Task list των υπουργείων της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Σε ηλεκτρονικό σύστημα θα ενσωματωθεί όλο το κυβερνητικό πρόγραμμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη και κάθε υπουργείο θα έχει την υποχρέωση να φορτώνει στη βάση δεδομένων τις ενέργειές του στον τομέα δράσης του. Μάλιστα, θα υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την πορεία των έργων και αξιολόγηση προόδου για κάθε έργο. Ο κάθε υπουργός και υφυπουργός θα έχει πρόσβαση στο ΜΑΖΙ μόνο για τον δικό του τομέα και δεν θα μπορεί να δει την πορεία των έργων που δεν είναι στην αρμοδιότητά του. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα το συγκεκριμένο πληροφοριακό σύστημα θα χρησιμοποιηθεί από τον πρωθυπουργό κι ως ένα εργαλείο για την «βαθμολόγηση» των υπουργών.

Με βάση τις οδηγίες που έλαβε ο νέος υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στόχος του είναι η μακροοικονομική σταθερότητα, το φορολογικό πλαίσιο των επιχειρήσεων, η μείωση των φορολογικών βαρών στην ακίνητη περιουσία, καθώς επίσης και η μείωση των εισφορών σε μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες κι αγρότες.

Στις άμεσες προτεραιότητες που του τέθηκαν είναι:

  • η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, η αναστολή του φόρου υπεραξίας και του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα, και
  • η καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα από 22% στο 9% για εισοδήματα μέχρι € 10.000 χωρίς
  • μείωση του αφορολόγητου και δημιουργία νέας προοδευτικής φορολογικής κλίμακας με χαμηλότερο ανώτατο φορολογικό συντελεστή.
  • Επίσης, συμπεριλαμβάνεται η σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος,
  • την βελτίωση της ρύθμισης για τις 120 δόσεις, την μείωση του ΦΠΑ απο το 13% σε 11% και από 24% σε 22% εντός της 4ετίας.

Αντίστοιχα στον υπουργό Ανάπτυξης κι Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, τέθηκαν οι στόχοι της απλοποίησης και επιτάχυνσης της διαδικασίας για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, η διασφάλιση της «δεύτερης ευκαιρίας» για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και η στήριξη στις καινοτομίες. Στις άμεσες προτεραιότητές του συμπεριλαμβάνονται η βελτίωση του πλαισίου λειτουργίας των επιχειρηματικών πάρκων, ο σχεδιασμός του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 και η διαμόρφωση κινήτρων για τις νεοφυείς επιχειρήσεις.

Στόχος του νέου υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια είναι η προώθηση των εθνικών συμφερόντων με την ενίσχυση της διπλωματίας, καθώς και η ενίσχυση των εξαγωγών. Έτσι, στις άμεσες προτεραιότητές του συμπεριλαμβάνονται η αναβάθμιση της Ελλάδας στην Ε.Ε., ο επανακαθορισμός της προσέγγισης με την Τουρκία, ο περιορισμός των αρνητικών συνεπειών από τη συμφωνία των Πρεσπών και η στήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων.

Στόχος του υπουργού Προστασίας του Πολίτης, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, είναι ο καλύτερος έλεγχος των συνόρων και η μηδενική ανοχή στην παραβατικότητα και την εγκληματικότητα. Στις άμεσες προτεραιότητές του συμπεριλαμβάνεται η ενίσχυση της ομάδας ΔΙΑΣ, η ενεργοποίηση της ομάδας ΔΕΛΤΑ και η πρόσληψη επιπλέον 1.500 αστυνομικών. Επίσης, θα πρέπει να αναδιοργανώσει την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.

Στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και άρα του υπουργού Νίκου Παναγιωτόπουλου είναι η επάρκεια αμυντικού εξοπλισμού, η ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας και η θεσμοθέτησης ενός συστήματος αξιολόγησης για την ιεραρχική εξέλιξη των ενόπλων.

Η νέα υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, θα πρέπει άμεσα να καταργήσει το πανεπιστημιακό άσυλο, να επανασχεδιάσει την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και να ενισχύσει τον θεσμό των πειραματικών σχολείων.

