ΟΤΕ: Τα σχέδια για επενδύσεις και ομόλογα – Αισιοδοξία για Ρουμανία

Αισιόδοξη για το υπόλοιπο της χρονιάς, αλλά και για τις δραστηριότητες στη Ρουμανία εμφανίστηκε η διοίκηση του ΟΤΕ κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με αναλυτές για τα αποτελέσματα εξαμήνου του Ομίλου. Παράλληλα, προανήγγειλε νέες πρωτοβουλίες σε επίπεδο παροχής νέων υπηρεσιών, μέσω των επενδύσεων που υλοποιούνται για την τεχνολογική αναβάθμιση, αλλά και στο σκέλος της εξυπηρέτησης των ομολόγων του Ομίλου.

Όπως σημειώθηκε χαρακτηριστικά, ο μετασχηματισμός του Οργανισμού είναι μια «άσκηση σε εξέλιξη» που απαιτεί διαρκή προσπάθεια, ενώ έγινε γνωστό ότι με την εθελούσια έξοδο που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, αποχώρησαν από την εταιρεία συνολικά 300 άτομα.

Η διοίκηση δεν απάντησε σε ερώτηση για το πόσο θα είναι το όφελος για την εταιρεία από τη μείωση της φορολογίας εισοδήματος στο 20% από 24% (όπως είναι πρόθεση της κυβέρνησης) καθώς δήλωσε ότι θα πρέπει αν δούμε την ρύθμιση, αλλά και τη χρονική στιγμή που θα υιοθετηθεί.

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, για το 2019 η διοίκηση εκτιμά ότι οι προσαρμοσμένες επενδύσεις θα διαμορφωθούν σε 650 εκατ. ευρώ. Ο ΟΤΕ αναμένει ότι το 2019 οι προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές θα ανέλθουν σε 450 εκατ. περίπου, ενώ οι ελεύθερες ταμειακές ροές εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν σε 350 εκατ. περίπου. Ως εκ τούτου, η μερισματική πολιτική που ακολουθήθηκε φέτος από τον ΟΤΕ θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος.

Σε ό,τι αφορά τον δανεισμό, στο τέλος Ιουνίου ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός ανήλθε σε 1,02 εκατ.ευρώ.

Αναφορικά με τις ομολογίες ύψους 350 εκατ.ευρώ που ωριμάζουν τον Δεκέμβριο του 2019 θα αποπληρωθούν σπό τα ταμειακά διαθέσιμα ενώ οι ομολογίες που λήγουν τον Ιούλιο του 2022 ύψους 700 εκατ. ευρώ,με επιτόκιο 3,5%, θα αναχρηματοδοτηθούν και θα επιδιωχθούν καλύτεροι όροι αναχρηματοδότησης.

Για την αγορά της Ρουμανίας, η διοίκηση περιορίστηκε να αναφέρει πως η εικόνα βελτιώνεται και ότι περιλαμβάνεται στις δράσεις της και το σχέδιο μετασχηματισμού που αναμένεται να εφαρμοστεί τα επόμενα τρίμηνα.

Για τη θυγατρική της Ρουμανίας σημειώθηκε ότι τα έσοδα μειώθηκαν μόνο 3%, κάμψη πολύ μικρότερη από αυτή των προηγούμενων τριών τριμήνων. Είμαστε προσεκτικοί στις αναφορές μας, τονίστηκε και στεκόμαστε στη διαδοχική βελτίωση στα τελευταία δύο τρίμηνα, η οποία οφείλεται στις εμπορικές δράσεις που αναλήφθηκαν.