Βασίλης Κορκίδης: «Παρεμβατικό και ανταποδοτικό το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο»

 Αυξήσεις αναμένονται σε κύρια και επικουρική σύνταξη για πάνω από ένα εκατομμύριο συνταξιούχους με τις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου

Στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο φαίνεται πως η όποια επιβάρυνση στις ασφαλιστικές εισφορές θα έχει τελικά για κάθε ασφαλισμένο ένα ανταποδοτικό και θετικό αποτέλεσμα. Ο σχεδιασμός του νέου ασφαλιστικού συστήματος είναι προσεκτικός, δικαιότερος, αλλά και παρεμβατικός. Ορθώς υιοθετείται ένα νέο «καλάθι», ώστε, με την εφαρμογή του, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων και των συνταξιούχων, να είναι επιτέλους ωφελημένοι.

Ο επαγγελματίας κάθε νέο έτος θα μπορεί να επιλέγει το επίπεδο της εισφοράς και να το αλλάζει αν το επιθυμεί, καθώς το σύστημα θα είναι απόλυτα ελεύθερο. Όσο για τον ανταποδοτικό χαρακτήρα του νέου ασφαλιστικού, ο μισθωτός αλλά και ο ελεύθερος επαγγελματίας θα έχουν παράλληλη ασφάλιση όπως και τώρα, όμως θα πάρουν μεγαλύτερη σύνταξη. Δεν θίγονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων, ενώ η εθνική σύνταξη παραμένει ίδια. Η επιδίωξη της κυβέρνησης, είναι να εκδίδονται ηλεκτρονικά όλες οι συντάξεις. Με την αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης ένας σημαντικός αριθμός συνταξιούχων θα δει αμέσως αυξήσεις και για άλλους η αύξηση των συντελεστών αναπλήρωσης θα συμψηφίσει τμήμα της προσωπικής τους διαφοράς, που θα μειωθεί σημαντικά.

Η ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή αναμένεται στα μέσα Φεβρουαρίου. Παρά ταύτα, οι περισσότερες διατάξεις θα έχουν αναδρομική ισχύ, όπως οι αυξήσεις στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις που θα ισχύσουν από τη 1/10/19, ενώ ο νέος τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών θα εφαρμοστεί από την 1/1/2020, ώστε να μην μπλεχτούν δύο διαφορετικά συστήματα μέσα στο ίδιο οικονομικό έτος.

Αυξήσεις αναμένονται σε κύρια και επικουρική σύνταξη για πάνω από ένα εκατομμύριο συνταξιούχους με τις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, αφού αυξάνεται κατά 50% ο συντελεστής ανταπόδοσης για το μέρος της ανταποδοτικής σύνταξης που θα λαμβάνουν όσοι αποχώρησαν ή θα αποχωρήσουν με πλήρη ασφαλιστικό βίο 40 ετών, ενώ οι αυξήσεις στο τελικό ποσό της κύριας σύνταξής τους θα ξεκινούν και θα κλιμακώνονται από τα 30 έτη και μία μέρα ασφάλισης. Οι συνταξιούχοι με μηδενισμένη την προσωπική διαφορά θα προσβλέπουν σε αυξήσεις το 2022, καθώς είναι συμφωνημένο να μην υπάρξει καμία αύξηση λόγω πληθωρισμού μέχρι τότε. Ταυτόχρονα, δημιουργείται μηχανισμός στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων και προβλέπεται αυξημένη ετήσια χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος κατά 0,5% του ΑΕΠ. Επιπλέον, με τη μεταρρύθμιση στο νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης, σημειώνεται ότι αυξάνονται όλες οι επικουρικές συντάξεις που είχαν περικοπεί άδικα στο ύψος των 1300 ευρώ και δίνεται μεσοσταθμική αύξηση περίπου 100 ευρώ.

Σημαντική παράμετρος είναι η αλλαγή στο εισόδημά των συνταξιούχων οι οποίοι συνεχίζουν να εργάζονται, καθώς αναμένεται να μειωθεί η περικοπή του ποσοστού της σύνταξής τους, λόγω απασχόλησης, στο 30%. Η μεταβολή του ποσοστού παρακράτησης των συντάξεων θα ισχύσει για το σύνολο των συνταξιούχων, εκτός από τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους πτηνοτρόφους, τους μελισσοκόμους και τους αλιείς συνταξιούχους, για τους οποίους δεν θα εφαρμοστεί κανένα μέτρο περικοπής της σύνταξής τους, όσο εργάζονται. Νέα δεδομένα θα δημιουργήσει η επιβολή ανώτατου πλαφόν τα 45 έτη.

Βασικές αλλαγές προκύπτουν και στις ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών, οι οποίες θα αποσυνδεθούν από το εισόδημα, αλλά και από την αύξηση του κατώτατου μισθού. Το νέο σύστημα υπολογισμού των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους θα περιλαμβάνει κλιμακωτά επίπεδα ασφάλισης ελεύθερης επιλογής, καθώς και ευνοϊκότερο καθεστώς για όλους τους επαγγελματίες κατά τα πέντε πρώτα χρόνια της δραστηριοποίησής τους, με εισφορά 126 ευρώ. Το νομοσχέδιο είναι ξεκάθαρο για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους με μόνο μία απασχόληση, είτε είναι εταίροι σε ομόρρυθμη ή ετερόρρυθμη επιχείρηση, με επιλογή του ποσού που θα πληρώνουν από τα έξι διαφορετικά επίπεδα, συνυπολογίζοντας και το 10ευρο υπέρ του ΟΑΕΔ. Τα τελικά ποσά που θα κληθούν να καταβάλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι, από τις αρχές του 2020, διαμορφώνονται μηνιαίως, στο 1ο επίπεδο στα 210 ευρώ, 2ο επίπεδο στα 252 ευρώ, 3ο επίπεδο στα 302 ευρώ, 4ο επίπεδο στα 363 ευρώ, 5ο επίπεδο στα 435 ευρώ και 6ο επίπεδο στα 566 ευρώ. Η απαλλαγή των διπλοαπασχολούμενων από τη διπλή ασφάλιση δεν θα ισχύσει για όλους. Ενώ οι μισθωτοί με «μπλοκάκια» φαίνεται να εξασφαλίζουν την απαλλαγή, δεν ισχύει το ίδιο όμως για μισθωτούς που έχουν στο όνομά τους επιχειρήσεις. Για τους εταίρους των ΙΚΕ ή τους μισθωτούς, οι οποίοι είναι ταυτόχρονα και εταίροι προσωπικών ή άλλων επιχειρήσεων, το υπουργείο Εργασίας υιοθετεί ένα απλό σύστημα υπολογισμού των εισφορών χωρίς εξαιρέσεις και υποπεριπτώσεις, αλλά ταυτόχρονα να διασφαλίζει ότι δεν ανοίγει παράθυρα εισφοροδιαφυγής.

Συμπερασματικά, οι επικείμενες αλλαγές στις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών θα δώσουν την πολυπόθητη οικονομική ανάσα που τόσο ανάγκη έχουν οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας. Πλέον οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ένα από τα έξι επίπεδα ασφαλιστικών εισφορών, ανάλογα με την οικονομική τους δυνατότητα αλλά και τις συντάξιμες αποδοχές που επιθυμούν να λάβουν. Παράλληλα, είναι εξαιρετικά σημαντικό να απαλλαγούν από τις ασφαλιστικές εισφορές και όσοι μισθωτοί τις καλύπτουν από τη μισθωτή τους απασχόληση. Οι ασφαλιστικές εισφορές δεν θα πρέπει να αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και φυσικά δεν θα πρέπει να ενισχύουν την παραοικονομία. Η δυσβάστακτες ασφαλιστικές επιβαρύνσεις έχουν ως αποτέλεσμα να πριμοδοτείται η «μαύρη» εργασία. Εάν θέλουμε, λοιπόν, να δημιουργήσουμε ένα υγιές και φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον θα πρέπει να γίνουν γενναίες ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις. Ο νόμος Βρούτση ενισχύει τόσο τους ελεύθερους επαγγελματίες όσο και τους εργαζόμενους, ενώ έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα. Γιατί μόνο μέσα από την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα θα δημιουργηθούν πολλές νέες, βιώσιμες και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας.

Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο διορθώνει πολλές αδικίες και εννοείται ότι όσο υψηλότερες θα είναι οι ασφαλιστικές εισφορές, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η σύνταξη που θα προκύπτει στο τέλος του εργασιακού μας βίου. Στον νέο ασφαλιστικό διακρίνουμε ένα παρεμβατικό χαρακτήρα με ανταποδοτικές παραμέτρους και αναπτυξιακό πρόσημο.