Μητσοτάκης και 53 ελέγχουν το προεδρικό προφίλ του Τσίπρα

24/11/2019, 16:31
1

O Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος να τελειώσει πολιτικά την ομάδα των 53 την οποία καθοδηγεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο λόγος είναι προφανής. Η ομάδα εκτός ότι πιέζει τον πρόεδρο να δεχτεί την εκλογή του μέσα από εκλογές της βάσης του κόμματος, πλέον παίρνει ακόμα πιο ριζοσπαστικές θέσεις απέναντι στην πασοκοποίηση του κόμματος. Ο Αλέξης Τσίπρας σε πρόσφατη συνέντευξή του τόνιζε ότι δεν χρειάζεται τέτοιου είδους νομιμοποίηση αλλά πλέον και τα πρωτοκλασάτα στελέχη έχουν διχαστεί. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει καλά ότι εάν κάνει το χατίρι τους θα τραυματιστεί πολιτικά, καθώς έχουν δημιουργηθεί ήδη οι πόλοι αμφισβήτησής τους τόσο για την κυβερνητική του θητεία όσο και για τον τρόπο που θέλει να κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ ένα νέο ΠΑΣΟΚ. Για να αποφύγει ευθέως μία τέτοια κίνηση που θα αδειάζει τους συντρόφους του στην κυβερνώσα Αριστερά θα θέσει κάποια χρονοδιαγράμματα και κυρίως τους όρους με τους οποίους θα προκύψει η νέα βάση. Θέλει ξεκάθαρα να ελέγξει την βάση και να ελέγξει, με αυτόν τον τρόπο, και την εκλογή του.





Του Σωτήρη Πίκουλα





Στους σχεδιασμούς του είναι όλη αυτή την περιπέτεια να την περάσει αναίμακτα και κυρίως να έρθει σε μία φάση που δεν θα υπάρχει έντονο κυβερνητικό έργο. Κάποιοι το τοποθετούν γύρω στο ερχόμενο Πάσχα, αλλά οι σχεδιασμοί μπορεί να αλλάξουν εάν και εφόσον ο πρωθυπουργός θελήσει να ενεργοποιήσει ένα ιδιαίτερα παράτολμο σχέδιο. Να φορτσάρει για μερικούς μήνες και μετά, εφόσον έχει και την επικοινωνιακή αβάντα, να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για να κάψει, όπως λένε, τις εκλογές με το αναλογικό σύστημα. Εάν κάνει εκλογές, τότε το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει κανένα αντικείμενο να γίνει νωρίτερα, καθώς και στις επόμενες εκλογές βάσει δημοσκοπήσεων και κυβερνητικών συσχετισμών θα χάσει εκ νέου. Οπότε ο Αλέξης Τσίπρας θα υποστεί και νέα προσωπική ήττα και θα πρέπει να τεθεί εκ νέου σε μία συνεδριακή διαδικασία όσμωσης και αμφισβήτησης. Οπότε εδώ δημιουργείται το εξής συμπέρασμα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ελέγχει απόλυτα το προεδρικό προφίλ του Αλέξη Τσίπρα. Η δημοφιλία του είναι πολύ μεγαλύτερη και διαθέτει μεγάλη αποδοχή από τον κεντρώο χώρο.





