Στις αγορές η Ελλάδα: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για 7ετές ομόλογο

Άνοιξε το πρωί της Τετάρτης το βιβλίο προσφορών για την έκδοση 7ετούς ελληνικού ομολόγου.

Το Ελληνικό Δημόσιο διόρισε τις Citi, Commerzbank, Credit Suisse, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale ως αναδόχους για την έκδοση, που λήγει τον Απρίλιο του 2027. Εκτιμάται ότι η κυβέρνηση στοχεύει στην άντληση περί των 3 δισ. ευρώ.

Η Αθήνα επιδίδεται σε ασκήσεις θάρρους. Ενώ η Ευρώπη και ο πλανήτης ολόκληρος ετοιμάζονται να δανειστούν δεκάδες τρισεκατομμύρια, το ΔΝΤ βυθίζει στα Τάρταρα τις προοπτικές της Ευρωπαϊκής οικονομίας και δημιουργεί αναστολές στους επενδυτές που δεν θα ξέρουν ποιον να πρωτοδανείσουν.

Χθες, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση Action 24, έκανε λόγο για ένα περιορισμένο ποσό, το οποίο θα προσπαθήσει να αντλήσει η χώρα από τις αγορές. Όπως ανέφερε «δεν φαίνεται να βγαίνουμε με ένα πολύ μεγάλο ποσό», διευκρινίζοντας ότι δεν πιέζεται ταμειακά η χώρα και «φιλοδοξία είναι να μην αγγίξουμε το μαξιλάρι ούτε τον Ιούνιο»

Σχολιάζοντας τις «μαύρες προβλέψεις» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που μιλάνε για ύφεση 10% το 2020 και ανεργία 22,3% στην Ελλάδα ο υπουργός δήλωσε ότι ο ίδιος βρίσκεται πιο κοντά στις εκτιμήσεις της Κομισιόν, που μιλούν για ύφεση 5%- 10% σε όλη την ΕΕ, προσθέτοντας μάλιστα ότι παρά πολλές φορές στο παρελθόν το Δ.Ν.Τ. έχει πέσει έξω εκτιμήσεις του και για την ανεργία και για την ανάπτυξη και για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ωστόσο παραδέχτηκε ότι η χώρα θα μπει εφέτος σε βαθιά ύφεση, το ύψος της οποίας θα εξαρτηθεί από την έκταση της κρίσης ή και ένα πιθανό δεύτερο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο που θα δημιουργούσε πρόσθετα προβλήματα.

Για τον λόγο αυτό, όπως διευκρίνισε, πρέπει η κυβέρνηση να φυλάξει «καύσιμα» και για την επόμενη μέρα , χωρίς να εξαντλήσει η χώρα από τώρα άμεσα όλα τα μέτρα που μπορεί να λάβει.

Προανήγγειλε επίσης ότι ως τέλος Απριλίου θα υπάρξουν κατάλληλες πρωτοβουλίες για το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας , το οποίο συζητείται τώρα τους θεσμούς. Αλλά και συγκεκριμένα πρωτοβουλίες για τις επόμενες δύο εβδομάδες, προκειμένου να συγκρατηθεί ο ρυθμός αύξησης των «κόκκινων δανείων», επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει μια νέα γενιά στρατηγικών κακοπληρωτών και ότι πρέπει πρέπει να διασφαλιστεί η κουλτούρα πληρωμών.