Ψυττάλεια: Νίκη στα σημεία για Άκτωρ, Άβαξ

- Χαμένοι οι Γάλλοι (Suez) και οι Έλληνες συνέταιροί τους - Βαθύτατα εκτεθειμένος ο Χ. Σαχίνης της ΕΥΔΑΠ - Ο... μαϊντανός ΤΕΕ! Μήπως ξαφνικά οι συνδικαλιστικοί φορείς παράγουν δίκαιο και ανοίγουν προσφορές;

Μετά από αλλεπάλληλες καθυστερήσεις και διοικητικές παλινωδίες που εγκλώβισαν την έκβαση της διαγωνιστικής διαδικασίας, η ΕΥΔΑΠ προχώρησε σε παράταση για 1 χρόνο και συγκεκριμένα μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021 της σύμβασης λειτουργίας και συντήρησης του κέντρου επεξεργασίας λυμάτων στην Ψυττάλεια.
Έτσι Άκτωρ και Άβαξ μπορεί να μην κέρδισαν ακόμη τον σχετικό διαγωνισμό ύψους 325 εκατ. ευρώ, όμως πέτυχαν μια πρώτη νίκη στα… σημεία επί των βασικών ανταγωνιστών τους, στην προκειμένη περίπτωση της Γαλλικής Suez και των εν Ελλάδι συνεργατών της ΓΕΚ Τέρνα και Ιντρακάτ!
Ταυτοχρόνως η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ παραμένει πολλαπλώς εκτεθειμένη ως προς την έκβαση της υπόθεσης για πλείστους όσους λόγους, για τους οποίους οφείλει να απολογηθεί τόσο στον πολιτικό προϊστάμενο υπουργό Δημοσίων έργων κ. Καραμανλή όσο και στους μετόχους ιδιώτες, θεσμικούς, Έλληνες και ξένους!

– Οι τρεις λόγοι :

Πρώτον,
η ΕΥΔΑΠ και προσωπικώς ο διευθύνων σύμβουλος κ. Χ. Σαχίνης αντί να προχωρήσει την διαδικασία και να σεβαστεί την απόφαση της Επιτροπής Διαγωνισμού η οποία απέκλειε τους δυο άλλους διαγωνιζόμενους και ζητούσε να ανοίξει η προσφορά μόνον της κοινοπραξίας Άκτωρ – Άβαξ, αγνόησε το αποτέλεσμα της αρμόδιας επιτροπής και προκάλεσε την καθυστέρηση του διαγωνισμού, με ενδεχόμενη ζημιά του Δημοσίου που αποτελεί τον βασικό μέτοχο της ΕΥΔΑΠ!

Δεύτερον,
η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ ξανά έβαλε στο παιχνίδι τις δυο κοινοπραξίες που κατά την αναρμόδια Επιτροπή του διαγωνισμού έπρεπε να κοπούν για λόγους που επισήμως έχει αιτιολογήσει! Η πράξη αυτή της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ συνιστά ωμή παρέμβαση σε μια διαδικασία που θα έπρεπε να είναι διαφανής και όχι να καθορίζεται από τις διαθέσεις του κάθε διευθύνοντος συμβούλου. Εκτός και αν η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ έχει στοιχεία που εκθέτουν παντοιοτρόπως την αρμόδια Επιτροπή!!! Σε αυτή την περίπτωση όφειλε να στείλει τα στοιχεία στον εισαγγελέα!!! Εάν δεν το έχει πράξει και ταυτοχρόνως δεν διαθέτει στοιχεία δοσοληψίας ή μεροληψίας στην απόφαση της Επιτροπής Διαγωνισμού τότε είναι πολλαπλώς εκτεθειμένη!!!

Τρίτον,
η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ κάλεσε ως τεχνικό σύμβουλο το ΤΕΕ προκειμένου αυτό να γνωμοδοτήσει επί των προσφορών των υποψηφίων κοινοπραξιών!!!
Και διερωτάται κανείς: Τι είναι ξαφνικά αυτή η ιστορία με το ΤΕΕ που προέκυψε μυστηριωδώς; Ποιος και γιατί πιέζει να βάζουν όλες οι δημόσιες εταιρίες που αναθέτουν έργα, μέσα στον χώρο ως κολαούζο το ΤΕΕ;
Μήπως ξαφνικά το ΤΕΕ νομοθετεί; Παράγει δίκαιο; Οι συνδικαλιστικοί φορείς για όποιον άσχετο ή αδιάβαστο δεν γνωρίζει, ούτε δίκαιο δημιουργούν, ούτε προσφορές ανοίγουν, ούτε κατοχυρώνουν διά της παρουσίας τους τις προσφορές εκείνων που έχουν κοπεί και αποκλεισθεί από μια διαφανή διαδικασία, μιας επιτροπής την οποία έχει ορίσει η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ!

– Αλλαγή πλεύσης από τον προκλητικά αμειβόμενο εν καιρώ κρίσης διευθύνοντα σύμβουλο

Βεβαίως όπως καταλάβατε ο κ. Σαχίνης δυο μήνες μετά την πρόσκληση του ΤΕΕ και τον εγκλωβισμό του διαγωνισμού άλλαξε πλεύση! Η λειτουργία και συντήρηση της Ψυττάλειας έμεινε χωρίς ανάδοχο, οι Άκτωρ – Άβαξ κέρδισαν έναν χρόνο παράτασης και οι Γάλλοι θα συνεχίσουν τις μεθοδεύσεις τους είτε μέσω πρεσβείας είτε μέσω νταραβεριτζήδων να κερδίσουν σε έναν χρόνο το έργο! Προς το παρόν η ΕΥΔΑΠ πληρώνει την επιπολαιότητα της Διοίκησής της! Και ο διευθύνων σύμβουλος απολαμβάνει τον διπλασιασμό των ετήσιων απολαβών του, την ώρα που η Ελλάδα μαστίζεται από την κρίση, την πανδημία, την ανεργία και την βαθιά ύφεση!!!