Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Τα οικονομικά μέτωπα και το μεταναστευτικό

Τα μέτωπα τα οποία έχουν μπροστά τους συζήτησαν στο Μέγαρο Μαξίμου επιτελικά στελέχη και τα κατέταξαν σε δύο κατηγορίες. Το ένα μέτωπο είναι το μέτωπο της οικονομίας και το άλλο είναι το μεταναστευτικό. Και μπορεί στο μέτωπο της οικονομίας τα βήματα να είναι αργά, μελετημένα και σταθερά αλλά το μεταναστευτικό μπορεί να αποβεί ο μοιραίος παράγοντας που θα καθορίσει τα ποσοστά αποδοχής της σημερινής κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, ο βασικός σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου για τo οικονομικό μέτωπο είναι ο εξής: Στο επόμενο διάστημα έρχεται η κατάθεση και η ψήφιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Η κυβέρνηση θέλει να συζητηθούν οι 100 περίπου ευεργετικές διατάξεις του νομοσχεδίου που θα ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο. Οι βασικές διατάξεις αφορούν τα μέτρα για τις ηλεκτρονικές πληρωμές, τις παρεμβάσεις για το ΦΠΑ, την νέα πάγια ρύθμιση με τις 48 δόσεις και φυσικά τις αλλαγές στην φορολογική κλίμακα. Στην δεύτερη βαθμίδα δυσκολίας είναι και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Σε αυτό αναμένουμε αλλαγές στους συντελεστές αναπλήρωσης και αύξηση στις κύριες συντάξεις, αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις με άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ καθώς και νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών. Επίσης, για το οικονομικό επιτελείο η τήρηση του προϋπολογισμού του 2019 είναι κομβικής σημασίας καθώς ο Νοέμβριος –μήνας με εκπλήξεις για τα φορολογικά έσοδα– θα κρίνει το ύψος και την δομή του κοινωνικού μερίσματος που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Στην λίστα με τα to do του οικονομικού επιτελείου είναι η πορεία των κόκκινων δανείων και τελικές αλλαγές στο πλαίσιο ρύθμισης της πρώτης κατοικίας. Στις 20 Νοέμβρη, παράλληλα, θα έχει ολοκληρωθεί η κυβερνητική διαβούλευση για τον προϋπολογισμό του 2020, χωρίς όμως να αναμένονται μεγάλες αλλαγές για την οδό Νίκης. Μία εκκρεμότητα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν τα κέρδη από τα ομόλογα για την χρηματοδότηση επενδύσεων. Τέλος, εάν και δεν υπάρχει κάποιο ανοικτό μέτωπο, κρίνεται σημαντική και η ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης, η οποία θα κλείσει μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Μέσα στον Νοέμβριο θα κλείσει και η τυπική έγκριση για την αποπληρωμή του ΔΝΤ. Ωστόσο, σε αυτό που ποντάρει η κυβέρνηση –που εμφανίζει μεγάλη γαλαντομία στις πρώτες μέρες της– είναι η αύξηση του ΑΕΠ και η ανάπτυξη, που σύμφωνα με την Κομισιόν θα κινηθεί γύρω στο 2,3% για το 2020, με πολλούς από το οικονομικό επιτελείο να θεωρούν ότι αυτό το ποσοστό θα ξεπεραστεί.

Το μεταναστευτικό διχάζει την κοινωνία

Η θετική εικόνα των οικονομικών δεικτών είναι η μία πλευρά. Η άλλη πλευρά, ωστόσο, αυτή του μεταναστευτικού, είναι η πιο δύσκολη για την κυβέρνηση καθώς υπάρχουν αυξημένες ροές μεταναστών και πολύ μεγάλη αντίδραση από τις τοπικές κοινωνίες της ενδοχώρας. Μάλιστα, το χειρότερο για το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι η καθημερινότητα κατακλύζεται από συζητήσεις για το θέμα των μεταναστών και η κοινωνία διχάζεται. Και μαζί με την κοινωνία διχάζονται και οι πολιτικοί σε όλα τα κόμματα. Πόσω μάλλον όταν υπάρχουν αντιγνωμίες στο ίδιο κόμμα… Φυσικά, μιλάμε για την έντονη διχογνωμία που είχαν βουλευτές της συμπολίτευσης για το θέμα των μπάρμπεκιου και των μεταναστών. Όταν κάτι αγγίζει τον μικρόκοσμο, αρχίζει η αντίδραση που μπορεί να φέρει κλίμα δυσαρέσκειας στον κόσμο που ψήφισε τη Νέα Δημοκρατία, μεταξύ άλλων, για να λύσει και το θέμα αυτό. Μπορεί το μεταναστευτικό να γιγαντώθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ αλλά ο κόσμος βλέπει πλέον να το διαχειρίζεται η νέα κυβέρνηση και αρχίζουν και εντείνονται οι αντιδράσεις για τους χειρισμούς της. Δεν είναι τυχαίο που αρκετοί υπουργοί στις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου αναφέρονται με απαισιοδοξία για το μεταναστευτικό, παρόλο που πρέπει να τονίσουμε ότι εμπιστεύονται σε μεγάλο βαθμό τον κ. Χρυσοχοΐδη για την μέχρι τώρα αντιμετώπισή του. Την μεγάλη εμπιστοσύνη προς τον υπουργό του έχει και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τον προστατεύει, παρά τις αμφισβητήσεις που υφίσταται κυρίως από ορισμένους βουλευτές. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου, οι χειμερινοί μήνες θα ισορροπήσουν την κατάσταση καθώς η διέλευση από Τουρκία στα νησιά είναι πιο δύσκολη αλλά μένει το θέμα διαχείρισης αυτών που έχουν μείνει στην ενδοχώρα. Οι περισσότεροι είναι μετανάστες από χώρες που δεν είναι σε εμπόλεμη ζώνη. Μεγάλη συνεισφορά αναμένουν και από τον υπουργό Αλκιβιάδη Στεφανή για το ζήτημα.

Του Σωτήρη Πίκουλα