Με μοντέλο ΟΤΕ οι αλλαγές στη ΔΕΗ – Ο δεκάλογος των παρεμβάσεων

Ένα διαφορετικό κεφάλαιο στην μεγάλη ιστορία της ΔΕΗ γράφει το σχέδιο νόμου για τον απογαλακτισμό της από το δημόσιο που παρουσίασε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, δίνοντας το σήμα για μεγάλες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που αν και βρίσκουν απέναντι τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ, ανοίγουν το δρόμο για μια νέα πορεία με ανταγωνιστικούς όρους στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

«Θέλουμε να εκσυγχρονίσουμε τη ΔΕΗ, να την κάνουμε πιο ευέλικτη, πιο λειτουργική, πιο γρήγορη στη λήψη αποφάσεων, πιο αποτελεσματική» δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης και υποστήριξε ότι με το σχέδιο νόμου θέλει να απαλλάξει τη ΔΕΗ από ένα straight jacket, το οποίο της έχει φορέσει κυρίως η νομοθεσία περί ΔΕΚΟ.

Το πρώτο κρίσιμο τεστ στις προτεινόμενες αλλαγές αναμένεται να γίνει σήμερα με την προγραμματισμένη συνάντηση που θα έχει στις 12.00 ο κ. Χατζηδάκης με το προεδρείο του σωματείου.

Ωστόσο είναι σαφές ότι οι πρώτες ενστάσεις έχουν καταγραφεί τόσο με τις δρομολογημένες αλλαγές για τις νέες προσλήψεις για τις οποίες αίρεται το καθεστώς μονιμότητας όσο και με το σχεδιασμό για το πρόγραμμα της εθελουσίας εξόδου που η ΔΕΗ αναμένεται να χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου κατά τα πρότυπα του ΟΤΕ.

Χθες ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε ότι θα δοθούν κάποια κίνητρα που θα είναι λελογισμένα, ώστε η Επιχείρηση να μπορέσει να τα στηρίξει.

Στην περίπτωση του Οργανισμού τηλεπικοινωνιών για τα πακέτα της εθελουσίας υπήρξε μαζική προσέλευση καθώς τα κίνητρα ήταν υπέρ του δέοντος ελκυστικά με την χορήγηση έως και 40 μισθών αλλά και την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών μέχρι οι εργαζόμενοι να συνταξιοδοτηθούν. Στην περίπτωση της ΔΕΗ θεωρείται πρακτικά αδύνατο να χορηγηθούν τέτοια «μπόνους», για αυτό και οι συγκρίσεις με τον ΟΤΕ αφορούν μόνο τον τρόπο χρηματοδότησης που και στις δύο περιπτώσεις γίνεται με ίδιους πόρους. Με αυτούς τους όρους οι εκτιμήσεις είναι ότι δεν θα υπάρξει μεγάλη προσέλευση από την πλευρά των εργαζομένων της ΔΕΗ.

Το δεύτερο σημείο της διαφωνίας με την ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ καταγράφεται στο καθεστώς των νέων προσλήψεων. Χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος παραδέχτηκε ότι δημιουργεί συνθήκες για εργαζόμενους δύο ταχυτήτων ωστόσο τάχθηκε υπέρ της διασφάλισης των εργασιακών δικαιωμάτων.

Το σχέδιο νόμου που θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση την ερχόμενη Τρίτη προβλέπει ευέλικτες προσλήψεις με κατάργηση της μονιμότητας όπως επίσης και άρση της μονιμότητας των γενικών διευθυντών και των διευθυντών της ΔΕΗ. Οι τελευταίοι θα έχουν πλέον τριετή συμβόλαια και θα επιλέγονται με προκήρυξη που θα απευθύνεται τόσο στους εργαζομένους όσο και σε στελέχη της αγοράς.

Το επόμενο σκαλοπάτι που διαβαίνει η κυβέρνηση για την επιχείρηση είναι οι αμοιβές τους. Όπως αναφέρθηκε χθες εισάγονται κίνητρα για προσέλκυση στελεχών από την αγορά. Έτσι, οι αμοιβές των 80 ανώτατων στελεχών του ομίλου ακριβώς λόγω της τριετούς θητείας θα καθορίζονται από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ έπειτα από πρόταση ειδικής Επιτροπής Αμοιβών.

Για να εξομαλυνθεί το καθεστώς ανατρέπεται και όλο το πλαίσιο των προσλήψεων, οι οποίες θα γίνονται εκτός ΑΣΕΠ, αλλά με τους όρους και τα κριτήρια που ορίζει το Ανώτατο Συμβούλιο και με εκ των υστέρων έλεγχο.

Ούτε η απόφαση της κυβέρνησης να ψαλιδίσει τα προνόμια των εργαζομένων καλλιεργεί κλίμα συναίνεσης με τους συνδικαλιστές. Το σχέδιο νόμου καταργεί το προνομιακό τιμολόγιο για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους αφού οι εργαζόμενοι καλούνται να συνδράμουν στο μερίδιο που τους αναλογεί το σχέδιο εξυγίανσης της ΔΕΗ. Η μεγάλη αλλαγή είναι ότι από οριζόντια έκπτωση 75% που απολάμβαναν μέχρι σήμερα, στο εξής η έκπτωση θα είναι 30% για το ανταγωνιστικό σκέλος του τιμολογίου.

Μέσω του νομοσχεδίου η κυβέρνηση ξεκινά να καταρτίζει και το σχέδιο της επόμενης μέρας για την ΔΕΗ και την χώρα, στην πορεία για την μετά λιγνίτη εποχή. Στο νόμο προβλέπονται εθελοντικές μετακινήσεις προς το δημόσιο τομέα, εργαζομένων της ΔΕΗ. Όπως δήλωσε χθες ο κ. Χατζηδάκης, αποτελεί μια ρύθμιση, η οποία μπορεί να καλύψει εργαζόμενους της ΔΕΗ στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης και γενικότερα στο πλαίσιο του μετασχηματισμού της ΔΕΗ.

Ο δεκάλογος των παρεμβάσεων για την «ανάσταση» της ΔΕΗ

Ο υπουργός εξήγησε νωρίτερα στον ΘΕΜΑ 104,6, τη λογική των μέτρων που λαμβάνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη ΔΕΗ.

Ειδικά για την κατάργηση της μονιμότητας των νεοπροσλαμβανόμενων ο κ. Χατζηδάκης είπε «να κοιτάξουμε τι έγινε στον ΟΤΕ. Ήταν μια παρόμοια περίπτωση. Οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ προσλαμβάνονται όπως θα προσλαμβάνονται οι νέοι εργαζόμενοι της ΔΕΗ. Δεν είναι οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ παιδιά ενός κατώτερου Θεού σε σχέση με τους εργαζομένους στη ΔΕΗ».

Όπως διευκρίνισε «δεν πειράζουμε τα δικαιώματα των παλαιότερων εργαζομένων. Θα συνεχίσουν να έχουν τις συλλογικές συμβάσεις που έχουν».

«Εάν η ΔΕΗ θέλει να στραφεί στον ιδιωτικό τομέα και εάν λαμβάνουμε τα καλά παραδείγματα στην Ελλάδα όπως του ΟΤΕ, πρέπει να προχωρήσουμε» πρόσθεσε.

Όσον αφορά τους περίπου 80 γενικούς διευθυντες και διευθυντές της ΔΕΗ και των θυγατρικών της είπε ότι θα έχουν τριετή συμβόλαια. «Ακριβώς επειδή θα είναι με συμβόλαια θα γίνεται προκήρυξη των θέσεων τους στην οποία θα μπορούν εκτός από τα στελέχη της ΔΕΗ να συμμετέχουν και υποψήφιοι από την αγορά. Θα υπάρχει μια επιτροπή αμοιβών που θα παρακολουθεί πώς εξελίσσεται η αγορά για το πώς εξελίσσεται η αγορά» εξήγησε ο υπουργός Ενέργειας.

Ερωτηθείς για την εθελουσία έξοδο εργαζομένων της ΔΕΗ που σχεδιάζει το υπουργείο του, ο κ. Χατζηδάκης εξήγησε ότι «θα περιοριστεί δραστικά το κόστος της μισθοδοσίας με την απολιγνητοποίση και έτσι υπολογίζεται ότι η ΔΕΗ μπορεί να αντέξει το κόστος της εθελουσίας, όχι ο προυπολογισμός, όχι τα ασφαλιστικά ταμεία και τελικά (σ.σ. η ΔΕΗ) να κάνει απόσβεση σε 2-3 χρόνια».

«Θα ακολουθήσουμε το μοντέλο του ΟΤΕ την περίοδο 2012-2014 όταν το κόστος της εθελουσίας ανέλαβε η επιχείρηση» πρόσθεσε χωρίς, πάντως, να δώσει ακριβή στόχο για την εθελούσια έξοδο μολονότι, όπως είπε,ο ίδιος έχει μια εικόνα για το θέμα.

Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης στον ΘΕΜΑ 104,6 «καθώς περιορίζεται το κόστος της ΔΕΗ υπάρχουν οι βασικές προϋποθέσεις για να μην πηγαίνει ο υπουργός κάθε τρεις και λίγο να λέει στους πολίτες «βάλτε το χέρι στην τσέπη» με νέα τιμολόγια».

Ειδικά για την απολιγνιτοποίηση ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι είναι πολύ αναγκαία και γιατί προκαλεί και οικονομική ζημία στη ΔΕΗ καθώς «200 εκατ. έχασε πέρυσι, 300 φέτος και του χρόνου πολύ περισσότερα λόγω της εξέλιξης των επιβαρύνσεων στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα».

Οι παρεμβάσεις που ανακοίνωσε το υπ. Περιβάλλοντος:

-Καταργείται η μονιμότητα για τους νέους υπαλλήλους και γίνονται ευέλικτες οι προσλήψεις.

-Καταργείται η μονιμότητα των γενικών διευθυντών και των διευθυντών της ΔΕΗ. Θα έχουν πλέον τριετή συμβόλαια και θα επιλέγονται με προκήρυξη που θα απευθύνεται τόσο στους εργαζομένους όσο και σε στελέχη της αγοράς.

-Εισάγονται κίνητρα για προσέλκυση στελεχών από την αγορά. Οι αμοιβές των 80 ανώτατων στελεχών του ομίλου ακριβώς λόγω της τριετούς θητείας θα καθορίζονται από το ΔΣ της ΔΕΗ έπειτα από πρόταση ειδικής Επιτροπής Αμοιβών.

-Ενισχύεται η μεσαία βαθμίδα διοίκησης της εταιρείας. Οι βοηθοί διευθυντές θα μπορούν να προσλαμβάνονται και αυτοί από την αγορά αλλά με τους μισθούς της ΔΕΗ.

-Θα ενεργοποιηθεί σχέδιο εθελούσιας εξόδου που θα επιβαρύνει αποκλειστικά τη ΔΕΗ και όχι τους φορολογούμενους και τα ασφαλιστικά ταμεία ώστε να μειωθεί το κόστος της επιχείρησης. Υπολογίζεται πως η ΔΕΗ θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει το κόστος των εθελουσίων εξόδων άμεσα. Όπως επισημάνθηκε το κόστος αυτό μπορεί να αποσβεστεί μέσα σε δύο – τρία χρόνια. Στόχος είαι να εφαρμοστεί το μοντέλο εθελούσιας που ακολουθήθηκε στον ΟΤΕ την περίοδο 2012 – 2014. Για αύριο είναι προγραμματισμένη συνάντηση με την ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.

Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε πως θα υπάρχουν κίνητρα, τα οποία θα είναι λελογισμένα στο πλαίσιο των αντοχών της εταιρείας. Για τους εργολαβικούς εργαζόμενους ο υπουργός παρέπεμψε στο ευρύτερο σχέδιο απολιγνιτοποίησης.

-Διευκολύνεται η εσωτερική κινητικότητα των εργαζομένων για καλύτερη διαχείριση του προσωπικού ώστε κάποιοι εργαζόμενοι να μετακινηθούν.

-Επιτρέπονται εθελοντικές μετακινήσεις προς το δημόσιο με την στήριξη και άλλων υπουργείων όπως το Εσωτερικό.

-Εισάγεται ευέλικτο πλαίσιο για τις προμήθειες. Η ΔΕΗ ακολουθεί σήμερα μια γραφειοκρατία διαδικασία που προφανώς είναι ανταγωνιστικό μειονέκτημα. Η νέα ρύθμιση θα είναι κάτω από τα κοινοτικά όρια (περίπου 5 εκατ. Ευρώ) αλλά με προσυμβατικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο και για τις συμβάσεις θα προβλέπεται ειδική επιτροπή ελέγχου.

-Ενισχύεται η εταιρική διακυβέρνηση. Εισάγεται η Επιτροπή Αμοιβών και Προσλήψεων, η οποία εισηγείται σχετικά προς το Διοικητικό Συμβούλιο καθώς και την επιτροπή ελέγχου και εποπτείας των προμηθειών στην οποία θα συμμετέχουν και ανεξάρτητα μέλη.

-Καταργείται το προνομιακό τιμολόγιο για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Ενώ μέχρι σήμερα υπήρχε έκπτωση 75% που καταλαμβάνει το σύνολο του τιμολογίου, η νέα έκπτωση θα είναι 30% για το ανταγωνιστικό σκέλος του τιμολογίου.