Γιώργος Αθανασόπουλος: Θέλουμε ο τόπος μας να πάει μπροστά

FB : www.facebook.com/kotsiaris

Η ενασχόληση του Γιώργου Αθανασόπουλου με την πολιτική ξεκινά από τα φοιτητικά του χρόνια. Το 2010 εκλέχθηκε για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Στάθη Αναστασόπουλου και στη διάρκεια αυτής της θητείας έως το 2014διετέλεσε αντιδήμαρχος Προγραμματισμού. Στις εκλογές του 2014 επανεκλέχθηκε πρώτος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος και το περασμένο καλοκαίρι στις εσωτερικές διαδικασίες του συνδυασμού επιλέχθηκε ομόφωνα επικεφαλής ύστερα από την αποχώρηση του Στάθη Αναστασόπουλου.Ο Γιώργος Αθανασόπουλος ήταν από τους λίγους δημάρχους που στις δημοτικές εκλογές τον περασμένο μήνα εκλέχτηκαν από την πρώτη Κυριακή.

Εμείς συναντήσαμε τον δήμαρχο και μιλήσαμε μαζί του για το όραμα και τα σχέδιά του.

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη

– Είστε ένας από τους ελάχιστους δημάρχους που πρωτοεμφανίστηκαν σε αυτές τις εκλογές και κατάφεραν να εκλεγούν από την πρώτη Κυριακή. Υπάρχει κάποιο μυστικό για αυτή σας την επιτυχία;

– Οι πολίτες του δήμου μας είδαν στην παράταξή μας την ελπίδα για αλλαγή πορείας. Αν υπάρχει κάποιο μυστικό είναι η ειλικρινής σχέση που έχουμε χτίσει με τους πολίτες. Το πραγματικό μας ενδιαφέρον να βοηθήσουμε τον τόπο μας να πάει μπροστά. Εμείς ζούμε σε αυτόν τον τόπο, τον αγαπάμε και η ενασχόλησή μας με τα κοινά έχει στόχο τη δημιουργία ενός καλύτερου αύριο για τα παιδιά μας. Η παράταξή μας έχει ως στόχο να αλλάξει τον τρόπο διοίκησης του Δήμου Μεσσήνης και να αποδείξει ότι οι ενεργοί πολίτες μπορούν να συμβάλουν αποτελεσματικά και καθοριστικά στη χάραξη της αναπτυξιακής πορείας. Θέλουμε έναν Δήμο Μεσσήνης δυνατό και δημιουργικό, έναν τόπο στον οποίο θα μπορείς να ζήσεις με ασφάλεια, αξιοπρέπεια, υπερηφάνεια, έναν τόπο στον οποίο θα μπορείς να επενδύσεις αξιοποιώντας το τουριστικό και πολιτιστικό μας απόθεμα με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον.

– Μιλήσατε για ανάπτυξη. Ο Δήμος Μεσσήνης είναι ένας αγροτικός δήμος. Πώς ακριβώς βλέπετε την επόμενη ημέρα στον αγροτικό τομέα;

