Ανοιχτός ο δρόμος για να συνεχιστεί η άνοδος των αγορών το 2020

Το 2020 δημιουργεί θετικές προσδοκίες εκτιμούν οι διαχειριστές κεφαλαίων, ωστόσο, σημειώνουν πως παραμένουν σε εκκρεμότητα ορισμένα ζητήματα γύρω από το διεθνές εμπόριο και τις εκλογές που θα γίνουν στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, γεγονότα που ενδέχεται να επηρεάσουν την πορεία των μετοχών το 2020.

Στα χρηματιστηριακά ταμπλό, ο δείκτης S&P 500 σημειώνει ρεκόρ ενώ στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όλοι οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν ανοδικά στη συνεδρίαση της παραμονής των Χριστουγέννων.

Οι ευρωπαϊκές αγορές οδεύουν προς την καλύτερη χρονιά σε μια δεκαετία, αλλά οι επενδυτές δεν πρέπει να το θεωρήσουν ως ξεκάθαρο σημάδι επιστροφής στην κανονικότητα, λένε αναλυτές.

Η άνοδος των τιμών των μετοχών θα είναι δώρο σε όσους επενδυτές περίμεναν μάταια να σημειώσουν κέρδη οι τομείς που επηρεάζονται περισσότερο από τον οικονομικό κύκλο, όπως η ενέργεια και ο χρηματοπιστωτικός κλάδος.

Η απομάκρυνση των κινδύνων που απειλούσαν την αγορά θα μπορούσε να οδηγήσει σε… υπερθέρμανσή της, προειδοποιούν αναλυτές. Το ενδιαφέρον στρέφεται όλο και περισσότερο στις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν στις ΗΠΑ το επόμενο έτος και οι οποίες μπορεί να «παγώσουν» κάθε ενδιαφέρον των επενδυτών.

Την ίδια στιγμή, το γεγονός ότι ξεκαθαρίζει το τοπίο γύρω από το Brexit θα προσελκύσει ξανά τους επενδυτές στις ευρωπαϊκές μετοχές.

Ενώ μένουν μόλις τρεις συνεδριάσεις μέχρι να ολοκληρωθεί το 2019 τα βλέμματα είναι στραμμένα στο 2020.