Haircut στα «Λευκά Κολάρα»: Να μειωθούν κατά 50% οι μισθοί των golden boys τραπεζών, ΔΕΚΟ και ισχυρών εισηγμένων επιχειρήσεων!

- Όλων όσοι αμείβονται και διαβιούν ηγεμονικά και προκλητικά διά μέσου του κράτους, του φορολογούμενου πολίτη και του επενδυτικού κοινού. - Επιβάλλεται ο πρωθυπουργός να πάρει πρωτοβουλίες και να τους περικόψει τις ιλιγγιώδεις απολαβές, την ώρα που οι επιχειρησεις κλείνουν, η ανεργία καλπάζει, η κοινωνία φτωχοποιείται, η οικονομία γκρεμίζεται, οι δημοσιονομικοί στόχοι παρεκκλίνουν και η Ελλάδα μετράει ανθρώπινες απώλειες...


Εκεί όπου υπάρχει συναίσθηση της κατάστασης τα πράγματα λειτουργούν διαφορετικά! Εδώ, όμως;
Λαμβάνω ως αφορμή για να ξεδιπλώσω τις σκέψεις μου, την πράξη ευθύνης του διευθύνοντος συμβούλου της Marriot διεθνώς, ο οποίος ανακοίνωσε μείωση κατά 50 τοις εκατό των αμοιβών του λόγω της οικονομικής κρίσης ως απόρροια της πανδημίας του κορωνοϊού, από την οποία πλήττονται βάναυσα τουρισμός και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.
Και επιβάλλεται επιπροσθέτως να σταθώ στην μείωση κατά 20 τοις εκατό των απολαβών των 100 κορυφαίων παραγόντων του NBA λόγω της τεράστιας κρίσης στον επαγγελματικό αθλητισμό και εν προκειμένω στο μπάσκετ και το καλύτερο-ακριβότερο πρωτάθλημα του κόσμου.

– Τα μεγαλοστελέχη με τα γκρι κοστούμια, τα λευκά πουκάμισα, τα μαντηλάκια και τα μανικετόκουμπα…

Την ίδια ώρα στην Ελλάδα, άλλα λόγια να αγαπιόμαστε! Παρά την κρίση που διαλύει τραπεζικό σύστημα, δημόσιο τομέα, επιχειρήσεις και νοικοκυριά, τα golden boys διαβιούν βασιλικά!!!
Οι τεχνοκρατες παντός καιρού, με το χρήμα να πέφτει ηγεμονικά, μήνα-μήνα, στα σίγουρα, χωρίς ρίσκο! Έξω στην κοινωνία έχει έρθει ο Αρμαγεδδών. Κι αυτοί συμπεριφέρονται και διαβιούν ως λόρδοι! Υπάλληλοι από το πάνω ράφι, διευθύνοντες σύμβουλοι, γενικοί διευθυντές και τίτλους νάχαμε να λέγαμε! Οι ΤΣΕΟ (από το .CEO) που ’λεγε η Νοτοπούλου!!! Και σκέφτομαι μήπως κακώς την αποπήραμε; Μήπως μέσα στην ημιμάθειά της είπε μια μεγάλη αλήθεια; Γιατί όλοι αυτοί οι ΤΣΕΟ των τραπεζών, του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ και των μεγάλων ομίλων είναι κοινό μυστικό ότι αρέσκονται στις εξυπηρετήσεις, στα νταραβέρια, στην μικροπολιτική, στα ρουσφέτια, στην διαπλοκή και άλλα πολλά που σχετίζονται με μπίζνες και συναλλαγές! Αλλά, θα μου πείτε, αυτή είναι η δουλειά τους…

– Οι τραπεζίτες με την ασυλία, τα μπόνους, τις εξυπηρετήσεις, τα νταραβέρια και τους παχυλούς μισθούς

Μπορεί οι τράπεζες να κυνηγάνε τον κάθε φουκαρά να του πάρουν το σπίτι… Μπορεί οι τραπεζιτες να έχουν αποκτήσει ασυλία για πράξεις ή παραλείψεις του παρελθόντος αλλά και του μέλλοντος… Είναι επιπλέον γεγονός πως τους επετράπη να ξεπουλήσουν πάσης φύσεως δάνεια σε funds κοψοχρονιά, στο 20 τοις εκατό της αξίας τους… Και είναι αλήθεια πως παρά την κρίση και τις προτροπές της κυβέρνησης, ακόμη και εν μέσω πανδημίας, ρουφάνε το αίμα του κοσμάκη, του μετακυλύουν τα κόστη, δεν τον ελαφρύνουν ουσιαστικά, κοροϊδεύουν, ακόμη και εν μέσω της φονικής πανδημίας!!!
Την ίδια ώρα τα «λευκά κολάρα» των τραπεζών –και όχι μόνο– φροντίζουν να ζουν πλουσιοπάροχα, με μισθούς εξωφρενικούς, την στιγμή που η κοινωνία στενάζει… Με μπόνους, αυτοκίνητα, οδηγούς, πιστωτικές κάρτες… Και έχουν το θράσος να προσλαμβάνουν και στρατιές συμβούλων. Από πρώην προβεβλημένα στελέχη που τα απέλυσαν για να πάρουν τις αποζημιώσεις και μετά τα επαναπροσέλαβαν, μέχρι συμβούλους επικοινωνίας, νομικούς συμβούλους και άλλους πολλούς.
Και όπως προκύπτει, σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες, δουλειά όλων αυτών είναι το νταραβέρι, η εξυπηρέτηση, η ρύθμιση, η αναδιάρθρωση δανείων φίλων, κολλητών, ημέτερων, διαπλεκόμενων και όσων είχαν διαχρονικά προσωπικές ή άλλου τύπου σχέσεις, ακόμη και πολιτικές.

