Οι 3 λόγοι που ο διαγωνισμός για την ΔΕΠΑ Εμπορίου πάει πίσω

- Τα συμβόλαια-βαρίδια, το take or pay των 250 εκατ. ευρώ και η αποζημίωση σε Λαυρεντιάδη που άνοιξε την όρεξη σε Βαρδινογιάννη, Μυτιληναίο και Περιστέρη !

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η πανδημία του κορωνοϊού σε συνδυασμό με τις σοβαρότατες επιπτώσεις στην οικονομία ανατρέπουν κυβερνητικούς σχεδιασμούς και πάνε πίσω δρομολογημένες αποφάσεις. Όπως για παράδειγμα μεγάλα επενδυτικά project αλλά και διαγωνισμούς του Δημοσίου που είχαν δρομολογηθεί και οι οποίοι θα απέφεραν σημαντικά έσοδα για τον κρατικό κορβανά!
Στην κατηγορία αυτή αδιαμφισβήτητα εντάσσεται και ο διαγωνισμός για την ΔΕΠΑ Εμπορίου που ήδη έχει προχωρήσει και μάλιστα πολύ σημαντικοί εγχώριοι και διεθνείς όμιλοι εκδήλωσαν πρόσφατα επίσημα το ενδιαφέρον τους.
Ωστόσο, το γεγονός είναι ότι στο διάστημα που μεσολάβησε με την πανδημία του κορωνοϊού τα δεδομένα στην οικονομία άλλαξαν. Όπως άλλαξε επί τα χείρω και η αγορά του φυσικού αερίου στη χώρα μας, με το καταναλωτικό κοινό να αντιμετωπίζει σοβαρά εισοδηματικά και οικονομικά προβλήματα.

  • Τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια και τα 250 εκατ. του take or pay

Πέραν όμως της αρνητικής συγκυρίας στην οικονομία και στην αγορά του φυσικού αερίου υπάρχουν άλλοι τρεις πολύ σοβαροί λόγοι οι οποίοι συνηγορούν στην άποψη που διατυπώνεται από επίσημα χείλη ότι ο διαγωνισμός της ΔΕΠΑ Εμπορίου πάει πίσω, πολύ πίσω.
Ο πρώτος λόγος είναι ότι τα μια φορά κι έναν καιρό καλά συμβόλαια της ΔΕΠΑ, τα μακροπρόθεσμα δηλαδή, έχουν μετατραπεί σε βαρίδια! Τα οποία θα κληθεί να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί ο νέος βασικός μέτοχος!
Ο δεύτερος λόγος είναι ο περίφημος όρος take or pay, που καλείται η διοίκηση της ΔΕΠΑ να εφαρμόσει καθώς το 2019 δεν προχώρησε σε αγορά φυσικού αερίου από τους Ρώσους. Υπό αυτό το πρίσμα θα κληθεί να καταβάλει για τις χρονιές 2019-2020 περί τα 200-250 εκατ. Ποσά που πέραν πάσης αμφιβολίας προκαλούν ζητήματα ρευστότητας. Και αυτό το γεγονός αποτελεί πρόσθετο αρνητικό στοιχείο για τον υποψήφιο αγοραστή!

  • Η νίκη Λαυρεντιάδη σε πρώτο βαθμό ανοίγει ζήτημα 1 δισ. επιστροφών για Βαρδινογιάννη, Μυτιληναίο, Περιστέρη

Ο τρίτος λόγος είναι νομικός και συνδέεται με τις αποζημιώσεις που θα πρέπει η ΔΕΠΑ να καταβάλει. Με βάση πρωτόδικη απόφαση των δικαστικών αρχών η κρατική εταιρία υποχρεούται να καταβάλει στον όμιλο Λαυρεντιάδη το ποσόν των 60 εκατ. ευρώ! Η δικαίωση του επιχειρηματία στα δικαστήρια απέναντι στην ΔΕΠΑ έχει «ανοίξει την όρεξη» και σε άλλους επιχειρηματίες με αντίστοιχες συναλλαγές με την ΔΕΠΑ όπως οι όμιλοι Βαρδινογιάννη, Μυτιληναίου και Περιστέρη, οι οποίοι θεωρούν ότι εάν ο όμιλος Λαυρεντιάδη δικαιωθεί και σε δεύτερο βαθμό από τα δικαστήρια θα μπορούν και εκείνοι βάσιμα να διεκδικήσουν αποζημιώσεις-επιστροφές περίπου 1 δις. ευρώ συνολικά!
Έτσι, την ώρα τούτη ο όμιλος Λαυρεντιάδη βρήκε απρόσμενους συμμάχους τα πανίσχυρα επιχειρηματικά συμφέροντα που ευελπιστούν σε δικαίωσή του απέναντι στην ΔΕΠΑ και στο εφετείο, προκειμένου και εκείνοι να πάρουν σειρά…