Από Γενάρη αρχίζουν τα δύσκολα για τον Αλέξη

Οι κόντρες στον ΣΥΡΙΖΑ για την επικράτηση των ομάδων και των ιδεολογιών δίνουν και παίρνουν με αφορμή κιόλας την Προεδρική εκλογή. Ο Πάνος Σκουρλέτης, αρκετά συνεπής στην ιδεολογική αφετηρία του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε τοξική την πρόταση που ακούστηκε από κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ για την περίπτωση του Γιώργου Παπανδρέου στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Η κίνησή του αυτή είχε συγκεκριμένους σκοπούς και στοχεύσεις. Αρχικά θέλει να υπενθυμίσει στον Αλέξη Τσίπρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ΠΑΣΟΚ και ούτε ο ίδιος ούτε και άλλοι θα αφήσουν να γίνει. Επίσης, ήθελε να στείλει ένα μήνυμα στους νέους «κηπουρούς» του Αλέξη Τσίπρα, π.χ. Γιάννη Ραγκούση, ότι το κόμμα έχει όργανα και θεσμούς και ότι οι μετεγγραφές που έγιναν πρόσφατα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αλλάξουν την ανθρωπογεωγραφία του.

Του Σωτήρη Πίκουλα

Στην ουσία, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μαστίζεται από μια εσωτερική κόντρα αυτών που στα δύσκολα συσπειρώθηκαν στο κόμμα, και των προσώπων που ήρθαν από το ΠΑΣΟΚ (Βάρτζελη, Ραγκούσης, Ξενογιαννακοπούλου, Τζουμάκας, Τζάκρη κ.ά.) και προσπαθούν να μπουν στις ανώτερες βαθμίδες του κόμματος. Όπως λένε πολλοί, η κόντρα δεν θα αργήσει να πάρει σάρκα και οστά στο συνέδριο του κόμματος, όπου θα εξεταστεί η ιδεολογική πορεία του κόμματος. Ο Σκουρλέτης, ο Τσακαλώτος, ο Βίτσας, ο Πολάκης και οι 53 δεν θέλουν ο ΣΥΡΙΖΑ να μετατραπεί σε ένα απλό κόμμα της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας, καθώς σε τέτοια περίπτωση θα εισρεύσουν σε αυτό ευρύτερα πολιτικά στοιχεία και έτσι όλοι οι παραπάνω θα μείνουν εκτός των κέντρων αποφάσεων του κόμματος.

Στην αντίπερα όχθη, ο Αλέξης Τσίπρας που για λόγους πολιτικής επιβίωσης θα ήθελε να δημιουργήσει το νέο ΠΑΣΟΚ δεν έχει κανένα πρόβλημα για την μετεξέλιξη του κόμματος. Αρκεί να είναι αυτός αρχηγός. Και αυτό με κάθε τρόπο, έστω και αν πάμε σε προεδρική εκλογή από την βάση, θα φανεί στο συνέδριο που λέγεται ότι θα γίνει το Μάιο. Ωστόσο, λένε αρκετοί παρατηρητές ότι στην πορεία των πραγμάτων εάν οι δύο ομάδες αυτές τραβήξουν το σχοινί ενδεχομένως να δημιουργήσουν τις συνθήκες για διαγραφές και αποσχίσεις. Κάποιοι, μάλιστα, βάζουν στο κάδρο και τον Γιάννη Βαρουφάκη, ο οποίος μπορεί μεν να είναι στην Βουλή, αλλά δεν ακούγεται… Οι αποσχίσεις που θα γίνουν θα έχουν κατάληξη στο κόμμα του το οποίο είναι άφθαρτο και αυτήν την στιγμή διαθέτει πλήρες αντισυμβατικό και αντιμνημονιακό επιτελείο.