– Οι «τεχνοκράτες» των ΔΕΚΟ και του «γλυκού νερού» που διπλασίασαν τις απολαβές τους!

Προκαλεί ωστόσο ακόμη μεγαλύτερο σοκ, να αμείβονται προκλητικά –εν μέσω κρίσης και την ώρα που η βάση της κοινωνίας υποφέρει– και πλουσιοπάροχα τα golden boys των ΔΕΚΟ και των επιχειρήσεων του ευρύτερου δημοσίου τομέα!
Οι τεχνοκράτες του γλυκού νερού, που φρόντισαν με το που ανέλαβαν κρατικούς θώκους να διπλασιάσουν τις ετήσιες αποδοχές τους, όπως ο επικεφαλής της ΕΥΔΑΠ, ή να έχουν μισθούς ηγεμονικούς όπως οι διοικητές της ΔΕΠΑ και της ΔΕΗ ή, πολύ περισσότερο, του ΤΑΙΠΕΔ! Και ας πούμε ότι οι άλλοι κάτι προσπαθούν να κάνουν… Ειδικά στο ΤΑΙΠΕΔ που τους κράτησε η κυβέρνηση λόγω απαίτησης του Ρέγκλινγκ, για να δοθεί η εντύπωση ότι το κράτος δεν είναι κομματικό αλλά έχει συνέχεια, τι έχουν επιτύχει μέχρι σήμερα που να δικαιολογεί τους μισθούς τους; Τίποτε, είναι η απάντηση. Έναν διαγωνισμό για τον ΔΕΣΦΑ όλο κι όλο!!! Και αθρόες προσλήψεις συμβούλων, ταξίδια, επικοινωνιολόγοι για να κλείνουν στόματα και να προλαβαίνουν αντιδράσεις!

– Τα golden boys των ισχυρών ομίλων του Χρηματιστηρίου, με την επιρροή, τις διασυνδέσεις και τις προκλητικές αμοιβές!

Αντιστοίχως είναι υπερβολή και πρόκληση προς την κοινωνία μεγάλες επιχειρήσεις εισηγμένες στο χρηματιστήριο, οι οποιες απευθύνονται και χρηματοδοτούνται από το ευρύ επενδυτικό κοινό, θεσμικούς και ιδιώτες, Έλληνες και ξενους, να καταβάλλουν μισθούς μαμούθ στους μάνατζερ και τα τεχνοκρατικά τους στελέχη σε ώρες τέτοιες, κρίσιμες για το έθνος, τον τόπο και τους πολίτες. Και δεν έχει καμμία σημασία αν διοικούν ομίλους τεράστιους όπως τα ΕΛ.ΠΕ., η Lamda ή η Μοτορ Όιλ. Δεν επιτρέπεται να προκαλούν με τέτοιους ηγεμονικούς μισθούς που δεν έχουν καμμία λογική στην συγκεκριμένη συγκυρία! Διότι διχάζουν την κοινωνία, προκαλούν ταξικές ανισότητες που με τη σειρά τους ενδεχομένως να μετατραπούν σε οργή και κοινωνική αναταραχή!

– Συνθήκες Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου και κοινωνικής αναταραχής

Η αλήθεια είναι πως την ώρα τούτη βιώνουμε στιγμές ιστορικές. Έναν πόλεμο ασύμμετρο όπου καθημερινά μετράμε θύματα και βαριές απώλειας σε έμψυχο δυναμικό αλλά και στην οικονομία, στις υποδομές, στη βάση της κοινωνίας, τα νοικοκυριά, τους ελεύθερους επαγγελματίες. Οι επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη, οι άνεργοι πολλαπλασιάζονται επικίνδυνα, το ΑΕΠ γκρεμίζεται, οι στόχοι της κυβέρνησης έχουν παρεκκλίνει και μετά από 10 χρόνια κρίσης, πάνω που πήγαμε να πάρουνε ανάσα, βιώνουμε συνθήκες Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου!
 


– Καλείται ο πρωθυπουργός, που διακατέχεται από τετοιες ευαισθησιες, να αποκαταστήσει την τάξη

Υπό αυτό το πρισμα και υπό αυτά τα δεδομένα καλείται ο πρωθυπουργός, ο οποίος αδιαμφισβήτητα διακατέχεται από τέτοιου είδους ευαισθησίες και διακρίνεται για το υψηλό αίσθημα ευθύνης! Καλείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης να πάρει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες ούτως ώστε να περικοπούν τουλάχιστον κατά 50 τοις εκατό, καθ όλη τη διάρκεια της κρίσης, οι μισθοί των αποκαλούμενων και «λευκών κολάρων». Hair cut στα golden boys των τραπεζών, των ΔΕΚΟ, των υπό κρατικό έλεγχο εταιριών, αλλά και των ισχυρών επιχειρήσεων και ομίλων που οι μετοχές τους διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο.
Δραστική μείωση σε όλους τους μάνατζερ που οι απολαβές τους σχετίζονται άμεσα με τον φορολογούμενο πολίτη, είτε διά μέσου του τραπεζικού συστήματος, του κρατικού τομέα αλλά και του Χρηματιστηρίου!