Οι πλούσιοι του πλανήτη έγιναν φτωχότεροι

Ο πλούτος των πλουσιότερων ανθρώπων παγκοσμίως υποχωρεί σύμφωνα με νέα έκθεση της Capgemini, η οποία δείχνει απώλεια 2 τρισ. δολαρίων παγκοσμίως το 2018.

Η Έκθεση Παγκόσμιου Πλούτου του Capgemini για το 2019 δείχνει ότι ο αριθμός των ανθρώπων με υπερυψηλή προσωπική περιουσία (30 εκατ. δολάρια και άνω), των λεγόμενων HNWI, μειώθηκε κατά 4%, ενώ ο συνολικός πλούτος τους μειώθηκε κατά περίπου 6%. Αυτή η βύθιση αντιπροσώπευε το 75% της συνολικής πτώσης του παγκόσμιου πλούτου.

Το μεγαλύτερο τμήμα της ελεύθερης πτώσης αφορά το κομμάτι το οποίο η έκθεση αποκαλεί «μεσαίου βεληνεκούς εκατομμυριούχοι» (άτομα με καθαρή περιουσία 5 έως 30 εκατ. δολάρια) που αντιπροσωπεύουν το 20% της συνολικής πτώσης, ενώ οι εκατομμυριούχοι της διπλανής πόρτας (που έχουν μεταξύ 1 και 5 εκατ. δολάρια και αποτελούν σχεδόν το 90% των ανθρώπων με υψηλά εισοδήματα) παραμένουν οι λιγότερο επηρεασμένοι.

Η μείωση του παγκόσμιου πλούτου έχει ως «ηγέτη» των απωλειών την Κίνα, με την περιφέρεια Ασίας – Ειρηνικού να σημειώνει απώλεια 1 τρισ. δολαρίων (εκ των συνολικών 2 τρισ.), με τον πληθυσμό των HNWI εκεί να μειώνεται κατά 2% και τον πλούτο τους να συρρικνώνεται κατά 5%. Η έκθεση επισημαίνει ότι «μόνο η Κίνα ήταν υπεύθυνη για περισσότερο από το ήμισυ (53%) της απώλειας της Ασίας-Ειρηνικού και περισσότερου από το 25% της παγκόσμιας απώλειας πλούτου των HNWI».

Στην έκθεση προστίθεται ότι ο πλούτος των HNWI μειώθηκε και σε σχεδόν όλες τις υπόλοιπες περιφέρειες παγκοσμίως: η Λατινική Αμερική είδε μείωση 4%, η Ευρώπη 3% και η Βόρεια Αμερική 1%. Η Μέση Ανατολή έδειξε αντίρροπη τάση, με αύξηση 4% στον πλούτο των HNWI και αύξηση του αριθμού των HNWI κατά 6%, λόγω της ισχυρής αύξησης του ΑΕΠ και των επιδόσεων της χρηματοπιστωτικής αγοράς.

Ο Cliff Evans, αντιπρόεδρος στην Capgemini, αναφέρει στο Forbes ότι οι δισεκατομμυριούχοι –ο κορυφαίος βραχίονας των υπερυψηλών εισοδημάτων– δεν φαίνεται να δείχνουν «ανοσία» στις πρόσφατες εμπορικές αντιπαραθέσεις σε διεθνή κλίμακα, σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από αυξημένη αβεβαιότητα για το μέλλον.

Και προσθέτει: «Δεν ξεχωρίζουμε τους δισεκατομμυριούχους, αλλά δεν νομίζω ότι είναι ανοσιακοί ή απαλλαγμένοι από αυτό. Τα άτομα με υπερυψηλά εισοδήματα είναι ακριβώς εκείνα στα οποία έχουμε δει τη μεγαλύτερη πτώση και είναι μέρος της σε παγκόσμια κλίμακα».

Μετά από 7 χρόνια ανάπτυξης, αυτή η τεράστια συρρίκνωση του παγκόσμιου πλούτου έρχεται, συμπληρώνει ο Evans, από τις αβεβαιότητες στις σχέσεις ΗΠΑ -Κίνας και την πίεση στο γιουάν. Σύμφωνα με την έκθεση, η Κίνα αντιπροσωπεύει σχεδόν το 53% της συνολικής πτώσης του πλούτου σε Ασία – Ειρηνικό και συνεπώς αντιπροσώπευε πάνω από το 25% της παγκόσμιας πτώσης του πλούτου των HNWI, ενώ οι κινεζικές αγορές χάθηκαν πάνω από 2,5 τρισ. δολάρια στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς κατά τη διάρκεια του έτους.

Ο James Barton, ο οποίος διαχειρίζεται τον επενδυτικό βραχίονα του γραφείου της οικογένειας Featherstone, σημειώνει στο Forbes μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι «το 2018 ήταν ένα έτος κατά το οποίο τόσο τα χρηματιστήρια, όσο και οι αγορές ομολόγων συρρικνώθηκαν παγκοσμίως, ενώ το σχήμα ‘‘μετοχές κάτω/ομόλογα επάνω’’ δεν λειτουργεί πια, καθώς αυτές οι κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων πλέον συνδέονται άρρηκτα».

Ο Barton λέει ότι η μη σωστή διαχείριση του πλούτου είναι μέρος του προβλήματος, προσθέτοντας ότι «οι συμβατικοί διαχειριστές πλούτου –και τα σημεία αναφοράς που αγκαλιάζουν απεγνωσμένα– δεν έχουν ακόμη λύσει τους γρίφους και εξακολουθούν να παρουσιάζουν ως διαφοροποίηση στο χαρτοφυλάκιο των πελατών τους την επένδυση σε κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων που συμπεριφέρονται με τον ίδιο και όχι με αντίρροπο τρόπο».

Παρά το γεγονός ότι ο Γάλλος Bernard Arnault κατέστη ο τρίτος (και πρώτος Ευρωπαίος) δισεκατομμυριούχος που εντάχθηκε στην εξαιρετικά ολιγομελή ομάδα των ατόμων με καθαρή περιουσία πάνω από 100 δισ. δολάρια, η Ευρώπη ήταν υπεύθυνη για μια τεράστια απώλεια 24% – ή 500 δισ. δολαρίων – στη συνολική μείωση του πλούτου των HNWI κατά 2 τρισ. δολ. το 2018.