ΕΛΠΕ: Εταιρική ευθύνη με το βλέμμα στη νέα γενιά και τη σχολική κοινότητα

O Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ – με περισσότερες από 500 δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης την τελευταία πενταετία στην Ελλάδα και στις χώρες που δραστηριοποιείται – θέτει στο επίκεντρο της στρατηγικής του τη νέα γενιά και τη σχολική κοινότητα, δημιουργώντας ευκαιρίες εκπαίδευσης υψηλού επιπέδου για απόφοιτους ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων και βελτιώνοντας την καθημερινότητα εκατοντάδων μαθητών και εκπαιδευτικών, με σημαντικά έργα υποδομής σε σχολεία των όμορων με τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις του Ομίλου αλλά και της περιφέρειας.

Αποκατάσταση του Ειδικού Σχολικού Συγκροτήματος Ραφήνας

Στο πλαίσιο δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ομίλου, (360° ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ) υλοποιήθηκαν οι εκτεταμένες εργασίες πλήρους αποκατάστασης των κτιρίων του Ειδικού Σχολικού Συγκροτήματος Ραφήνας τα οποία είχαν καταστραφεί από τη φονική πυρκαγιά του Ιουλίου 2018, αλλά και συνολικής ανακαίνισης και γενικότερης αναβάθμισης όλων των υποδομών και του περιβάλλοντος χώρου, όπου φιλοξενούνται περισσότερα από 77 παιδιά με ειδικές δεξιότητες.Η πυρκαγιά είχε προκαλέσει σημαντικές καταστροφές στα κτίρια του Δημοτικού σχολείου και στον περιβάλλοντα χώρο, ενώ το υπόλοιπο κτιριακό συγκρότημα παρουσίαζε πολύ μεγάλες ελλείψεις, σε θέματα υποδομών, λειτουργικότητας και ιδιαίτερα ασφάλειας και προσβασιμότητας για τα παιδιά που φιλοξενούνται. Πρόκειται για 4 κτίρια που στεγάζουν σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και φιλοξενούν 32 παιδιά με ειδικές ικανότητες, καθώς επίσης και για 2 κτίρια που στεγάζουν το Ειδικό Εργαστήριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Ραφήνας της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου φιλοξενούνται 45 παιδιά ηλικίας 15 – 23 ετών, με ειδικές ικανότητες.Οι νέοι χώροι διαμορφώθηκαν πλήρως από την θυγατρική του Ομίλου τεχνική εταιρεία ΑΣΠΡΟΦΟΣ, με βάση τις υψηλές προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας, που καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εφαρμόζονται από τον ΕΛΟΤ. Ο χρόνος υλοποίησης του Έργου ανακατασκευής αποτελεί ρεκόρ, καθώς τα σχολεία ήταν σε λειτουργία έως τα μέσα Ιουνίου 2019 και όλες οι εργασίες στα 5 από τα 6 κτίρια και τον περιβάλλοντα χώρο πραγματοποιήθηκαν τους 3 καλοκαιρινούς μήνες που μεσολάβησαν έως την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Πριν τις εργασίες αποκατάστασης του Σχολικού συγκροτήματος είχε προηγηθεί ο καθαρισμός από τα καμένα, ενώ στη συνέχεια εκπονήθηκαν με χρηματοδότηση του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ οι απαραίτητες Μελέτες, που αφορούσαν σε:

Τοπογραφική Αποτύπωση κτιρίων και περιβάλλοντος χώρου

Αποτύπωση στο πεδίο υφιστάμενης κατάστασης κτιρίων

Νέα αρχιτεκτονική πρόταση για το σχολικό συγκρότημα

Νέα μελέτη ενεργητικής πυροπροστασίας και πυρανίχνευσης σε όλα τα κτίρια

Νέες ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες για 2 κτίρια

Μελέτη Περιβάλλοντος Χώρου από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Κατά την τελετή παράδοσης του Έργου, στη σύντομη ομιλία του, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΛΠΕ κ. Γιάννης Παπαθανασίου, επεσήμανε: «Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ κι εγώ προσωπικά αισθανόμαστε εξαιρετική χαρά, γιατί σήμερα παραδίδουμε προς χρήση ένα πλήρως ανακαινισμένο σχολικό συγκρότημα, ένα έργο υπόδειγμα για να φοιτήσουν δεκάδες παιδιά από ολόκληρη την Αττική που είναι μαθητές ειδικών δεξιοτήτων και έχουν ίσα δικαιώματα στη ζωή, στη γνώση και στην ποιοτική εκπαίδευση. Ο Όμιλος θεώρησε πολύ σημαντική την ανακατασκευή όχι μόνο του νηπιαγωγείου, αλλά και των υπολοίπων κτιρίων, του δημοτικού και των γραφείων διοίκησης, καθώς έχριζαν αποκατάστασης για να καταστούν πλήρως λειτουργικά. Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι ολοκληρώθηκε το έργο σε χρόνο-ρεκόρ μόλις τριών μηνών, ώστε τα σχολεία να είναι έτοιμα την πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς. Θα είμαστε πάντα δίπλα σε τέτοιες προσπάθειες, όπου υπάρχει πραγματικά ανάγκη».Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου κ. Ευάγγελος Μπουρνούς, ευχαρίστησε τον Όμιλο ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ «για την πολύ γενναία χορηγία του» που, όπως είπε, «αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση» και υποστήριξε ότι το Ειδικό Σχολικό Συγκρότημα Ραφήνας αποτελεί πλέον ένα έργο – υπόδειγμα για ολόκληρη την Αττική.

Η σημασία της ΕΚΕ

Μια ματιά στα αποτελέσματα της παγκόσμιας, διαδικτυακής έρευνας της Nielsen για την εταιρική υπευθυνότητα μας δίνει να καταλάβουμε γιατί είναι τόσο σημαντικό για τις επιχειρήσεις να επενδύσουν σε αυτή. Η έρευνα διεξήχθη σε 60 διαφορετικές χώρες, όπου συμμετείχαν πάνω από 30.000 καταναλωτές της Ευρώπης, της Ασίας, της Ωκεανίας, της Αμερικής και της Μέσης Ανατολής.

Όσον αφορά την Ελλάδα και σε σχέση με τον μέσο όρο των λοιπών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φαίνεται οι Έλληνες καταναλωτές, κατά δήλωσή τους, να είναι περισσότερο διατεθειμένοι να πληρώσουν επιπλέον χρήματα για ένα προϊόν ή μια υπηρεσία που προέρχεται από μια επιχείρηση, η οποία δηλώνει ότι στοχεύει στο να έχει ένα θετικό κοινωνικό ή περιβαλλοντολογικό αντίκτυπο, σε ποσοστό 44% έναντι 40%, που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.Η κοινωνική δράση του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ δεν περιορίζεται μόνο σε ad hoc ενέργειες. Την τελευταία δεκαετία διανεμήθηκαν συνολικά περισσότερα από τρία εκατομμύρια λίτρα πετρελαίου σε όλη την Ελλάδα και κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές, και 10 σχολικές μονάδες πλέον καλύπτουν τις ενεργειακές τους ανάγκες με φωτοβολταϊκά συστήματα που τοποθετήθηκαν στις εγκαταστάσεις τους.Στο ίδιο πλαίσιο, ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ εξοπλίζει τα εργαστήρια φυσικών επιστημών 23 σχολικών μονάδων όμορων δήμων, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και 17 ακόμα σχολείων στις περιοχές των Νομών Ροδόπης, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας και Κεφαλληνίας, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη, με όργανα χημείας, μηχανικής, θερμότητας, ηλεκτρισμού, μαγνητισμού, οπτικής, βιολογίας κ.λπ. που εξυπηρετούν τους διδακτικούς σκοπούς του προγράμματος σπουδών των αντίστοιχων μαθημάτων.

Τα εργαστήρια φυσικής είναι χώροι μόνιμης έκθεσης εργαστηριακών οργάνων και πειραματικών διατάξεων αλλά και πειραματικής εξάσκησης και διεξαγωγής επιμορφωτικών σεμιναρίων για τη διδασκαλία των φυσικών μαθημάτων.Σε σχολεία όμορων δήμων αλλά και της περιφέρειας, ο Όμιλος επίσης προσφέρει βιβλία, σταθερούς και φορητούς Η/Υ, προτζέκτορες, πίνακες μαρκαδόρου πορσελάνης και κλιματιστικά.