Θα ήταν μια καλή εξέλιξη για τις ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ που, είτε από τον κυβερνητισμό είτε από την αλλαγή ύφους που θέλει να δώσει ο Αλέξης Τσίπρας πλέον στο κόμμα, θα ήθελαν να έχουν χώρο και θέσεις. Το δίλημμα που αντιμετωπίζουν, όμως, όλοι είναι το εξής: Η περίπτωση του Αλέξη Τσίπρα έστω και στην αντιπολίτευση είναι δυνατή. Δηλαδή εάν αυτή τη στιγμή ο Αλέξης αποφασίσει να αποσυρθεί θα δημιουργείτο αρχηγικό κενό. Καλώς ή κακώς κανείς δεν μπορεί να σηκώσει αυτό το φορτίο. Ούτε ο Τσακαλώτος έχει το ειδικό βάρος, ούτε ο Πάνος Σκουρλέτης έχει τα ερείσματα, ούτε η Ρένα Δούρου διαθέτει το προφίλ για κάτι τέτοιο.

Το κόμμα, άλλωστε, θα μπει σε μεγάλη όσμωση από τον Γενάρη, όταν θα έρθει στο προσκήνιο η Προεδρική εκλογή. Το κλίμα συναίνεσης που έχει προσδώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πολιτική σκηνή δεν βοηθάει να συνέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει τα πάνω του όταν συντρέχουν οικονομικοί λόγοι, δηλαδή μνημόνια και σκληρές φιλελεύθερες πολιτικές. Τίποτα από τα δύο δεν συμβαίνουν. Η οικονομία, όπως φαίνεται, παίρνει τα πάνω της. Και μπορεί για κάποιους να φαντάζει νομοτελειακό, αλλά το εμπροσθοβαρές οικονομικό πρόγραμμα Μητσοτάκη έχει δημιουργήσει πολύ καλύτερες συνθήκες από αυτές που υπήρχαν επί ΣΥΡΙΖΑ. Και στον δανεισμό, και στους ξένους οίκους, και στις επενδύσεις, και στην απασχόληση. Κυρίως, όμως, με την ελάφρυνση της φορολογίας έχει φέρει για τα καλά κόσμο στην Ν.Δ. που το 2015 για διάφορους λόγους είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ.

Η νέα αρχηγική ομάδα του Τσίπρα

Επίσης, όπως είχαμε ξαναγράψει, ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρει τον βηματισμό του μετά το Συνέδριο. Ωστόσο καραδοκούν δύο κρίσιμα ενδεχόμενα που θα βάλουν το κόμμα ξανά σε μία περιδίνηση. Από την μια είναι η νέα αρχηγική ομάδα του Αλέξη Τσίπρα. Τι θα κάνει; Θα φτιάξει ένα κονκλάβιο από πρώην παπανδρεϊκά στελέχη; Ποιον ρόλο θα έχουν σε αυτή τη νέα φάση τα παλαιά αρχηγικά του στελέχη και ποια η εσωκομματική αντιπολίτευση; Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι να προκύψουν διπλές εκλογές τις οποίες στον ΣΥΡΙΖΑ απεύχονται. Κυρίως, όμως, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει καλά ότι εάν προκύψουν τότε το προφίλ του θα τρωθεί για τα καλά. Ο μόνος λόγος για να το αποφύγει είναι να συναινέσει σε ένα νέο εκλογικό σύστημα, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη. Δηλαδή, να κάνει μια κωλοτούμπα και να συμφωνήσει σε ένα μη αναλογικό σύστημα με κλιμακωτό μπόνους εδρών, όπως άλλωστε το έχει σχεδιάσει ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Σε αντίθετη περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει εξέλθει από ένα αμφιλεγόμενο συνέδριο που θα επανεκλέξει τον Αλέξη Τσίπρα στην προεδρία του κόμματος αλλά θα μπει σε μια εκλογική διαδικασία που θα ξαναστείλει για άλλα 4 χρόνια τη Ν.Δ. στην εξουσία και θα ξαναβάλει τον Αλέξη στην διαδικασία της εσωκομματικής αμφισβήτησης. Με άλλα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο από τον Γενάρη θα πρέπει να βρει συγκεκριμένο πολιτικό αφήγημα αλλά θα πρέπει να αποφύγει τις πολιτικές εξελίξεις που θα βγάλουν το κόμμα από την ηρεμία που χρειάζεται για να βρει τον βηματισμό του. Και εκτός αυτού, η νέα ομάδα που θα απαρτίσει την προεδρική καρέκλα θα πρέπει να είναι –αν όχι ομοιογενής– αντιπροσωπευτική όλων των τάσεων που συνυπάρχουν σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ.