Πετρέλαιο: Οι τάσεις που θα διαμορφώσουν την αγορά το 2020

Το 2019 αποτέλεσε μια ακόμη έντονη χρονιά για την αγορά πετρελαίου (και φυσικού αερίου), και όπως όλα δείχνουν το νέο έτος αναμένεται εξίσου ενδιαφέρον, με τους αναλυτές να έχουν καταπιαστεί με προβλέψεις για την πορεία της τιμής του μαύρου χρυσού. Παρά τις αρκετές συγκινήσεις του 2019, τα περισσότερα γεγονότα επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις, όπως π.χ. η παράταση της συμφωνίας για μείωση της ημερήσιας παραγωγής από ΟΠΕΚ και Ρωσία, με εξαίρεση απρόβλεπτα συμβάντα όπως την επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σ. Αραβίας.

Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης

Αγνοώντας τέτοιους αστάθμητους παράγοντες, οι αναλυτές του Forbes κατέληξαν στη λίστα με τις δέκα σημαντικότερες τάσεις που θα καθορίσουν το σκηνικό σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο για το 2020.

Σύμφωνα με αυτές, 1) η παραγωγή των ΗΠΑ θα συνεχίσει να ενισχύεται: Το 2019 οι ΗΠΑ έγιναν επίσημα (γιατί ανεπίσημα ήταν ήδη) ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου παγκοσμίως, με 12,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2019, σύμφωνα με την ΕΙΑ, έναντι 11 εκατομμύρια βαρελιών το 2018. Παρότι η ανάπτυξη του πετρελαίου από σχιστόλιθο (shale oil) επιβραδύνεται, οι αναλυτές προβλέπουν αύξηση της προσφοράς το 2020, με την παραγωγή να αναμένεται να φτάσει κατά μέσο όρο τα 13,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

2) Οι πλατφόρμες εξόρυξης θα διατηρηθούν σταθερές: Παρά το γεγονός ότι οι αμερικανικές πωλήσεις πετρελαίου και εξοπλισμού μειώθηκαν κατά περισσότερο από 250 μονάδες φέτος έως τις 20 Δεκεμβρίου σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή χρονιά, ο αριθμός των ενεργών πετρελαιαγωγών την περασμένη εβδομάδα σημείωσε αύξηση κατά 18 μονάδων – η πρώτη διψήφια αύξηση από τις αρχές Απριλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Baker Hughes.

3) Οι εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ θα συνεχίσουν να αυξάνονται: Οι εξαγωγές πετρελαίου των ΗΠΑ και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) αναμένεται να αυξηθούν με την αύξηση της χωρητικότητας στις υποδομές το 2020. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξήγαγαν περισσότερο αργό πετρέλαιο και πετρελαϊκά προϊόντα από ό,τι εισήγαγαν τον Σεπτέμβριο του 2019, τον πρώτο μήνα κατά τον οποίο η Αμερική ήταν καθαρός εξαγωγέας πετρελαίου. Οι συνολικές εξαγωγές ακατέργαστου αργού πετρελαίου αναμένεται να ανέλθουν κατά μέσο όρο σε 570.000 βαρέλια ημερησίως το 2020 σε σύγκριση με τις μέσες καθαρές εισαγωγές κατά 490.000 βαρέλια ημερησίως το 2019, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ενέργειας (ΕΙΑ).

4) Οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα διατηρηθούν εντός περιορισμένης κλίμακας: Η αύξηση της παραγωγής από χώρες εκτός του ΟΠΕΚ που δεν αποτελούν μέρος της συμφωνίας του ΟΠΕΚ +, δηλαδή οι ΗΠΑ, Βραζιλία και Νορβηγία, αναμένεται να συνεχίσει να πιέζει τις τιμές του μαύρου χρυσού, ενώ οι περικοπές του ΟΠΕΚ + και η αναμενόμενη αύξηση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και αύξησης της ζήτησης πετρελαίου θα βοηθήσει ώστε να υπάρξει στήριξη των τιμών.

5) Οι απότομες διακοπές της προσφοράς θα έχουν μικρότερο αντίκτυπο στις τιμές του πετρελαίου: Λόγω της αυξανόμενης προσφοράς εκτός ΟΠΕΚ, οι απροσδόκητες και βραχύβιες διακοπές ενδέχεται να έχουν μικρότερο αντίκτυπο στις τιμές του πετρελαίου από ό,τι θα είχαν στις αγορές πριν από πέντε ή δέκα χρόνια, εκτιμά ο David Blackmon.

