Κατερίνα Μονογυιού: «Τουρισμός και ναυτιλία μοχλοί ανάπτυξης της οικονομίας»

Η βουλευτής Κυκλάδων της Ν.Δ. μιλάει στην «axianews» για τις προγραμματικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης με άξονες τη μείωση της φορολογίας και τη λιγότερη γραφειοκρατία

Συνέντευξη στον Γιάννη Τίληρο

Δέκα χιλιάδες Κυκλαδίτες συνόδευσαν την Κατερίνα τους στην Βουλή των Ελλήνων. Με την ψήφο τους στις εκλογές της 7ης Ιουλίου έστειλαν την Κατερίνα Μονογυιού στο Κοινοβούλιο, να τους εκπροσωπεί από ακόμη μια θέση ευθύνης και να παλεύει για την επίλυση των προβλημάτων τους.Γέννημα θρέμμα Μυκονιάτισσα, η Κ. Μονογυιού, με ισχυρά βιώματα από την κοσμική ζωή του νησιού των ανέμων, μπήκε στην πολιτική για να δώσει, όπως λέει, φρεσκάδα στον ξύλινο πολιτικό λόγο που κυριαρχεί στη χώρα μας εδώ και δεκαετίες. Η υποψηφιότητά της στις βουλευτικές εκλογές ακολούθησε χρονικά την εκλογή της ως δημοτικής συμβούλου Μυκόνου. «Δεν προέρχομαι από πολιτική οικογένεια. Ο πατέρας μου είναι έμπορος και ο αδελφός μου διατηρεί κατάστημα με ρούχα στο νησί. Στην αρχή οι δικοί μου προσπάθησαν να με αποτρέψουν από το να ασχοληθώ με την πολιτική, όμως τους αντέτεινα ότι θέλω να προσφέρω στην πατρίδα και ειδικά στον τόπο μου, τα νησιά μας και τελικά συμφώνησαν με την επιλογή μου. Το 2012 πήρα 650 σταυρούς, το 2015 έφθασα στους 5.850 και πλέον στην τρίτη μου προσπάθεια με τους 10.000 κατάφερα να εκλεγώ», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών και των Κυκλάδων απαιτούσε πολιτική  αλλαγή. Και ο εκφραστής της πολιτικής αλλαγής ήταν η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η Νέα Δημοκρατία δεν ήρθε για να αποτελέσει  απλά την επόμενη κυβέρνηση, αλλά για να  βάλει τη χώρα στον δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης, με προτεραιότητα τη μείωση της φορολογίας. Χρειαζόμαστε πολιτικές που θα απογειώσουν τον τουρισμό μας  γιατί είναι το μεγάλο πλεονέκτημα του  τόπου. Για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την Ελλάδα να επιστρέψει η ελπίδα και το χαμόγελο και πάλι στους Έλληνες».

– Πιστεύατε ότι η Νέα Δημοκρατία θα πετύχει την εκλογή αυτοδύναμης κυβέρνησης, αλλά και στην προσωπική σας επιτυχία;

– Είχα την βεβαιότητα ότι οι πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες και μαζικά θα ψηφίσουν αυτόν που είχε πρόγραμμα, που ενέπνεε εμπιστοσύνη, που είχε λόγο ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο. Αυτόν που με τεχνοκρατική αντίληψη θα δώσει στη χώρα ώθηση να πατήσει ξανά γερά στα πόδια της. Τον Κυριάκο Μητσοτάκη.Όσον αφορά το δικό μου πρόσωπο στηρίχθηκα και στηρίζομαι πάντα στον απλό πολίτη. Σε όλους αυτούς που με αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή με την αγάπη τους. Είχα την πίστη ότι θα τα κατάφερνα με τη βοήθεια του Θεού. Γιατί αυτή τη δίψα για προσφορά, για να κάνω πράγματα για τα νησιά μας, κάθε ένας που με γνώριζε την έβλεπε. Και μ’ εμπιστεύθηκε. Εγώ σαν Κατερίνα Μονογυιού δίνω την καρδιά και την ψυχή μου  για τα νησιά μας όλα αυτά τα χρόνια. Θα το κάνω και την επόμενη μέρα από τα νέα μου καθήκοντα.

– Η Κατερίνα Μονογυιού, είναι μία από τις 61 γυναίκες στο ελληνικό κοινοβούλιο. Μοναδική από τις Κυκλάδες. Είστε ικανοποιημένη από το ποσοστό των γυναικών;

– Η κοινωνία μας δεν έχει ταμπού με τις γυναίκες. Θεωρώ πως έχουν αποδείξει ότι είναι αποτελεσματικές στις θέσεις ευθύνης που έχουν αναλάβει. Όμως φαίνεται πως ακόμη έχουμε δρόμο για ν’ αποκτήσουμε την εύνοια των ψηφοφόρων. Η ποσόστωση του 40% συμβάλει στην ώθηση γυναικών ν’ ασχοληθούν με τα κοινά και να γίνουν περισσότερο δυναμικές. Στην Ελλάδα ακόμη όμως φαίνεται πως δεν είμαστε κοντά στην ημέρα που θα δούμε γυναίκα πρωθυπουργό ή Πρόεδρο Δημοκρατίας.

