Γιώργος Περιστέρης: Είμαστε μπροστάρηδες και στα δύσκολα

Σε μια πορεία ανάπτυξης που δεν τη σταματούν τα εμπόδια και οι δυσκολίες που σήμερα κυριαρχούν στις αγορές βρίσκεται η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ακολουθώντας μια στρατηγική επιτάχυνσης της μεγέθυνσή της.

Συνεχίζοντας το επενδυτικό της πρόγραμμα στην Ελλάδα, προχωρά στην υλοποίηση νέων επενδύσεων στην παραγωγή καθαρής ενέργειας, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 550 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό προστίθεται στις επενδύσεις 1 δισ. ευρώ που είχε ήδη εξαγγείλει ο όμιλος και αποδεικνύουν την αφοσίωσή του ομίλου, στο στόχο της ανάπτυξης, ακόμη και στην τόσο δύσκολη συγκυρία για την ελληνική και την παγκόσμια οικονομία. Ο Πρόεδρος του ομίλου Γιώργος Περιστέρης αποδεικνύει έμπρακτα ότι υπηρετεί το ρόλο του «μπροστάρη στις επενδύσεις για την ανάπτυξη της χώρας»που όπως τονίζει πρέπει να αναλάβουν οι έλληνες επιχειρηματίες.

Όπως δήλωσε ο κ. Πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ κ. Γιώργος Περιστέρης, αναφερόμενος στις νέες επενδύσεις του Ομίλου: «Με τις νέες επενδύσεις που αποφασίσαμε να υλοποιήσουμε στην ελληνική αγορά των ΑΠΕ ανεβάζουμε το ύψος του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας μας για την ελληνική αγορά στα 1,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο επενδυτικό πρόγραμμα που υλοποιείται στη χώρα μας σε μια εξαιρετικά κρίσιμη χρονική συγκυρία. Οι επενδύσεις αυτές δείχνουν την πίστη μας στις δυνατότητες και της προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και την αταλάντευτη προσήλωσή μας σε επενδύσεις μεγάλης εγχώριας προστιθέμενης αξίας στην καθαρή ενέργεια, προς όφελος της οικονομίας, της απασχόλησης, του περιβάλλοντος και όλων των πολιτών.

Τη στιγμή αυτή, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, η χώρα μας χρειάζεται επενδύσεις που θα δημιουργήσουν πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και όπως επισημαίνουμε εδώ και χρόνια, μπροστάρηδες σε αυτό οφείλουν να είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις.

Παράλληλα, οι επενδύσεις αυτές θα συμβάλουν σημαντικά στην υλοποίηση των εθνικών ενεργειακών στόχων για ενίσχυση των ΑΠΕ, αλλά και των στόχων του προγράμματος απεξάρτησης της χώρας μας από τα ορυκτά καύσιμα».

Η χθεσινή της ανακοίνωση ότι θα ξεκινήσει μέσα στο επόμενο διάστημα την κατασκευή νέων αιολικών πάρκων στην Εύβοια, καθώς ολοκλήρωσε την εξαγορά του χαρτοφυλακίου αδειοδοτημένων κι υπό αδειοδότηση αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 270 MW της εταιρείας «RF Ομαλιές Μ.Α.Ε.» από την «RFEnergy Α.Ε.», αποδεικνύει την ισχυρή της ρευστότητα που της επιτρέπει να ολοκληρώσει και μάλιστα πιο γρήγορα τα αναπτυξιακά της σχέδια.

Σε αυτή την φάση, προβλέπεται η κατασκευή αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος άνω των 180 MW, με αποτέλεσμα η συνολική ισχύς των νέων αιολικών πάρκων που δρομολογεί στην ελληνική αγορά των ΑΠΕ ο Όμιλος ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ να υπερβαίνει τα 400 MW και η συνολική αξία επένδυσης τα 550 εκατ. ευρώ.

Η ελληνική αγορά ΑΠΕ, λόγω των θετικών θεσμικών εξελίξεων ουσιαστικά, προστίθεται στα σχέδια της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ με αποτέλεσμα τελικά ο όμιλος να μπορεί να προσεγγίσει το μέγεθος των 2.000 MW έργων ΑΠΕ σε λειτουργία στην Ελλάδα και το εξωτερικό πολύ νωρίτερα σε σχέση με το 2025, που αρχικά είχε τεθεί.

Ευρεία παρουσία στις ΑΠΕ

Υπενθυμίζεται ότι ήδη ο Όμιλος ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ λειτουργεί, κατασκευάζει ή έχει πλήρως αδειοδοτήσει 1.512 MW εγκαταστάσεων ΑΠΕ στην Ευρώπη και την Αμερική. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου ανέρχεται σε 1.390 MW. Συγκεκριμένα, ο Όμιλος έχει εγκαταστήσει 607 MW στην Ελλάδα, 651 MW στις ΗΠΑ και 132 MW στην Ν.Α. Ευρώπη.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα σχέδια επενδύσεων της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, η εταιρεία έχει ήδη δρομολογήσει επιπλέον επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού άνω του 1 δις. ευρώ οι οποίες αφορούν σε νέα αιολικά πάρκα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, σε έργα περιβάλλοντος, αλλά και σε έργα αποθήκευσης καθαρής ενέργειας, όπως τον υβριδικό σταθμό Αμαρίου στην Κρήτη και το έργο αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία.

Πρόκειται για δύο εξαιρετικά σημαντικές επενδύσεις της τάξης των 800 εκατ. ευρώ, απαραίτητες για την εξισορρόπηση των δικτύων μεταφοράς και τη μετάβαση σε μια οικονομία χωρίς άνθρακα.

Οι ήδη δρομολογημένες επενδύσεις σε συνδυασμό με τα νέα αιολικά πάρκα στην Εύβοια ανεβάζουν το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα του Ομίλου ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σε επίπεδα άνω των 1,5 δισ. ευρώ.