Βάζουν τις δικές τους κόκκινες γραμμές





Σε κείμενό τους μετά την πανελλαδική συνάντηση που έγινε πριν από δέκα μέρες η Πρωτοβουλία των 53+ βάζουν τις δικές τους κόκκινες γραμμές εν όψει του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Εμφανίζονται, πάντως, περισσότερο ενωτικοί παρά διατεθειμένοι να κάνουν εσωκομματική αντιπολίτευση.
Κάνουν λόγο για περίοδο αναστοχασμού που «πρέπει να γίνει αναγκαστικά εν κινήσει» και σημειώνουν πως η «επιθετικότητα» της ΝΔ «δεν αφήνει πολιτικό χρόνο και περιθώριο εσωστρέφειας». Χαρακτηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ «κόμμα και όχι παράταξη» και διαμηνύουν πως «δεν προκύπτει ανάγκη να αμφισβητήσει κανείς κανέναν». Προκύπτει όμως, όπως σημειώνουν, ανάγκη αναστοχασμού, ανάγκη κριτικής αξιολόγησης της κυβερνητικής και κομματικής εμπειρίας από το 2015 μέχρι σήμερα. Θεωρούν λογικό το κόμμα να περνάει μεταβατική περίοδο μετά την εκλογική ήττα, ακόμη κι αν αυτή έγινε «με τον πιο “προνομιακό” τρόπο, με πολύ μεγάλο ποσοστό, μετά από τεσσεράμισι χρόνια δύσκολης διακυβέρνησης».





Κατά τους 53+, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ένα πρόγραμμα που «δεν ήταν δικό του, ήταν ξένο προς τις ιδέες του και αποτέλεσμα αδίστακτου εκβιασμού, κατάφερε να συγκεντρώσει 31,5%, γιατί υπερασπίστηκε την κοινωνική πλειοψηφία».
«Οφείλουμε να παραδεχτούμε πως η μετεκλογική στάση του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πολλές φορές υποτονική και αμήχανη. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση φαίνεται πολλές φορές σαν να μην έχει βρει ακόμα τον αντιπολιτευτικό βηματισμό του, σαν να μην έχει ξεκαθαρίσει τι είδους αντιπολίτευση θέλει και έχει σκοπό να κάνει» αναφέρουν οι 53+, σημειώνοντας πως «η αντιπολιτευτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί και την προϋπόθεση για τη διεύρυνση του κόμματος». Τονίζουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ξεκαθαρίσει τόσο το πλαίσιο όσο και το ύφος της αντιπολίτευσης που έχει σκοπό να ασκήσει και προσθέτουν πως «όσο κι αν τα σκάνδαλα του παρελθόντος προσελκύουν κάποιο ενδιαφέρον, ειδικά στην αρένα της παραπολιτικής, δεν είναι βέβαιον πως είναι το θέμα που δίνει το προνομιακό στίγμα μιας αντιπολιτευτικής δύναμης της Αριστεράς. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αδιάφορος στα ζητήματα διαπλοκής και διαφθοράς».





Ξεκάθαρο μήνυμα





Οι 53+ στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα στον Αλέξη Τσίπρα πως είναι αντίθετοι στο ενδεχόμενο αλλαγής του ονόματος. «Το κόμμα μας –και ασφαλώς όχι “παράταξη”– είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι όποιες αναζητήσεις για αλλαγή ονόματος ή για συμπλήρωσή του για να “χωρέσει” συμμάχους μπορεί να δημιουργήσει συγχύσεις». «Χρειάζεται να αλλάξουμε πολλά. Να βάλουμε φρένο σε φαινόμενα παραγοντισμού και προσωπικών στρατηγικών που μας πλήγωσαν. Να αλλάξουμε λογικές κλειστών γραφείων, έπαρσης, αλαζονείας. Να κλείσουμε την πόρτα στις κραυγές, σε μια δήθεν επιθετική πολιτική, που αναμφίβολα μας κόστισε και που ουδεμία σχέση έχει με την αναγκαία μαχητικότητα, αλλά και με την κουλτούρα της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς. Να αλλάξουμε τον ηγετικό συγκεντρωτισμό και να ενισχύσουμε τη συλλογική λειτουργία, τις δημοκρατικές διαδικασίες, τον ρόλο των μελών. Να αλλάξουμε μια νοοτροπία που λέει ότι μόνοι μας μπορούμε, τις κλειστές συνεδριάσεις, τα φοβικά σύνδρομα. Και άλλα πολλά. Αλλά σε αυτή την πορεία δεν τα αλλάζουμε όλα», σημειώνεται στο κείμενο.