6) Οι πτωχεύσεις στις αμερικανικές εταιρείες shale oil θα αυξηθούν: Ο αριθμός των πτωχεύσεων και των εταιριών που ζητούν προστασία από τους πιστωτές αναμένεται να αυξηθεί το 2020, συνεχίζοντας την πορεία που ξεκίνησε από το 2019. Με μειωμένη διαθεσιμότητα κεφαλαίου στις αγορές μετοχών και ομολόγων, αρκετές από τις μικρότερες εταιρείες δεν αναμένεται να επιβιώσουν έως τα τέλη του 2020.

7) Οι συγχωνεύσεις και εξαγορές εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα αυξηθούν: Ένας αυξανόμενος αριθμός προβληματικών επιχειρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ έχουν λίγες επιλογές χρηματοδότησης. Αυτό θα μπορούσε να σημάνει ότι οι μεγαλύτεροι παίκτες της αγοράς μπορούν να απορροφήσουν τους μικρότερους. Κατά τη διάρκεια του 2019 υπήρξαν αρκετές εξαγορές μικρότερων επιχειρήσεων, κάτι που εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και το 2020.

 8) Ο ρόλος του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας: Οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν σημαντικά υψηλότερα εν μέσω αυξανόμενης αισιοδοξίας μιας εμπορικής συμφωνίας πρώτης φάσης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Η ύπαρξη μιας τελικής συμφωνίας μπορεί να στηρίξει σημαντικά την πετρελαϊκή αγορά.

9) Πώς θα συνεχιστεί η συνεργασία του ΟΠΕΚ+ μετά τον Μάρτιο του 2020: Ένας άλλος βασικός παράγοντας που πρέπει να προσέξουμε είναι ο ΟΠΕΚ+, δηλαδή τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ και χώρες όπως η Ρωσία και οι αποφάσεις που θα λάβουν μετά τον Μάρτιο 2020, δηλαδή όταν ολοκληρώνεται η τρέχουσα φάση της απόφασης για μείωση της ημερήσιας παραγωγής τους. Η επόμενη κίνηση του ΟΠΕΚ+ θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί η αγορά στο α’ τρίμηνο 2020.

10) Ξαφνικές διακοπές της προσφοράς σε «δύσκολες» χώρες: Οι συμμετέχοντες στην αγορά πετρελαίου θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις στη Λιβύη και στο Ιράκ, οι οποίες θα μπορούσαν να ταράξουν ξαφνικά την αγορά.

Οι δύο κορυφαίοι καταναλωτές πετρελαίου παγκοσμίως αντιπροσωπεύουν το ένα πέμπτο περίπου της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου. Κίνα και η Ινδία έχουν ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά στην επίδρασή τους στις τιμές του πετρελαίου τα τελευταία χρόνια, καθώς η ζήτηση έχει αυξηθεί πολύ ταχύτερα σε σχέση με άλλες χώρες.

Στην Κίνα η ζήτηση πετρελαίου αυξάνεται με μέσο ετήσιο ρυθμό 5,5%, σύμφωνα με στοιχεία της BP. Αντίστοιχα, στην Ινδία αυξάνεται κατά περίπου 5,1% από το 2008. Εν τω μεταξύ, η ζήτηση πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξήθηκε μόνο κατά 0,5% την τελευταία δεκαετία.

Και οι δύο χώρες εξαρτώνται συντριπτικά από το εισαγόμενο πετρέλαιο. Στην Κίνα το ποσοστό του εισαγόμενου πετρελαίου στη συνολική του κατανάλωση είναι σχεδόν 70%. Στην Ινδία το ποσοστό αυτό είναι ακόμη υψηλότερο και ξεπερνά το 80%. Η ημερήσια κατανάλωση πετρελαίου της Κίνας ανήλθε σε 13,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2018. Στην Ινδία ανήλθε σε 5,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Δεν είναι, λοιπόν, περίεργο ότι οποιαδήποτε οικονομική είδηση ​​από την Κίνα και, σε μικρότερο βαθμό, από την Ινδία κινεί τις τιμές μόλις αυτή έρθει στο φως της δημοσιότητας.