Το «βρόμικο» παιχνίδι των τραπεζιτών

-Υπονομεύουν κυβέρνηση και ανάκαμψη οι υπαίτιοι της μεγάλης ύφεσης. -Η σύγκρουση με Ζαββό - Σταϊκούρα για το ιταλικό μοντέλο στα «κόκκινα» δάνεια και τους επιμέρους όρους. -Ποιοι μιλάνε; Οι τράπεζες κατέρρευσαν, οι μέτοχοι έχασαν τα λεφτά τους και οι τραπεζίτες πλούτισαν! -Καταθέσεις στο εξωτερικό βίλες, κότερα και εργοστάσια -Χαριστικές ρυθμίσεις σε μεγαλοξενοδόχους μεγάλες αστικές οικογένειες, ημέτερους.

Αν δεν το έχετε αντιληφθεί ζούμε σε μια χώρα όπου οι κατά καιρούς τραπεζίτες, τουλάχιστον επί μια δεκαετία, υπήρξαν οι κυρίαρχοι του παιχνιδιού μολονότι από το 2008 και μετά τους έσκασε η βόμβα στα χέρια! Και ακολούθησαν η μία μετά την άλλη αλλεπάλληλες ανακεφαλαιοποιήσεις! Και τα μνημόνια ήρθαν για να πληρωθούν και να ανακεφαλαιοπηθούν οι τράπεζες! Το αποτέλεσμα ήταν ο Έλληνας φορολογούμενος πολίτης να διαλυθεί και να απαξιωθεί οικονομικά. Επαγγελματικά και κοινωνικά η χώρα να βυθιστεί στην ύφεση και οι μέτοχοι των τραπεζών να χάσουν σχεδόν όλα τους τα λεφτά! Ωστόσο, παρά την ολοκληρωτική καταστροφή, συνέβη το εξής οξύμωρο* οι τραπεζίτες έγινα ή παρέμειναν πάμπλουτοι! Με μεγάλες καταθέσεις στο εξωτερικό, την ώρα που στην Ελλάδα ο μέσος πολίτης βίωνε τα capitalcontrols, με κότερα, βίλες και διαμερίσματα στο εξωτερικό όπως στο Λονδίνο, το Μανχάταν ή τις ελβετικές Άλπεις! Με απλά λόγια, την ώρα που οι τράπεζες διαλύθηκαν εξαιτίας των χειρισμών τους και η κοινωνία έγινε φτωχότερη, οι τραπεζίτες πλούτισαν ακόμη περισσότερο!

Τα γράφω όλα αυτά γιατί πραγματικά είναι προκλητικό σε μια χρονική στιγμή που η οικονομία τείνει να ανακάμψει και μια νέα κυβέρνηση φέρνει ένα ελπιδοφόρο μήνυμα οι τραπεζίτες, οι βασικοί υπαίτιοι της μεγάλης κρίσης, έρχονται και συγκρούονται με το υπουργείο Οικονομικών για τους όρους βάσει των οποίων θα εφαρμοστεί το ιταλικό μοντέλο για τα «κόκκινα» δάνεια! Αντί να δουν το δάσος, που είναι η επίλυση και η αφαίρεση των προβληματικών δανείων από το ενεργητικό τους, βλέπουν το δέντρο που είναι το επιτόκιο με το οποίο θα εκδοθούν τα ομόλογα του Δημοσίου, το τυχόν ασφαλιστικό κόστος και η επίδραση στον ισολογισμό τους! Αδυνατούν για μια ακόμη φορά, προσκολλημένοι στα μικροσυμφέροντά τους, να αντιληφθούν ότι το Δημόσιο τους αφαιρεί 30 δισ. προβληματικά δάνεια, του εγγυώνται 9 δισ. μέσω κρατικών ομολόγων με χαμηλό επιτόκιο και ουσιαστικά ανοίγουν τον δρόμο για την οριστική επίλυση του τραπεζικού ζητήματος.

Βεβαίως τι να περιμένει κανείς από τους τραπεζίτες που δεν μπορούν να λύσουν ούτε το πρόβλημα των δανείων της Creta Farms! Εκεί όπου οι ευθύνες τους είναι τεράστιες, όπως φυσικά και στην περίπτωση της Folli Follie όπου επέτρεψαν ύποπτες μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης σε εμπλεκόμενα επιχειρηματικά συμφέροντα και είναι απορίας άξιο πώς δεν έχει παρέμβει ακόμα ο εισαγγελέας για την πρωτοφανή αυτή δόλια μεταβίβαση εις βάρος του επενδυτικού κοινού! Και για να μην το ξεχάσω, οι καλοί αυτοί άνθρωποι, οι τραπεζίτες, που βγάζουν στο σφυρί το σπίτι του κάθε φουκαρά γιατί χρωστάει μερικές χιλιάδες ευρώ, κρατάνε άλλη στάση απέναντι στου υπερχρεωμένους μεγαλοξενoδόχους, κοινώς τους μεγαλομπαταχτσήδες, στους οποίους κάνουν πλάτες και, αντί να τους πετάξουν με τις κλωτσιές, τους έχουν αφήσει να διαχειρίζονται χωρίς να πληρώνουν ούτε ένα ευρώ τεράστια ξενοδοχειακά συγκροτήματα! Και εκεί στην ALPHA BANK που διαμαρτυρήθηκαν έντονα στον Ζαββό και στον Σταϊκούρα για το ιταλικό μοντέλο των «κόκκινων» δανείων προχθές το βράδυ, διερωτώμαι πώς δεν βρέθηκε κανείς να τους θυμίσει τις χαριστικές ρυθμίσεις που έκαναν σε κολλητούς μεγαλοεπιχειρηματίες όπως, για παράδειγμα, στον Βασίλη Θεοχαράκη ή αυτές που πάνε να οριστικοποιήσουν όπως της οικογένεια Σφακιανάκη!

Μην μας σκοτίζουν άλλο οι τραπεζίτες, λοιπόν! Η υπομονή της κοινωνίας έχει εξαντληθεί καθώς και όλου του σκεπτόμενου κόσμου. Και δεν μπορεί σε μια κοινωνία που βγαίνει από το τέλμα να επιμένουν αυτοί οι τύποι προκειμένου να γλυτώσουν κάποια λίγα κεφάλαια να παραμείνει η οικονομία εγκλωβισμένη στον βούρκο που σε μεγάλο βαθμό οι ίδιοι με τις ενέργειές τους δημιούργησαν.