Ζίλντο Σάντος: H επικίνδυνη ζωή ενός μεταφορέα λύτρων

Το να κουβαλάς εκατομμύρια δολάρια στη Νότια Αμερική για να πληρώσεις λύτρα είναι μια ριψοκίνδυνη αποστολή. Ειδικά όταν η πληρωμή γίνεται σε μετρητά που βρίσκονται μέσα σε μια απλή τσάντα. Ταξιδεύεις μόνος. Περιμένεις. Κι αν οι απαγωγείς νομίσουν ότι συνεργάζεσαι με τους μπάτσους; Στο πρώτο λάθος ο όμηρος πεθαίνει. Τα προηγούμενα δέκα χρόνια ο Ζίλντο Σάντος, ένας Βραζιλιάνος αστυνομικός, έχει εκτελέσει αυτή την αποστολή εξήντα φορές.  

«Αυτοί οι απαγωγείς είναι ηλίθιοι, μου ζητάνε να παραδώσω 2.500.000 δολάρια σε χαρτονομίσματα μικρής αξίας. Έχεις ιδέα πόσο ζυγίζει αυτό; Ακόμα και σε χαρτονομίσματα των 100 δολαρίων, θα χρειαζόταν ένα φορτηγάκι για να τα μεταφέρεις. Αυτοί οι τύποι ήθελαν τα λεφτά, αλλά ήταν βλάκες», εξηγεί ο Ζίλντο. Οι απαγωγείς που άρπαξαν τον πρόεδρο της τράπεζας, λέει, ήταν οργανωμένοι, αδίστακτοι και χαζοί. «Έκαναν τόσα πολλά λάθη, που σε κάποια φάση τούς είπα: “Αφήστε με να σας εξηγήσω πώς πρέπει να γίνει η παράδοση”». Οι απαγωγείς τον άκουσαν κι ο Ζίλντο έβαλε τα χρήματα σε μια τσάντα γυμναστηρίου. Σταμάτησε το αυτοκίνητό του στο 19ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού. Ένας απαγωγέας τον πλησίασε οπλισμένος με ένα τεράστιο AR-15, το οποίο φαινόταν πρόθυμος να χρησιμοποιήσει. «Ο τύπος είχε στραμμένο το όπλο πάνω μου. Του είπα: “Νεαρέ, δεν χρειάζεται να το κάνεις αυτό”».

Η παράδοση τελικά ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από ένα λεπτό. Μάλιστα, οι υπόλοιποι απαγωγείς σταμάτησαν δίπλα του για ένα δευτερόλεπτο πριν εξαφανιστούν, ευχαριστώντας τον για τον επαγγελματικό τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το θέμα! «Κατά κάποιον τρόπο, σε ζηλεύουν», λέει ο Ζίλντο. «Δουλεύεις τίμια, κι αυτοί θα ήθελαν να κάνουν το ίδιο. Το να είσαι κακός δεν είναι φυσικό, είναι αφύσικο. Έτσι, περιμένουν να είσαι τίμιος και έμπιστος».

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ: