Βασιλική Σουλαδάκη: Ε.Ε. – Δυτικά Βαλκάνια – Διεύρυνση: Μετά το βέτο της Γαλλίας, τι;

H απόφαση της Ε.Ε μετά από το βέτο της Γαλλίας, να μην προχωρήσουν οι ενταξιακές διαδικασίες με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, καθιστούν την πορεία προς την διεύρυνση της Ε.Ε εξαιρετικά δύσκολη.

Η Γαλλία υποστηρίζει ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί εσωτερικά και αφού λύσει τα δικά της θέματα, τότε να προχωρήσει σε πολιτικές που θα συμπεριλάβουν και άλλες χώρες στην ενωσιακή οικογένεια.

Η Γαλλία αμφισβητεί, επίσης, την πρακτική που ακολουθήθηκε μέχρι τώρα για την αξιολόγηση της διαδικασίας και επιμένει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να υποβάλει ακόμη μία έκθεση σχετικά με την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στις δύο χώρες. 

Πέραν αυτών, η Γαλλία υποστηρίζει ότι ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης είναι αντίθετο με την ένταξη νέων χωρών λόγω και των απειλών που συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα που προέρχεται από τα Βαλκάνια.

Ο Μακρόν ήρθε αντιμέτωπος με τους φόβους της κοινής γνώμης κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, οπότε και θεωρεί ότι μια πιθανή έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις δύο βαλκανικές χώρες ενδέχεται να εντείνει αυτόν τους τον φόβο. Βέβαια αν θεωρήσουμε το επιχείρημα του Μακρόν βάσιμο, τότε εύλογα προκύπτει ο προβληματισμός για το αν τελικά ο αποκλεισμός αυτών των χωρών από την ευρωπαϊκή προοπτική τελικά εντείνει το υπάρχον πρόβλημα γιατί αυτές οι χώρες δεν θα έχουν τίποτα να περιμένουν.

H Ολλανδία είναι θετική στην έναρξη των διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά έχει σοβαρές επιφυλάξεις όσον αφορά την έναρξη των ενταξιακών διαδικασιών με την Αλβανία. Η διαφθορά καθώς και το οργανωμένο έγκλημα είναι οι κύριες πηγές της ανησυχίας τους.

Το ολλανδικό κοινοβούλιο, εξάλλου, είχε τοποθετηθεί αρνητικά σχετικά με την πιθανότητα έναρξης διαπραγματεύσεων με την Αλβανία. 

Παρόμοιες ανησυχίες όσον αφορά την Αλβανία εξέφρασε και η Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας, η οποία συμφώνησε τελικά ότι μόνο υπό όρους θα μπορούσε να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, η Γερμανία στήριξε την απόφαση για έναρξή των διαδικασιών ένταξης και με τις δύο χώρες.

 Ο τρόπος με τον οποίο εκτυλίσσεται το όλο ζήτημα δείχνει ότι υπάρχει σύγκρουση εντός της Ε.Ε. σχετικά με το μέλλον της πολιτικής διεύρυνσης και τις προτεραιότητές της Ε.Ε. συνολικά, την στρατηγική και τον προσανατολισμό της.

Το βέτο της Γαλλίας αναμφισβήτητα υπονομεύει σοβαρά αφενός την αξιοπιστία της Ε.Ε. στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και αφετέρου την πολιτική ομαλότητα εντός αυτών των χωρών.

Η Αλβανία με τα υπαρκτά όντως προβλήματα διαφθοράς και οργανωμένου εγκλήματος προχώρησε σε μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, ενώ η Βόρεια Μακεδονία κατέληξε σε συμβιβασμό με την Ελλάδα και άλλαξε το ονομασία της χώρας.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Βόρεια Μακεδονία προχωράει σίγουρα πιο γρήγορα όσον αφορά στη διαδικασία εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται από την Ε.Ε. από ό,τι οι χώρες που ήδη έχουν πάρει το πράσινο φως για την ένταξή τους στο μέλλον, δηλαδή το Μαυροβούνιο και τη Σερβία.

Με το σταμάτημα κάθε προοπτικής μελλοντικής ένταξης προκύπτει το ερώτημα σχετικά με τον τρόπο με την επιθυμία του βαθμού επιρροής της Ε.Ε. στα Βαλκάνια. Διότι είναι σαφές ότι ο αποκλεισμός των Δυτικών Βαλκάνιων από κάθε ευρωπαϊκή προοπτική θα χρησιμοποιηθεί σχεδόν από χώρες όπως η Κίνα και η Τουρκία και η Ρωσία οι οποίες καταβάλλουν προσπάθειες να ενισχύσουν τη θέση τους στα Δυτικά Βαλκάνια εις βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.