Κωνσταντίνος Μίχαλος: Το κλίμα βελτιώνεται

Το τελευταίο διάστημα, το κλίμα στην αγορά δείχνει να έχει βελτιωθεί σταδιακά, δημιουργώντας έτσι μια θετική ψυχολογία για την επίτευξη των μεγάλων στόχων, που είναι η οριστική επιστροφή στην ανάπτυξη και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τα ευρήματα της δεύτερης κατά σειρά έρευνας του ΕΒΕΑ, που πραγματοποίησε η εταιρία PulseRC στην Αττική, τον Σεπτέμβριο του 2019, με στόχο την αποτύπωση της στάσης των πολιτών, σχετικά με θέματα οικονομίας, αλλά και σημαντικά ζητήματα της επικαιρότητας.

Η βελτίωση του κλίματος όσον αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την αξιολόγηση της σημερινής κυβέρνησης, είναι εντυπωσιακή, αντιστρέφοντας την εικόνα που επικράτησε σε προηγούμενες αντίστοιχες έρευνες. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι οι πρόσφατες εθνικές εκλογές, τον Ιούλιο του 2019, αποτέλεσαν σημείο καμπής για το σύνολο των οικονομικών δεικτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι και στους τέσσερεις δείκτες, οι αισιόδοξες και θετικές απαντήσεις καταλαμβάνουν πλέον την πρώτη θέση, σε σχέση με τις αρνητικές και απαισιόδοξες. Συγκεκριμένα, περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες στην έρευνα εξέφρασαν αισιοδοξία τόσο για την ελληνική οικονομία, όσο και για την προσωπική τους κατάστασης, ενώ αξιολογούν θετικά τη σημερινή κυβέρνηση, τόσο στην προσέλκυση επενδύσεων, όσο και στα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής.

Όσον αφορά τα ερωτήματα επικαιρότητας, οι συμμετέχοντες σε ποσοστό 61% υποστηρίζουν ότι οι μειώσεις των φορολογικών συντελεστών κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Οι απόψεις, ωστόσο, για το αν οι φοροελαφρύνσεις αυτές θα συμβάλουν στον περιορισμό της φοροδιαφυγής διίστανται, με το 48% των συμμετεχόντων να εκφράζει αρνητική άποψη και το 28% θετική. Μοιρασμένες είναι και οι απόψεις ως προς το αν αρκούν οι πρόσφατες μειώσεις των φόρων, αφού το 51% των συμμετεχόντων θεωρεί ότι δεν είναι επαρκείς, έναντι 40% που απάντησαν θετικά.

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, που έφθασε το 83%, οι συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσαν ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα πρέπει να είναι στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης, ενώ σε ποσοστό 65% υποστηρίζουν ότι οι πρώτες ενέργειες για τη μείωση του παραεμπορίου και της παραβατικότητας κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Τέλος, όσον αφορά τη διάσωση της ΔΕΗ, τέσσερεις στους δέκα συμμετέχοντες δηλώνουν ότι τα μέτρα που εφαρμόζονται κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο οι έξι στους δέκα είναι αυτοί που φοβούνται ότι τα μέτρα αυτά θα προκαλέσουν αυξήσεις στα τιμολόγια.

Συμπερασματικά, η αισιοδοξία μεταξύ των πολιτών δείχνει να αποκαθίσταται μετά από πολύ καιρό. Ωστόσο, ο δρόμος παραμένει δύσκολος, με δεδομένα τα σοβαρά πλήγματα που υπέστησαν η οικονομία, οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι και ευρύτερα η κοινωνία, κατά τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης. Τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης δημιουργούν τις προσδοκίες για μια θετική πορεία στο επόμενο διάστημα. Η προσπάθεια να επουλωθούν οι πληγές δεν θα είναι εύκολη, πρέπει όμως να προχωρήσει, με αποφασιστικότητα και ουσιαστική συνεργασία μεταξύ της Πολιτείας και των εκπροσώπων της αγοράς. Μόνο με αυτό τον τρόπο, η ανάκαμψη του κλίματος στην οικονομία θα μπορέσει να μετουσιωθεί σε μετρήσιμο και κυρίως βιώσιμο κοινωνικό μέρισμα.