Πρασινίζει το κόμμα – Βαθαίνει το ρήγμα με Αλέξη

Σε διάταξη μάχης μπαίνουν πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ενώπιον των μεγάλων αλλαγών που προωθούνται στην ηγετική κλίμακα του κόμματος. Στο συνέδριο που υπολογίζεται ότι θα γίνει πριν το Πάσχα θα δούμε αρκετά από τα παλιά στελέχη να επανακαθορίζουν τους στόχους και τις βλέψεις τους, νέα πασοκογενή στελέχη να καταλαμβάνουν νέες θέσεις και βεβαίως τους εσωκομματικούς αντιπάλους του Τσίπρα να κατοχυρώνουν χώρο και πεδία δράσης.

Του Σωτήρη Πίκουλα

Το φλέγον θέμα αυτή τη στιγμή στο κόμμα είναι τι θα γίνει με τους πασοκογενείς που μέσω της Κεντρικής Επιτροπής ήλθαν στο προσκήνιο. Πολλοί θεωρούν ότι η έλευση στον ΣΥΡΙΖΑ της Ρεγγίνας Βάρτζελη λειτουργεί ως προπομπός για πολλά άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛΛ. με προεξάρχοντα τον Γιώργο Παπανδρέου. Η αλήθεια είναι ότι ο ΓΑΠ όλα αυτά τα χρόνια της πολιτικής του απουσίας μιλούσε με λίγους ανθρώπους. Ένας από αυτούς τους λίγους ήταν η Ρεγγίνα Βάρτζελη, η οποία είχε πάντα το πολιτικό αισθητήριο που έλειπε κατά καιρούς από τις αποφάσεις του ΓΑΠ. Δικαίως, λοιπόν, θεωρούν αρκετοί ότι η περίπτωση Παπανδρέου δεν είναι απλή. Εξάλλου, στο κόμμα της Κουμουνδούρου εντάχθηκαν και παλαιότερα αρκετοί στενοί σύμβουλοι και συνεργάτες του ΓΑΠ. Για παράδειγμα, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου πιο πρόσφατα, παλαιότερα ο Νίκος Κοτζιάς αλλά και ο Γιάννης Ραγκούσης που πλέον φιρουράρει ως ένας από τους στενούς σύμβουλους του Αλέξη Τσίπρα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ η μετάλλαξη του κόμματος αντιμετωπίζεται με μεγάλη ανησυχία και έντονο σκεπτικισμό. Υπάρχουν στελέχη όπως ο Νίκος Παππάς που θεωρεί ότι όλοι οι καλοί χωράνε στο κόμμα, ακόμα και αυτοί που παλαιότερα είχαν αντιταχθεί σφόδρα απέναντι σε αποφάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όπως η Συμφωνία των Πρεσπών. Μιλούν δηλαδή για πρόσωπα όπως ο Απόστολος Γκλέτσος, πρώην δήμαρχος Στυλίδας, οποίος ήταν από τους πιο θερμούς πολέμιους της Συμφωνίας. Απηχεί, όμως, ακόμα ο Νίκος Παππάς τις σκέψεις του Αλέξη Τσίπρα; Η αλήθεια είναι πως όχι καθώς όπως λένε πρόσωπα που γνωρίζουν την ανθρωπογεωγραφία στον ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Παππάς έχει απολέσει την μεγάλη στήριξη που είχε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι μόνο σκάνδαλα που ενέπλεξαν το όνομά του. Είναι οι επιλογές του στα media και η κολλητή παρέα με τον Πάνο Καμμένο που πλέον τον έχουν κατατάξει σε δευτερεύοντα παίκτη μέσα στην Κουμουνδούρου η οποία απολαμβάνει ακόμα μία σχετική αυτονομία.

Αυτοί, ωστόσο, που βλέπουν αρνητικά την μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ομάδα των 53 και κυρίως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος τόνιζε στον δημόσιο λόγο ότι είναι αριστερός 40 χρόνια και θα πεθάνει αριστερός θεωρώντας ότι μία διεύρυνση προς τα ΠΑΣΟΚ αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά του κόμματος. Σε αυτή τη βάρκα, με διαφορετικές βλέψεις όμως, βρίσκονται και πολλά άλλα στελέχη. Όπως για παράδειγμα ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος παραμένει σιωπηλός αλλά κάθετα αντίθετος σε αυτή τη διεύρυνση που επιχειρείται. Επίσης, ο Νίκος Φίλης, ο οποίος είναι συνομιλητής των 53 και άλλων υποομάδων στο αριστερό κομμάτι του κόμματος, βλέπει ξεκάθαρα σαν απειλή και σαν διασπαστικό πόλο την περίπτωση των πρώην συντρόφων του Γιώργου Παπανδρέου.

Ενοχλεί αρκετούς η προώθηση Ραγκούση

Το ζήτημα που θα προκύψει, ωστόσο, εάν τελικά προχωρήσει στο συνέδριο ο Αλέξης Τσίπρας με ατζέντα πασοκοποίησης του κόμματος, είναι ποια θα είναι η τελική ηγετική ομάδα. Υπάρχουν πρόσωπα που κινούνται ακόμα ανοικτά υπέρ του, που δεν θα ήθελαν να δουν τον εαυτό τους να υπολείπονται κομματικά από στελέχη του ΠΑΣΟΚ που ήρθαν χθες στο κόμμα. Για παράδειγμα, ήδη από τις τελευταίες εκλογές το γεγονός ότι σε όλες τις κρίσιμες προεκλογικές συσκέψεις βρίσκεται συνεχώς δίπλα στον πρόεδρο ο Γιάννης Ραγκούσης είχε θορυβήσει πολλούς. Όπως, για παράδειγμα, ο Νίκος Βούτσης, ο Δημήτρης Βίτσας κ.ά. Επίσης, υπάρχει και το ενδεχόμενο έμμεσης αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων του συνεδρίου. Μην ξεχνάμε ότι ακόμα και πρόσωπα κοντά στον πρόεδρο μιλάνε για εκλογή μέσα από την βάση και απεύχονται την μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα αρχηγικό κόμμα. Μπροστά σε όλες αυτές τις προκλήσεις ο Αλέξης Τσίπρας απαντά με διεύρυνση που θα φέρει τόνωση στα ποσοστά του κόμματος. Ουσιαστικά τους υπόσχεται παραμονή σε τροχιά εξουσίας γιαυτό «και θα πρέπει να εκλείψουν τα διασπαστικά στοιχεία και άλλες φωνές αμφισβήτησης γιατί θα πάμε πάλι στο 3%» κι εκεί πολλοί, πάρα πολλοί θα χάσουν τα προνόμιά τους. Πάντως, σε αυτή τη λογική κανένας δεν πάει κόντρα. Η σιωπή πολλών σε αυτό το ενδεχόμενο αποδυνάμωσης είναι χαρακτηριστική. Κανείς δεν μπορεί να σηκώσει το κόμμα αυτή τη στιγμή παρά μόνο ο Αλέξης Τσίπρας.