–  Στις Κυκλάδες, αλλά και συνολικότερα στη χώρα ο τουρισμός είναι πυλώνας ανάπτυξης κι ευημερίας. Ωστόσο τα προβλήματα παραμένουν πολλά.

– Ο τουρισμός και η ναυτιλία αποτελούν την αιχμή του δόρατος της ανάπτυξης που θέλουμε να έλθει στην Ελλάδα μας. Αποτελούν πυλώνες στήριξης της οικονομίας, καθώς δημιουργούν θέσεις εργασίας και πλούτο. Άμεση προτεραιότητα της Νέας Δημοκρατίας, είναι η μείωση της φορολογίας, ώστε να προσελκύσουμε επενδύσεις. Παράλληλα, πρέπει να χτυπηθεί η γραφειοκρατία στη ρίζα της και να γίνουν έργα υποδομής. Δεν μπορεί η Σαντορίνη να μην έχει ένα λιμάνι που να υποδέχεται με ασφάλεια τον αριθμό των επισκεπτών που θέλουν να θαυμάσουν το νησί. Ο εκσυγχρονισμός των αεροδρομίων, ο οδικός χάρτης, η συχνότερη ακτοπλοϊκή σύνδεση, ειδικά με τα μικρότερα νησιά, αποτελούν προτεραιότητες που θα πρέπει ν’ αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση. Είναι ευτύχημα ότι στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει εκλεγεί περιφερειάρχης ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος που είναι γνώστης των προβλημάτων, μαχητικός και αποτελεσματικός. Η συνεργασία της κεντρικής εξουσίας με την περιφέρεια και τους δήμους θα είναι τέτοια που και τεράστια τουριστική προβολή θα γίνει στα νησιά μας και μεγάλα έργα που είναι απαραίτητα για τον εκσυγχρονισμό τους.

– Πέρα από αυτά, υπάρχουν και άλλα προβλήματα ιδιαίτερα σημαντικά, όπως το δημογραφικό.

– Αποτελεί γεγονός πως οι νέες οικογένειες και οι εργαζόμενοι γονείς περνούν δύσκολα τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, μειώνονται και οι γεννήσεις και κάπως έτσι το δημογραφικό εξελίσσεται σε μεγάλη εθνική απειλή για την οικονομία, την κοινωνία, την ίδια την εθνική μας υπόσταση.Πρέπει να βοηθάμε όσους θέλουν να κάνουν οικογένεια και την ίδια πεποίθηση έχει και ο αρχηγός της παράταξης μας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει δεσμευτεί για μια σειρά από δράσεις που θα συμβάλλουν στην κατεύθυνση αυτή. Επιδόματα, αύξηση του αφορολόγητου για κάθε παιδί, παιδικοί σταθμοί για όλους.Οι εργαζόμενες μητέρες πασχίζουν καθημερινά να κρατήσουν τις ισορροπίες μεταξύ οικογένειας και εργασίας. Είναι προτεραιότητα να ληφθούν μέτρα για την ανακούφισή τους. Και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον ανθρώπινο και ασφαλές.

– Ξέρουμε ότι η θρησκεία έπαιξε και παίζει μεγάλο ρόλο στην πορεία σας.

Σε μια εποχή που ο ελληνικός λαός δοκιμάζεται, η θρησκεία του αποτελεί το καταφύγιό του, την  πηγή της δύναμής του. Ιδιαίτερα σήμερα, σε καιρό τόσο κρίσιμο για την πατρίδα και το έθνος, η Εκκλησία στέκεται με όλες της τις δυνάμεις αρωγός στην κοινωνία, ιδιαίτερα μάλιστα στα πιο αδύναμα μέλη της. Σε μία σύγχρονη κοινωνική και προοδευτική Ελλάδα η θρησκεία δεν επιβάλλεται, αλλά σίγουρα διδάσκεται, όπως άλλωστε ορίζει και το σύνταγμα της πατρίδας μας.

– Η προσωπική σας επιτυχία είναι πολύ νωπή. Ποια είναι η πρώτη σας μέριμνα;

– Ευχαριστώ όλους και τον καθένα ξεχωριστά που μου έδωσαν τη δύναμη και τη στήριξη ώστε να τους εκπροσωπήσω στο ελληνικό κοινοβούλιο. Θα προσπαθήσω να φανώ αντάξια των προσδοκιών τους και θα είμαι μέχρι τέλους, όπως ξεκίνησα, ένα απλός εργάτης!Ευχαριστώ πρωτίστως τον Θεό που μου έδωσε τη δύναμη να αντεπεξέλθω! Ευχαριστώ θερμά την οικογένειά μου, τον σύζυγό μου που στάθηκε από την πρώτη μέρα, όπως επίσης και τους συνεργάτες μου.Θα επισκεφτώ όλα τα νησιά των Κυκλάδων μας ώστε να ευχαριστήσω τους πολίτες με άμεση επαφή, όπως έκανα την προηγούμενη φορά που δεν κατάφερα να εκλεγώ. Δεσμεύομαι να μην ξεχάσω πως η δύναμη ενός πολιτικού είναι ο κόσμος του, οι κάτοικοι που εκπροσωπεί, οι άνθρωποί του.