Ο ΣΥΡΙΖΑ «απέθανε», ζήτω το νέο ΠΑΣΟΚ

Η ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι μονόδρομος. Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε  o Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.

Και αυτός ο μετασχηματισμός πρέπει να γίνει άμεσα και να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος, ήταν μια ακόμη επισήμανση του κ. Τσίπρα.

Με τη γραμμή συντάχθηκε η πλειοψηφία των μελών της Πολιτικής Γραμματείας, καθώς το 31,5% που συγκέντρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές δείχνει ξεκάθαρα πως το κόμμα πρέπει να ανοίξει κι άλλο στην κοινωνία και να πάψει να διακατέχεται από το λεγόμενο σύνδρομο της «Πασοκοποίησης».

Tου Περικλή Σωτηρίου

Ακόμη και οι εκπρόσωποι της λεγόμενης τάσης των «53», που όλο το προηγούμενο διάστημα αμφισβητούσαν την τακτική του Τσίπρα να ενσωματώσει στην κυβέρνηση στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ, φαίνεται πως τώρα κάνουν ένα βήμα πίσω. Κι αυτό διότι αφενός αποδείχθηκε από το εκλογικό αποτέλεσμα πως η παραπάνω επιλογή ήταν ορθή και αφετέρου ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει τον Τσίπρα, ο οποίος πήρε το παιχνίδι πάνω του και έχει καταστεί σαφές πως είναι «παίκτης» και χωρίς αυτόν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά.

Δεν είναι τυχαίο πως ο βασικός εκφραστής των «53», ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, συμφώνησε με την άποψη του Τσίπρα για διεύρυνση, προς έκπληξη κάποιων που συμμετείχαν στη συνεδρίαση. Ως ρεαλιστής ο Τσακαλώτος συνειδητοποίησε πως ο μετασχηματισμός του κόμματος είναι μονόδρομος και ο μόνος που μπορεί να το επιτύχει είναι ο Τσίπρας.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση σχετικά με τη διεξαγωγή συνεδρίου. Χωρίς να μασά τα λόγια του εμφανίστηκε κάθετα αντίθετος στην πιθανότητα διεξαγωγής ενός συνεδρίου μηχανισμών λέγοντας χαρακτηριστικά «πως σε κάτι τέτοιο δεν θέλω να συμμετάσχω».

Στόχος του Τσίπρα είναι να πραγματοποιηθεί ένα συνέδριο ριζικής επανεκκίνησης που θα σηματοδοτήσει το άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία. Με αυτή την γραμμή συντάχθηκαν ανοικτά ο Νίκος Παππάς και η Ρένα Δούρου, με τον πρώτο να επισημαίνει πως το συνέδριο πρέπει να είναι πιο μαζικό και συλλογικό. Γιαυτό ο Τσίπρας υποστήριξε πως ως το συνέδριο τα οργανωμένα μέλη του κόμματος πρέπει να φθάσουν το 10% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Όλα αυτά θα συζητηθούν το ερχόμενο σαββατοκύριακο στην Κεντρική Επιτροπή, ενώ το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί έως το τέλος του έτους.

Αυτό που θέλει να αποφύγει ο Τσίπρας είναι να περιέλθει το κόμμα σε μια περίοδο εσωστρέφειας και να χαθεί πολύτιμος χρόνος που θα λειτουργήσει αρνητικά για τη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ.

Και βεβαίως βασική του επιδίωξη είναι να «τρέξουν» γρήγορα οι διαδικασίες μετασχηματισμού, αφού το αποτέλεσμα των εκλογών επιβεβαίωσε την ηγετικό και κομβικό του ρόλο μέσα στο κόμμα. Και είναι χαρακτηριστικό πως οι φωνές που υπήρχαν στο εσωτερικό για Πασοκοποίηση της Κουμουνδούρου ή έχουν σιγήσει ή έχουν περιοριστεί σημαντικά.

Στην πορεία μετασχηματισμού του κόμματος, ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη δείξει ποια θα είναι η ηγετική του ομάδα. Ήδη, άλλωστε, φάνηκε από την βοήθεια που έδωσε στην εκλογική διαδικασία, λένε πολλοί που γνωρίζουν τις διαθέσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Βάσει αυτών έχουν ξεκαθαρίσει κάποιοι νέοι υπασπιστές που όχι μόνο θα βάλουν πλάτη για την κομματική αναδιοργάνωση, αλλά που θα στηρίξουν τον Αλέξη Τσίπρα απέναντι στις όποιες εσωκομματικές έριδες. Αυτοί είναι η Έφη Αχτσιόγλου, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Νάσος Ηλιόπουλος, οι οποίοι ανήκουν στη νεότερη γενιά των στελεχών που δείχνουν ότι μπορούν να σηκώσουν το βάρος μιας πιο θεσμικής αντιπολίτευσης. Επίσης, παρόλο που έχουν διαρραγεί οι σχέσεις τους με τον πρόεδρο, στην πρώτη γραμμή της οπισθοφυλακής του βρίσκονται ο Νίκος Παππάς και η Ρένα Δούρου, ο καθένας ξεχωριστά και για λόγους πολιτικής επιβίωσης. Επίσης, ένα από τα πρόσωπα που στην διαδικασία του μετασχηματισμού θα έρθει κοντά στον Αλέξη Τσίπρα, είναι ο πασοκογενής Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος, παρά τα όσα λέγονταν, είχε μία σχετικά άνετη εκλογή στην Β’ Πειραιά. Απέδειξε δηλαδή, ότι είχε ρεύμα αποδοχής από κόσμο διαφορετικών ιδεολογικών τάσεων. Σκοπός του Αλέξη Τσίπρα, σε αυτή την προσπάθεια πασοκοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ, είναι να βρει και άλλα στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ, άφθαρτα για να αποτελέσουν την προμετωπίδα της νέας παράταξης.