To στίγμα της αλλαγής

Ο Κ. Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ δίνει το σήμα για επιστροφή στην κανονικότητα - Το τέλος του λαϊκισμού και των ιδεοληψιών Το τρίπτυχο φορολογίας, επενδύσεων και αποκρατικοποιήσεων – Η αναστολή του ΦΠΑ για οικοδομή και το 13% στον τουρισμό – Η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων σε 2,5% από το 21-22% - «Ανάπτυξη για όλους» το σύνθημα

Ως γνωστόν η ΔΕΘ αποτελεί κάθε χρόνο το σημείο εκκίνησης της οικονομικής πολιτικής και κατά την διάρκειά της δίνονται εξαγγελίες για την περίοδο που ακολουθεί αλλά και γενικότερα για την οικονομική πολιτική που θα χαραχθεί. Πολλές φορές κατά την διάρκεια των χρόνων, και αυτό έχει αποδειχθεί, οι εξαγγελίες στην ΔΕΘ παραμένουν μόνον υποσχέσεις καθώς ενίοτε οι κυβερνήσεις είτε δεν τις υλοποιούν είτε εξαρχής ήταν ουτοπικές για να εφαρμοστούν. Στην παρούσα φάση η νέα κυβέρνηση της χώρας και ειδικότερα ο πρωθυπουργός δεν έρχεται στην ΔΕΘ για να εξαντληθεί σε υποσχέσεις αλλά έρχεται έχοντας λάβει ήδη αποφάσεις σε επίπεδο οικονομικής πολιτικής και έχοντας ξεκαθαρίσει πλήρως από την πρώτη στιγμή την φιλοσοφία της κυβέρνησης στον τομέα αυτό.

Εκκίνησης νέα οικονομικής πολιτικής

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ θα δώσει το έναυσμα της εκκίνησης μιας νέα οικονομικής πολιτικής η οποία θα σηματοδοτεί το τέλος του λαϊκισμού και τον ιδεοληψιών και την επιστροφή στην κανονικότητα! Το σύνθημα θα είναι «Ανάπτυξη για όλους» και η λογική της κατεύθυνσης αυτής έχει να κάνει με το ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να είναι φιλική προς ολίγους, διαπλεκόμενους ή έχοντες προνομιακή σχέση, αλλά απευθύνεται σε όλη την κοινωνία.

1. Σε φορολογικό επίπεδο η κυβέρνηση έχει ήδη δείξει τις προθέσεις της καθώς μειώνει την φορολογία των επιχειρήσεων από 28 σε 24%, των μερισμάτων από 10% σε 5%, ενώ η μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά αγγίζει το 20%.

2. Σε επίπεδο επενδύσεων έχει ήδη ξεμπλοκαριστεί το Ελληνικό και προχωρούν οι διαδικασίες για τον διαγωνισμό του καζίνου, έχει επίσης απεμπλακεί από προβλήματα η επένδυση για τον χρυσό στις Σκουριές και ήδη τηρούνται όλες οι δικαστικές αποφάσεις. Παράλληλα η COSCO στο λιμάνι του Πειραιά προχωρεί σε τεράστιες επενδύσεις που αλλάζουν πλήρως την μορφή του και θα το καταστήσουν ενδεχομένως και πρώτο στην Ευρώπη σε μερικά χρόνια.

3. Στο επίπεδο των αποκρατικοποιήσεων ήδη προχωρούν οι ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και η πώληση ποσοστών των ΕΛΠΕ, του ΔΕΔΔΗΕ αλλά και του Διεθνούς Αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος.

4. Σε επίπεδο μέτρων παροχής η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μια προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών για την οικοδομή και τα αστικά ακίνητα αναστέλλοντας για τρία χρόνια την εφαρμογή ΦΠΑ επί των αγοραπωλησιών ακινήτων.

5. Στο επίπεδο του τουρισμού η κυβέρνηση άμεσα θα προχωρήσει και ήδη έχει ληφθεί η απόφαση να εφαρμοστεί ενιαίος ΦΠΑ 13% σε όλο το φάσμα και το εύρος των τουριστικών υπηρεσιών, μειώνοντάς τον από το 24%, έχοντας αντιληφθεί την σημασία του τουρισμού στο ΑΕΠ.

6. Στον τομέα των πρωτογενών πλεονασμάτων η κυβέρνηση προτίθεται να πειθαρχήσει απόλυτα τα δύο επόμενα χρόνια με τις επιταγές των εταίρων μας και να επιδιώξει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% ετησίως, ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί ότι με την πολιτική της κυβέρνησης στις επενδύσεις και με την ευνοϊκή συγκυρία σε επίπεδο επιτοκίων η αναμενόμενη ανάπτυξη άνω του 3% ετησίως θα δώσει την δυνατότητα στην κυβέρνηση όχι μόνο να υλοποιήσει αυτά τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% αλλά και να απαιτήσει από τους εταίρους μας στην κοινότητα από την περίοδο 2021-22 να μειωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα σε 2,5% ετησίως!

7. Πέρα από τις παροχές και τις επιδιώξεις υπάρχουν και οι απαιτήσει και η κυβέρνηση έχει σοβαρές απαιτήσεις από τους επιχειρηματίες στους οποίους θα είναι ξεκάθαρη: με περιβάλλον ευνοϊκό και με την φορολογία μειωμένη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απαιτήσει από τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας

Α) να κάνουν επενδύσεις

Β) να είναι απόλυτα συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις

Γ) να επιδείξουν απόλυτο σεβασμό στην εργατική νομοθεσία.

8. Ως ύστατο ζήτημα, αλλά μείζον, μπαίνει το θέμα της ασφάλειας και ο πρωθυπουργός σε συνεργασία με τον υπ. Δημόσιας Τάξης κ. Χρυσοχοΐδη έχουν σκοπό να επαναφέρουν την τάξη, την νομιμότητα, και να ανακουφίσουν την κοινωνία από όλα τα συμπτώματα διαφθοράς, εγκληματικότητας και τρομοκρατίας που την πνίγουν σχεδόν καθημερινά.