Καρώτο και μαστίγιο με εκλογικό νόμο τον Γενάρη

04/01/2020, 21:43
Καρώτο και μαστίγιο με εκλογικό νόμο τον Γενάρη

Mία αλλαγή στρατηγικής από μεριάς Μαξίμου ήταν ικανή για να δώσει τροφή σε όλους σχετικά με τις σκέψεις Μητσοτάκη για το 2020. Ο πρωθυπουργός σε μία πρόσφατη συνέντευξη αναφέρθηκε στην κατάθεση νομοσχεδίου για τον νέο εκλογικό νόμο ο οποίος, μάλιστα, θα έρθει στα μέσα του Γενάρη και θα είναι ουσιαστικά το προσχέδιο το οποίο είχε ετοιμάσει ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.





Του Σωτήρη Πίκουλα

Σε αυτό το νομοσχέδιο επανέρχεται το μπόνους των εδρών για το πρώτο κόμμα αλλά σε κλιμακωτή βάση ανάλογα με το ποσοστό που θα παίρνει το πρώτο κόμμα την βραδιά των εκλογών. Ωστόσο, ο ερχομός του νέου εκλογικού νόμου δεν έρχεται τυχαία τον Γενάρη, όπως συμφωνούν πολλοί. Μάλιστα, τονίζουν ότι κρύβει την πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να φέρει προ τετελεσμένων τον Αλέξη Τσίπρα και να τον σύρει σε μία ατέρμονη κατάσταση η οποία αποδεικνύεται εδώ και καιρό επιζήμια για τον ΣΥΡΙΖΑ. Να τον καταστήσει, όπως και με την ψήφο των αποδήμων, έναν αρνητικό και απομονωμένο πόλο στο πολιτικό σύστημα της χώρας.





Η χρονική συγκυρία





Και δεν είναι τυχαίο ότι ο εκλογικός νόμος έρχεται την χρονική στιγμή που θα κορυφωθεί η συζήτηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Στόχος του πρωθυπουργού είναι να φέρει τον Αλέξη Τσίπρα σε τέτοια θέση που να μην μπορεί να αρνηθεί ούτε τον εκλογικό νόμο –αφού η δική του πρόταση ενίσχυε την ακυβερνησία– ούτε, όμως, να αρνηθεί και ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής προερχόμενο από την Κεντροαριστερά. Με άλλα λόγια, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα κληθεί τις επόμενες μέρες να βρει πλούσια βάση επιχειρημάτων πειστικών για να δικαιολογήσει την μη συναίνεσή του στις δύο αυτές κορυφαίες πολιτειακές πρωτοβουλίες.

Θυμίζουμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας σε μία προσπάθεια να συμμαζέψει το δικό του κόμμα μετά την ήττα του το καλοκαίρι έχει αποφασίσει ολομέτωπη επίθεση απέναντι στην κυβέρνηση προκειμένου εξαρχής να κλείσει τις εστίες αποσυσπείρωσης του κόσμου του. Και αν ο εκλογικός νόμος εξ αρχής τον βρίσκει αντίθετο λόγω στρατηγικής, το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας μπορεί να το φέρει αντιμέτωπο με κρίσιμα κεφάλαια του κόμματός του.





Από στρατηγική…





Την ίδια ώρα, σημειώνουν πολλοί, ο εκλογικός νόμος –που θα μπορούσε να τεθεί αργότερα στον δημόσιο λόγο– ανοίγει την όρεξη σε πολλούς συνομιλητές του πρωθυπουργού που θέλουν να θέσουν ένα νέο πλαίσιο στον πολιτικό ορίζοντα της χώρας. Μπορεί το 2015, από αναγκαιότητα, ο Αλέξης Τσίπρας να προσέφυγε σε εκλογές και να κέρδισε μία νέα καθαρή τετραετία, αλλά αυτή τη φορά μπορεί να πληρωθεί με το ίδιο νόμισμα. Η διαφορά, όμως, είναι ότι εάν συμβεί αυτό θα γίνει από στρατηγική. Μία στρατηγική την οποία επιδοκιμάζει ο υπ. Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος και η οποία προκρίνει πλέον με το νέο εκλογικό σύστημα τις διπλές εκλογές και μάλιστα πολύ νωρίτερα. Και αυτό προκειμένου να καεί η απλή αναλογική την οποία όλοι αποδοκιμάζουν.

Μετά από ένα γεμάτο και εμπροσθοβαρές πρόγραμμα, όπως αποδεικνύεται το πρόγραμμα διακυβέρνησης των πρώτων μηνών, ο νέος εκλογικός νόμος (και λίγο πιο πριν η ψήφος των αποδήμων) έρχεται να θέσει τις βάσεις για μια νέα τετραετία. Τα δύσκολα νομοθετήματα θα έχουν φύγει μέχρι τότε, η προεδρική εκλογή θα έχει κλείσει και πλέον ο πρωθυπουργός θα έχει μία νέα τετραετία στην οποία θα μπορέσει να ανατρέψει όλα τα δεδομένα. Συγχρόνως, όμως, θα έχει πάρει και το τελευταίο μεγάλο όφελος των μειωμένων πλεονασμάτων από την τρόικα και έτσι θα ανοίξει τον δρόμο για παροχές και πολιτικές low cost. Ωστόσο, εάν προκριθεί –μετά την ψήφιση του εκλογικού νόμου– μία νέα εκλογική αναμέτρηση αυτό θα ξεβολέψει πολλούς. Και πριν απ’ όλους την ίδια την κυβέρνηση που θα χρειαστεί να περιμένει τουλάχιστον 1,5 μήνα για να πιάσει ξανά τα μολύβια…





Tα πολιτικά οφέλη





Ωστόσο, σε πολιτικό επίπεδο τα οφέλη θα είναι τεράστια. Το προσωπικό προφίλ του Αλέξη Τσίπρα θα έχει χαρακωθεί… Θα έχει μείνει εκτός συναίνεσης σε εκλογικό νόμο, προεδρική εκλογή (ενώ την ίδια ώρα η Φώφη Γεννηματά θα έχει συναινέσει), θα χάσει εκ νέου τις εκλογικές αναμετρήσεις και θα έχει αυξήσει τις φωνές στο εσωτερικό του κόμματός του για το ύφος και την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. Μπροστά σε αυτά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει χάσει 1,5 μήνα εκλογικής διαδικασίας αλλά θα έχει κερδίσει μία νέα καθαρή τετραετία, θα έχει τονώσει το κεντρώο προφίλ του και με τη νέα πολιτική των μειωμένων πλεονασμάτων θα θέτει τις βάσεις για τα επόμενα χρόνια διακυβέρνησης…