Από τον νέο υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, ζητήθηκε: η αναδιάρθρωση ασφαλιστικού/συνταξιοδοτικού συστήματος με την εισαγωγή συστήματος τριών πυλώνων, η σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κύριας σύνταξης από το 20% στο 15% εντός της 4ετίας και η συσχέτιση του κατώτατου μισθού με τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. Επίσης, η ενίσχυση των ελέγχων του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας με αξιοποίηση σύγχρονων πληροφοριακών συστημάτων και η διαμόρφωση Λευκού Μητρώου Επιχειρήσεων, που θα επιβραβεύει με χαμηλότερες εισφορές τις επιχειρήσεις που είναι ασφαλιστικά συνεπείς και σέβονται τους εργαζομένους και την εργατική νομοθεσία. Παράλληλα, στις άμεσες προτεραιότητές του είναι ή αναβάθμιση του ΟΑΕΔ και η ενίσχυση του θεσμού του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Προτεραιότητα του νέου υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, είναι η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Επίσης η ενίσχυση των νοσοκομείων με νοσηλευτικό προσωπικό, η θεσμοθέτηση του ηλεκτρονικού ιστορικού υγείας των ασθενών και το ηλεκτρονικό σύστημα εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Η διάσωση της ΔΕΗ είναι η προτεραιότητα του υπουργείου Περιβάλλοντος. Επίσης, ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης θα πρέπει να αναθεωρήσει τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, να ολοκληρώσει την διασύνδεση του φυσικού αερίου και της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Η επέκταση της λειτουργίας του Μουσείου της Ακρόπολης, η αναβάθμιση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και ο εκσυγχρονισμός του νομικού πλαισίου για τα πνευματικά δικαιώματα αποτελούν τις πρώτες προτεραιότητες της νέας υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη.

Η κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου, η επαναφορά των φυλακών τύπου Γ, η θέσπιση της ανεξάρτητης Αρχής Διαφάνειας, οι τροποποιήσεις στον ποινικό κώδικα, η δημιουργία παρατηρητηρίου Δικαιοσύνης είναι μερικές μόνο από τις βασικές προτεραιότητες που έθεσε ο πρωθυπουργός στον Κώστα Τσιάρα.

Ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, θα πρέπει να ετοιμάσει το νέο εκλογικό νόμο, να αλλάξει το σύστημα της απλής αναλογικής στους δήμους και να δώσει το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού.

Στόχος του νέου υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, είναι να θεσμοθετήσει ποιοτικότερες δημόσιες υπηρεσίες, να απλοποιήσει τις σχέση κράτους – επιχειρήσεων και να στηρίξει τα έργα και τις υποδομές των άλλων υπουργείων.

Να ολοκληρώσει αρκετά οδικά έργα όπως είναι η διασύνδεση Βόρειου Οδικού Άξονα στην Κρήτη, η Ιόνια Οδός, το περιφερειακό οδικό σύστημα Αττικής και το μετρό της Θεσσαλονίκης οι στόχοι του νέου υπουργού Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή.

Κίνητρα για να γίνει η ελληνική σημαία στα πλοία και πάλι ελκυστική θα πρέπει να αναζητήσει ο νέος υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης. Ανάμεσα στις άμεσες προτεραιότητές του είναι επίσης η κατάρτιση ενός αναπτυξιακού σχεδίου για τα νησιά και η επαρκής στελέχωση των λιμένων.

Ο Μάκης Βορίδης ως νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρέπει να μεριμνήσει για την διασφάλιση των πόρων από τη νέα ΚΑΠ, την μείωση της φορολογίας στο 10% για τις παραγωγικές μονάδες και την αντιμετώπιση στην παράνομη ελληνοποίηση των αγροτικών προϊόντων.

Στις άμεσες προτεραιότητες του Χάρη Θεοχάρη στο υπουργείο Τουρισμού είναι η μείωση του ΦΠΑ στο 13% για όλο το τουριστικό πακέτο, η επανεξέταση του φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία, ο εκσυγχρονισμός του ΕΟΤ, η ανάδειξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Του Περικλή Σωτηρίου