ή αργότερα την άνοιξη του 2021. Τα επιτελικά στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου έχουν δώσει πολύ μεγάλη σημασία στο φετινό καλοκαίρι γιαυτό ο πρωθυπουργός θέλει να ρίξει στην μάχη αυτή όλα του τα όπλα. Η χώρα μας είναι ένας τόπος με χαμηλή διασπορά του ιού και η συνέχιση της οριζόντιας καμπύλης θα σημάνει την έναρξη της τουριστικής περιόδου πολύ νωρίτερα από άλλες χώρες με τα ίδια χαρακτηριστικά.





Γράφει ο Περικλής Σωτηρίου





Ωστόσο, στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένουν τις προτάσεις της Κομισιόν για τα πρωτόκολλα των μετακινήσεων αλλά κυρίως στηρίζονται στις διμερείς συζητήσεις που θα έχει η ελληνική κυβέρνηση με τις μεγάλες αγορές της Ευρώπης στο τουρισμό όπως π.χ. η Γαλλία, η Αγγλία, η Γερμανία κ.ά. για τα μέτρα μετακίνησης στην χώρα μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει το υπουργείο Οικονομικών, αυτή τη στιγμή το βάρος του lockdown στην κυβέρνηση θα το σηκώσουν οι επιχειρήσεις του επισιτισμού και του τουρισμού ως επί το πλείστον. Γιαυτό, προετοιμάζεται ένα μεγάλο πρόγραμμα στήριξης των εργαζομένων στους κλάδους αυτούς προκειμένου να αντέξει ο κλάδος, να αναπληρωθεί το εισόδημα των εργαζομένων (που είναι και εποχικοί οι περισσότεροι) και έτσι να διογκωθεί πολλαπλασιαστικά το όφελος του τζίρου αυτή την τουριστική χρονιά. Υπάρχουν, όμως, και κίνδυνοι. Πολλοί φοβούνται να μη γίνουμε Γερμανία όπου άρθηκαν νωρίς τα περιοριστικά μέρη και τα κρούσματα του κορωνοϊού επανήλθαν δριμύτερα.





Παράταση περιόδου





Οι πιο αισιόδοξοι τολμούν να λένε ότι και αυτή την καλοκαιρινή περίοδο, η οποία θα παραταθεί μέχρι και τέλος Σεπτέμβρη, θα είναι μία χρονιά που τα έξοδα θα βγουν απλά. Οι απαισιόδοξοι προεξοφλούν την κατακόρυφη πτώση του τζίρου και τα λουκέτα στην αγορά εργασίας.





Το κυβερνητικό επιτελείο θα πρέπει να είναι έτοιμο όλο αυτό το διάστημα για την ομαλή λειτουργία της αγοράς εργασίας, την συνέχιση της τουριστικής περιόδου και την πρόληψη της δημόσιας υγείας. Αυτό το τρίπτυχο απηχεί τις απόψεις πολλών που λένε ότι δεν πρέπει καμμία πολιτική παρέμβαση (ανασχηματισμός, πρόωρες εκλογές κ.ά.) να συμβεί μέχρι και το τέλος του Οκτώβρη. Την ίδια ώρα η αξιολόγηση της κυβέρνησης και των υπουργών συνεχίζεται και θα πρέπει να τονιστεί ότι η ανάσχεση κυβερνητικού έργου ήταν μικρή την περίοδο των περιοριστικών μέτρων και μέχρι τέλος Ιουλίου θα προωθηθούν αρκετά νομοσχέδια.





Διορθωτικές παρεμβάσεις





Στο μυαλό του πρωθυπουργού, ούτως ή άλλως, είναι να κάνει διορθωτικές παρεμβάσεις ώστε το σύνολο να λειτουργήσει καλύτερα. Μάλιστα, σε συνομιλητή του τόνιζε ότι η κυβέρνηση «τρέχει» καλά και ότι δεν υπάρχουν σοβαρά παράπονα για την ώρα όσον αφορά στο κυβερνητικό έργο. Άλλωστε, αλλαγές στην κυβέρνηση χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος θα επιφέρουν γκρίνιες και βυζαντινισμούς και θα ανοίξουν ζητήματα ισορροπιών. Ακόμα και το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση κλείνει έναν χρόνο είναι λειψό. Ένας ανασχηματισμός δεν μπορεί να γίνει μέσα στο καλοκαίρι διότι εξατμίζεται επικοινωνιακά και δεύτερον δεν μπορεί να είναι δομικός διότι έτσι σημαίνει ότι η μέχρι τώρα πολιτική διακυβέρνηση ήταν λανθασμένη. Ακριβώς το αντίθετο θεωρεί ο πρωθυπουργός. Ότι η κυβέρνηση διάγει μέσα και στον κορωνοϊό μία αξιοπρεπή παρουσία που στα μεγάλα ζητήματα έχει λειτουργήσει πολύ θετικά και πολύ άμεσα. Άρα εξ αυτού δεν μπορεί προσώρας να πειράξει το οικονομικό επιτελείο…





Από εκεί και πέρα, το Μέγαρο Μαξίμου σκανάρει τις προκλήσεις που έρχονται μπροστά του το επόμενο διάστημα. Μία από αυτές είναι άκρως αξιοποιήσιμη. Και αφορά στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου που στην Βουλή το επόμενο διάστημα θα διενεργηθεί ψηφοφορία για την διεύρυνση του κατηγορητηρίου. Μέχρι το φθινόπωρο η υπόθεση αυτή θα έχει ξετυλιχθεί και θα είναι άμεσα αξιοποιήσιμη από την κυβέρνηση. Εδώ να τονιστεί ότι μεγάλο μέρος της κυβερνώσας παράταξης, αν όχι το μεγαλύτερο, θέλει να στείλει τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης στο Ειδικό Δικαστήριο καθώς θα εκτονωθεί μεγάλο μέρος που ήθελε στην θέση του Παπαγγελόπουλου να ήταν ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόσο για την πολεμική ρητορική του όλα τα χρόνια της διακυβέρνησής του όσο και για το 4ο αχρείαστο και σκληρότερο μνημόνιο που έφερε.





Ισορροπία





Μία τέτοια εκτόνωση θα έθετε σε ισορροπία πολλούς από τους βουλευτές της Ν.Δ. που πρόσκεινται πολιτικά στον Αντώνη Σαμαρά και θα ήθελαν μία τέτοια εξέλιξη ως δικαίωση για ό,τι άκουσαν όλα αυτά τα χρόνια. Δεν είναι μόνο αυτό. Στο μυαλό των περισσοτέρων υπάρχει και το εξής: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ναι μεν πρέπει να δρα σαν κυβέρνηση όλων των Ελλήνων αλλά εκπροσωπεί την Κεντροδεξιά παράταξη και να φέρεται σαν έρμαιο τεχνοκρατών κεντροαριστερών αντιλήψεων και παρεών… Τα μηνύματα στον Κυριάκο Μητσοτάκη ήδη πήγανε και αυτό που πηγάζει από το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι δεν θα υπάρξει καμμία αλλαγή των ισορροπιών…