Το σορτάρισμα που εγκλώβισε το fund Lansdowne

Εγκλωβισμένο βρίσκεται πλέον το short fund Lansdowne Partners στις μετοχές ΔΕΗ και Πειραιώς, όσο κι αν διαθέτει long θέσεις σε άλλες ελληνικές μετοχές και, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, τους έχουν ζητήσει πίσω τις δανεικές μετοχές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, στην μετοχή της ΔΕΗ το Lansdowne Partners κατέχει σε ανοικτές θέσεις το 1,61% των μετοχών από την περίοδο που η τιμή της βρισκόταν στα 2,602 ευρώ. Σήμερα, η τιμή βρίσκεται στα 4,30 ευρώ με τις απώλειες πλησιάζουν το 66% και την δυνητική ζημιά να φθάνει τα 6,3 εκατ.

Στην Τράπεζα Πειραιώς, οι Βρετανοί έχουν σορτάρει το 2,83% των μετοχών από τις 30 Ιουλίου 2019 (2,9 ευρώ) , έτσι σήμερα που η τιμή της κυμαίνεται στα 3,2240 ευρώ και η δυνητική (λογιστική ζημιά) φθάνει τα 4 εκατ. ευρώ. Λέμε δυνητική ζημιά διότι κανείς δεν γνωρίζει ποιες ακριβώς είναι οι απώλειες όταν από άλλες κερδοφόρες θέσεις εξισορροπούνται οι όποιες ζημίες.

Σε αδιέξοδο στην Τράπεζα Πειραιώς – Πιθανό ένα short sqeeze
Η επιμονή, όμως, του Lansdowne να σορτάρει συνεχώς την Τράπεζα Πειραιώς έχει φέρει τους διαχειριστές σε αδιέξοδο καθώς σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τους έχουν ζητηθεί πίσω οι δανεικές μετοχές, σε μια περίοδο όπου οι long παίκτες αυξάνονται ύστερα από την είσοδο του Bienville Capital (5%) και την παρουσία του Paulson, αλλά κι όσων κατέχουν μετοχές κάτω του ορίου γνωστοποίησης (κάτω του 3%).

Εάν το Lansdowne Partners δεν κλείσει εγκαίρως τις ανοικτές θέσεις του, τότε θα μετατραπεί σε αγοραστή της Πειραιώς και επειδή οι πωλητές θα ζητήσουν premium είναι πιθανό να προκληθεί ένα short squeeze που θα εκτινάξει την τιμή της μετοχής.

Μάλιστα, αν ζητήσουν τις μετοχές από κάποιο fund τότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι, η τιμή που θα τους ζητηθεί θα είναι αρκετά υψηλότερα από την τωρινή τιμή.