Η Φώφη Γεννηματά για Πρόεδρος της Δημοκρατίας;

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά

Παρ’ όλο που η περιρρέουσα φιλολογία για γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας εξαντλείται στα ονόματα της Μαρίας Δαμανάκη και της Άννας Διαμαντοπούλου, το ισχυρό «χαρτί» της Κεντροαριστεράς, όπως λένε κορυφαία στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛΛ., είναι η ίδια η Φώφη Γεννηματά.

Γράφει ο Περικλής Σωτηρίου

Μάλιστα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το «χαρτί» αυτό το χειρίζεται και το ανακινεί η ίδια η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ., η οποία στις σκέψεις της είναι τα παρακάτω:

  1. 1. Με την θητεία της στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. κράτησε το κόμμα όρθιο, το συσπείρωσε και μέσα από δύσκολες πιέσεις από τα αριστερά της αλλά και από τα δεξιά της και κατάφερε να εκλεγεί με ένα καλό σχετικά ποσοστό στις τελευταίες εκλογές.
  2. 2. Η ίδια γνωρίζει ότι με τις υπάρχουσες συνθήκες δεν μπορεί να φέρει στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. κάτι παραπάνω. Το πολιτικό σκηνικό που έρχεται θα είναι δύσκολο για το κόμμα αλλά και εξαιρετικά πιεστικό γι’ αυτήν από τις ήδη υποβόσκουσες αμφισβητήσεις που υπάρχουν για το πρόσωπό της και κυρίως για την ικανότητά της να ηγηθεί της παράταξης σε αυτή την δύσκολη συγκυρία.
  3. 3. Πλέον θα πρέπει να αποχωρήσει από το κόμμα, καθώς δεν μπορεί να προσφέρει από την θέση της προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Και πρέπει να αποχωρήσει όρθια, νικήτρια και με ευνοϊκούς όρους διατηρώντας ανέπαφο το πολιτικό της κεφάλαιο. Χωρίς να χάσει σε κάποια εσωκομματική μάχη και κυρίως χωρίς να βρεθεί αντιμέτωπη με αποχωρήσεις από το κόμμα.

Σε συνεννόηση

Το μπαλάκι για την Προεδρία της Δημοκρατίας και την υποψηφιότητα της Φώφης Γεννηματά το έθεσε και ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος φυσικά δεν μπορεί να λειτούργησε αυτόνομα αλλά σε συνεννόηση με τα υψηλά επιτελικά στελέχη. Άλλωστε, σε πολύ κλειστή σύσκεψη πριν μέρες παρουσία της Φώφης Γεννηματά τονίστηκαν ιδιαιτέρως δύο σημεία. Το πρώτο ήταν η συνάντηση Φώφης – Μητσοτάκη, κατά την οποία της έγινε γνωστό ότι η Ν.Δ. θέλει την συναίνεσή της για την Προεδρία της Δημοκρατίας, και δεύτερον ότι πρέπει να είναι ένα πρόσωπο το οποίο να έχει ιδεολογικό κεντροαριστερό υπόβαθρο.

Σύμφωνα με συζητήσεις που έγιναν, αποκλείστηκαν αρκετά πρόσωπα. Ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Βαγγέλης Βενιζέλος, η Μαρία Δαμανάκη, η Άννα Διαμαντοπούλου, ενώ στους προτεινόμενους για συζήτηση ήταν και γνωστός καθηγητής κεντρώας προέλευσης. Ωστόσο, είναι κεντρικής σημασίας ζήτημα να τοποθετηθεί νέος Πρόεδρος προερχόμενος από την Κεντροαριστερά και αυτό το παραδέχτηκαν όλοι.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μάλιστα, για το ζήτημα έχει θέσει και ισχυρός επιχειρηματικός όμιλος, ο επικεφαλής του οποίου διατηρεί εξαιρετική σχέση και με τον τωρινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και με την Φώφη Γεννηματά. Μάλιστα, λέγεται έντονα από διαφορετικής προέλευσης πηγές ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας είχε προσφάτως και συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τον οποίο, ανάμεσα σε άλλα ζητήματα, έθεσε και το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ήταν, όπως λένε, κομβικής σημασίας για τις μεταξύ τους σχέσεις που δείχνουν πλέον να εξομαλύνονται. Άρα, χωρίς να γνωρίζουμε περισσότερα, μπορούμε να υποθέσουμε ότι και σε αυτό το ζήτημα τα βρήκαν κάτι που σημαίνει ότι ενδεχομένως να συμφώνησαν να στηριχθεί η Φώφη Γεννηματά.

Πάντως, όλα θα ξεκαθαρίσουν το επόμενο διάστημα αφού τελειώσουν τα φλέγοντα ζητήματα των κρίσιμων νομοσχεδίων. Όπως φαίνεται, η τακτική Μητσοτάκη να δημιουργεί συναινέσεις σε κρίσιμα ζητήματα, όπως αυτό με την ψήφο των αποδήμων θα είναι οδηγός και για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Όχι, όμως, πλατιάς συναίνεσης καθώς πλέον η προεδρική εκλογή δεν αποτελεί συνταγματικό προαπαιτούμενο για την πολιτική ομαλότητα και μπορεί ο κάθε πρωθυπουργός να την ξεπεράσει με μία απλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Σε άλλο πόστο

Από την πλευρά του ΚΙΝ.ΑΛΛ., παρατηρούν πολλοί, ότι οι παρεμβάσεις Νίκου Παπανδρέου και Παύλου Γερουλάνου έχουν σιγήσει και θεωρείται ότι αυτό έχει γίνει διότι έχουν σιγουρευτεί ότι η Φώφη Γεννηματά σε λίγο καιρό θα βρίσκεται σε άλλο πόστο και έτσι θα υπάρξει διάδοχη κατάσταση στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. Το πώς θα γίνει αυτό, υπάρχει μεγάλο παρασκήνιο και αρκετό μέλλον ακόμα. Προτεραιότητα είναι μέσω της υποψηφιότητάς της και μετέπειτα της εκλογής της να θεμελιώσει το ΠΑΣΟΚ ως κραταιά εγγυήτρια πολιτική δύναμη που θα δημιουργήσει αναχώματα στην διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η τελευταία προσπάθεια του ΚΙΝ.ΑΛΛ. να διατηρηθεί στην κατηγορία των μεγάλων δυνάμεων και ένα τελευταίο στοίχημα ώστε να επανέλθει στην πρωτοκαθεδρία της προοδευτικής παράταξης. Στην διάδοχη κατάσταση του ΚΙΝ.ΑΛΛ., με ενδιαφέρον αναμένεται και ο σχεδιασμός του Νίκου Ανδρουλάκη αλλά και του Γιώργου Καμίνη που είναι σίγουρο ότι θα κινηθούν στη διάδοχη αυτή κατάσταση.