Αποδείξτε ότι μπορείτε: Το χρήμα, τα συμφέροντα, οι κίνδυνοι και η ανοχή της κοινωνίας

Πέρα από κάθε αμφιβολία η κυβέρνηση Μητσοτάκη απολαμβάνει την ώρα ετούτη (ακόμα) μια κοινωνική ανοχή. Και τούτο διότι η εκλογή της δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες για αναθέρμανση της οικονομίας αλλά και για την δημιουργία στην χώρα ενός φιλοεπιχειρηματικού περιβάλλοντος που θα προσελκύσει ξένους επενδυτές και κεφάλαια. Και είναι γεγονός ότι από τα πρώτα σημάδια της αγοράς προκύπτει σαφώς ότι το οικονομικό κλίμα έχει αλλάξει και ήδη παρατηρείται αύξηση του ΑΕΠ, αύξηση των καταθέσεων, μείωση του επιτοκίου δανεισμού αλλά ταυτόχρονα και μια εμπιστοσύνη από τους ξένους, η οποία σε οικονομικό επίπεδο εκφράζεται τόσο με τις αξιολογήσεις των διεθνών οίκων όσο και με την συμφωνία με τους εταίρους μας που έρχεται.

Επικίνδυνη συγκυρία

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, που το οικονομικό περιβάλλον είναι θετικό όσον αφορά στους βασικούς οικονομικούς δείκτες, η διεθνής συγκυρία καθίσταται επικίνδυνη. Η όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων προκαλεί προβληματισμό, όπως και τα όσα συμβαίνουν με την υπόθεση της Λιβύης. Παράλληλα, η παγκόσμια οικονομία μετά από μια μεγάλη άνοδο δείχνει κουρασμένη και έστω παροδικά λόγω του κορωνοϊού οι αγορές δείχνουν στάσιμες ή ακόμη κινούνται πτωτικά. Σε κάθε περίπτωση, η ανοχή της κοινωνίας παραμένει ισχυρή προς την κυβέρνηση καθώς υπάρχει εμπιστοσύνη ότι θα διαχειριστεί τις ανοιχτές υποθέσεις με επιτυχία. Είναι, όμως, έτσι;

Tο στοίχημα της ανάκαμψης

Σε αυτό το περιβάλλον, με την διεθνή συγκυρία να δείχνει επικίνδυνη και ταυτόχρονα το μεγάλο στοίχημα της ανάκαμψης της οικονομίας να είναι σε εξέλιξη, η κυβέρνηση οφείλει να αποδείξει ότι μπορεί! Να αποδείξει ότι δεν εκβιάζεται από ισχυρά συμφέροντα, δεν αναγκάζεται να τραπεί σε φυγή ή να φέρει νόμους όταν θεωρεί ότι χαλάνε οι ισορροπίες ή οι προνομιακές σχέσεις ή θίγονται προνομιακοί συνομιλητές της. Και οφείλει να πει ένα μεγάλο όχι στους κάθε λογής νταραβεριτζήδες, στα συμφέροντα και στην ολιγαρχία που προχωρούν κάτω από το τραπέζι σε μοιρασιές των μεγάλων έργων και παίζουν παιχνίδια εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Θα πρέπει να αποδείξει η κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι δεν είναι μια από τα ίδια. Να φανεί στην πράξη ότι κάτι άλλαξε και να μην υπάρχει διάχυτη η εντύπωση στην κοινωνία ότι αυτοί που έκαναν κουμάντο στην χώρα διαχρονικά, δηλαδή και επί ΣΥΡΙΖΑ, θα κάνουν κουμάντο και τώρα, θα επιβάλλουν την βούλησή τους και θα απολαμβάνουν το μεγάλο μερίδιο της πίτας της αγοράς.

Μεγάλες μπίζνες

Και για να μην ξεχνιόμαστε, έρχονται μπροστά μας μεγάλες μπίζνες εκατοντάδων εκατομμυρίων στις ταυτότητες, στα σκουπίδια, στην ενέργεια, στα δημόσια έργα! Αν δεν σταματήσουν τα πάρε-δώσε με τους προνομιακούς, την διαπλοκή και την ολιγαρχία, η ανοχή της κοινωνίας σύντομα θα εξαντληθεί. Και δεν αρκεί να φέρεις έναν νόμο στην Βουλή ξαφνικά για να την επανακτήσεις! Οι νόμοι απλά εξυπηρετούν συμφέροντα, όπως αποδεικνύεται. Δεν διαμορφώνουν θετικό κλίμα, αλλά αρνητικό.

ΥΓ.: Για τις διαμάχες μεταξύ των υπουργών αλλά και τις διαμάχες μέσα στο Μαξίμου είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει κάτι να κάνει.