Κυβέρνηση: Ανάμεσα στην ευρωπαϊκή βοήθεια, το αντάρτικο και τις εκλογές

Την ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να συντάξει τις δυνάμεις της για την αναστολή των περιοριστικών μέτρων και την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, η αξιωματική αντιπολίτευση μπαίνει στον μεγάλο πειρασμό να ξεκινήσει και αυτή την αντιπολίτευση προ του δικού της μνημονίου. Αν και το πρώτο χτύπημα το έριξε ο Γιάνης Βαρουφάκης που τόνισε –ίσως και για να ξεχαστεί η ανεύθυνη συμπεριφορά του να επισκεφτεί το εξοχικό του στην Αίγινα– ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπογράφει ένα νέο μνημόνιο, τελικά φαίνεται ότι θα γίνει της μόδας η αντιπολίτευση εκείνης της περιόδου.
Γράφει ο Σωτήρης Πίκουλας
Όπως ήταν λογικό, ένας τέτοιος ανταρτοπόλεμος έφερε σε αναστάτωση το κυβερνητικό επιτελείο καθώς μία τέτοια αντιπολίτευση όσο ανεύθυνη και να είναι –καθώς φαίνεται ότι η παγκόσμια υγειονομική κρίση έχει χτυπήσει όλες τις χώρες– αναπόφευκτα θα έχει και αποτελέσματα. Μπορεί τα αποτελέσματα αυτά να είναι και παροδικά, αλλά ίσως σημάνουν και την «ανάσταση» της αξιωματικής αντιπολίτευσης η οποία προ κορωνοϊού βάδιζε ακανόνιστα και χωρίς πυξίδα όσον αφορά στην κατεύθυνσή της.
Οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία, αναμφίβολα, θα είναι μεγάλες και πλέον το πιστοποιούν μεγάλοι οίκοι καθώς και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αλλά, στην ίδια μοίρα βρίσκονται και μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες και οικονομίες. Η ευρωπαϊκή λύση δεν έρχεται όταν οι μεγάλες οικονομίες παγκοσμίως τυπώνουν χρήμα για να χρηματοδοτήσουν τον ιδιωτικό τους τομέα. Σε ένα τέτοιο ασφυκτικό περιβάλλον η ελληνική κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί και να μοιράσει ένα χρηματοδοτικό πακέτο και συγχρόνως να μειώσει τις επιπτώσεις της κρίσης στην αγορά εργασίας.
Οι άμεσοι σχεδιασμοί
Το τελευταίο διάγγελμα Μητσοτάκη άνοιξε για κάποιους και την συζήτηση για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο. Είχαμε τονίσει ότι μία τέτοια σκέψη δεν βρίσκεται στους άμεσους σχεδιασμούς του πρωθυπουργού, καθώς θα πρέπει να εξεταστεί το μέγεθος της ζημιάς στην ελληνική οικονομία και ειδικότερα στον ελληνικό τουρισμό. Είναι το σημείο-κλειδί που θα ξεκλειδώσει τις αλλαγές στους σχεδιασμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ωστόσο, υπάρχει και ένα σοβαρό αντίβαρο. Αυτή τη στιγμή, παρ’ όλο που υπάρχει μία υγειονομική κρίση με 101 νεκρούς στη χώρα μας –αριθμός πολύ μικρός σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες– η αποδοχή του πρωθυπουργού αγγίζει το 80% και δίνει μία πρώτη σιγουριά ότι ακόμα και αν η ύφεση φτάσει στα ποσοστά του 10% (ακραίο σενάριο), το κυβερνητικό προφίλ της κυβέρνησης δεν μπορεί να τρωθεί. Οπότε, με αυτόν τον συλλογισμό οι εκλογές θα ήταν μία αχρείαστη διαδικασία που θα είχε νόημα μόνο αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δρούσε καιροσκοπικά και ήθελε να «τελειώσει» πολιτικά τον Αλέξη Τσίπρα σέρνοντάς τον σε μία αναμέτρηση που ενδεχομένως να μεγάλωνε και την ποσοστιαία διαφορά των δύο κομμάτων…
Δεν είναι τυχαίο που στον ΣΥΡΙΖΑ για να προλάβουν τις εσωκομματικές τους έριδες για χαλαρή αντιπολίτευση –λέγεται έντονα ότι πίσω από αυτές κρύβεται ο Νίκος Παππάς, ο οποίος δεν βρίσκεται πλέον στον στενό πυρήνα των συνεργατών Τσίπρα– έριξαν διά της τεθλασμένης στον δημόσιο λόγο το σενάριο εκλογών το φθινόπωρο. Με αυτόν τον τρόπο, ωστόσο, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, έδειξαν πόσο απεύχονται ένα τέτοιο σενάριο καθώς θα σήμανε ένα restart της κυβέρνησης Μητσοτάκης και, το κυριότερο, μία άφεση αμαρτιών σε όλα τα πεπραγμένα της τον ένα χρόνο διακυβέρνησής της.
Η ενδεδειγμένη λύση
Άρα, ακόμα και τώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει να διαχειριστεί την επανεκκίνηση της οικονομίας, την στήριξη της μεσαίας τάξης και των επιχειρήσεων, η πιο ενδεδειγμένη λύση για τον πρωθυπουργό είναι να κάνει ειλικρινή και αποτελεσματική διαχείριση που μέχρι τώρα τον έχουν φέρει σε ένα καθεστώς υψηλής αποδοχής από τον κόσμο, ακόμα και από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Γιαυτό, όπως τονίζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, η αντιμετώπιση των επιπτώσεων στον βαθμό της ολικής επανόρθωσης θα φανεί σε βάθος χρόνου και όχι τον Σεπτέμβρη. Μέχρι τώρα, που έχουμε αντιμετωπίσει τα κρούσματα και έχουμε ξεπεράσει το κίνδυνο της εγχώριας πανδημίας τύπου Ιταλίας-Ισπανίας, αρχίζει να φαίνεται η αποτελεσματικότητα των προληπτικών μέτρων. Η περίοδος, όμως, άρσης των περιοριστικών μέτρων και η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι σταδιακή. Τα οικονομικά μεγέθη θα κάνουν καιρό να έρθουν στην πρότερη κατάστασή τους.
Τα μέτωπα
Μέσα σε αυτό το κλίμα, λοιπόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά όχι μόνο την επανένταξη της οικονομίας σε ρυθμούς κανονικότητας και αναπτυξιακής πορείας αλλά και τον ανταρτοπόλεμο που θα του γίνει από τον ΣΥΡΙΖΑ και ενδεχομένως και το ΜΕΡΑ25. Και όλα αυτά σε ένα σφικτό δημοσιονομικό καθεστώς, όπου ενδεχομένως να θέσει κάποιες από τις προεκλογικές υποσχέσεις της Ν.Δ. σε δεύτερο και τρίτο πλάνο. Την ίδια στιγμή, βέβαια, η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι εν τέλει η κυβέρνηση θα συρθεί σε μία πιστοληπτική γραμμή στήριξης η οποία θεωρείται η πιο ανάλαφρη μορφή μνημονίου. Θα δείξει αν θα ακολουθηθεί τελικά μία τέτοια λύση…