– Η ανάπτυξη είναι μια πολυχρησιμοποιημένη και σε πολλές περιπτώσεις κακοποιημένη έννοια. Για να μη μένει η ανάπτυξη στα χαρτιά και στις προεκλογικές υποσχέσεις γνωρίζουμε πολύ καλά ότι χρειάζεται ειλικρινές ενδιαφέρον και δομημένο σχέδιο. Χρειάζονται μέτρα ανακούφισης αλλά και κίνητρα για τον αγρότη, τον επιχειρηματία, τον έμπορο, τον ελεύθερο επαγγελματία, τον εργάτη.Βασικός αναπτυξιακός πυλώνας είναι ο πρωτογενής τομέας, ο οποίος παράγει το μεγαλύτερο ποσοστό εισοδημάτων στον τόπο μας. Χρειάζεται να δώσουμε λύσεις στους παραγωγούς και τους καλλιεργητές.Αξιοποιώντας την τοπική παράδοση και τις δυνατότητες παραγωγής, πιστεύουμε ότι μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες και να μετατρέψουμε την περιοχή μας σε ένα πρότυπο καινοτόμο αγροτικό κέντρο. Ξεκινώντας από τα καθημερινά προβλήματα όπως η πρόσβαση στα χωράφια, μπορούμε να φτάσουμε σε αυτά που δίνουν προοπτική, κατοχυρώνοντας ξεχωριστή ταυτότητα για τα προϊόντα της περιοχής μας. Δεν υποσχεθήκαμε προεκλογικά αρδευτικά φράγματα σε κάθε χωριό, ούτε ανεφάρμοστα γενικόλογα… οράματα. Θα φροντίσουμε να λειτουργήσουν αποδοτικά τα αρδευτικά που υπάρχουν και θα προχωρήσουμε στοχευμένα στη δημιουργία μικρών αρδευτικών χαμηλού κόστους αλλά τεράστιας αξίας για τους παραγωγούς. Βασική φροντίδα μας θα είναι το αγροτικό οδικό δίκτυο για να μπορούν οι αγρότες να κάνουν τη δουλειά τους. Στα σχέδιά μας είναι η δημιουργία γραφείου αγροτικής ανάπτυξης, ώστε κάθε συμπολίτης μας να μπορεί να ενημερώνεται για προγράμματα και χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκούς και κρατικούς φορείς. Στον Δήμο Μεσσήνης παράγονται εξαιρετικό ελαιόλαδο και ελιές Καλαμών. Έχουμε συκοκαλλιέργεια, σταφίδες και αμπέλια, πατάτες και άλλα κηπευτικά. Χρειάζεται όμως να δούμε και άλλες δυνατότητες στην αγροτική παραγωγή. Να αναζητήσουμε ευκαιρίες σε προϊόντα και καλλιεργητικές μεθόδους. Τα πάντα γύρω μας αλλάζουν και πρέπει να είμαστε παρόντες στις νέες εξελίξεις στον αγροτοδιατροφικό τομέα.

– Η τουριστική ανάπτυξη δεν είναι στις στοχεύσεις σας;

– Το αντίθετο, αποτελεί τον δεύτερο πυλώνα της αναπτυξιακής μας πρότασης ο οποίος έχει άμεση σχέση με τον αγροτικό τομέα και την παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων. Ο τουρισμός δεν είναι πλέον ήλιος και θάλασσα αλλά μια συνολική εμπειρία. Η απόκτηση διακριτής ταυτότητας στον αγροτοδιατροφικό τομέα θα δώσει ώθηση στο τουριστικό προϊόν της περιοχής. Μιλάμε για μια νέα αντίληψη που θα ξεκινά από την Αρχαία Μεσσήνη, θα απλώνεται στις καταπληκτικές παραλίες της Αίπειας, του Πεταλιδίου και της Μπούκας και θα φτάνει στα σπάνια γραφικά ορεινά χωριά του Αριστομένη, της Ανδρούσας, του Τρικόρφου, της Βουφράδας, της Ιθώμης, της Αίπειας και του Πεταλιδίου. Στόχος ένα τουριστικό προϊόν και για τις 4 εποχές του χρόνου, με αξιοποίηση όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής. Τα βασικά μας βήματα στον τομέα αυτόν θα αφορούν στην αξιοποίηση του ΓΠΣ, στην οριοθέτηση των οικισμών και στο ξεκαθάρισμα των χρήσεων γης. Η περιοχή μας χρειάζεται τουριστικές επενδύσεις και ξεκάθαρο πλαίσιο του τι θα αναπτυχθεί. Επιπρόσθετα θα κινηθούμε για την ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου και των φυσικών μνημείων της περιοχής. Το σημαντικότερο όμως είναι η βελτίωση του οδικού δικτύου στον δήμο μας. Η βελτίωση του επαρχιακού δικτύου είναι απαραίτητο στοιχείο για την οικονομική ανάπτυξη και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Οι δρόμοι ενοποιούν και δίνουν τοπική ταυτότητα, δημιουργούν τοπική συνείδηση του ανήκει στον Δήμο Μεσσήνης. Οδηγούν τελικά στην απόκτηση τοπικής συνείδησης και ταυτότητας.

– Η ταυτότητα μιας περιοχής έχει σχέση με την ιστορία και τον πολιτισμό της. Ποια θα είναι η πολιτική που θα εφαρμόσετε στο συγκεκριμένο τομέα;

– Θεωρούμε ότι ο πολιτισμός ενός τόπου είναι η σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν και αποτελεί τη βάση για τη διαμόρφωση του μέλλοντος του. Η Μεσσήνη έχει αναδείξει σπουδαίες προσωπικότητες στα γράμματα και στις τέχνες. Προσωπικότητες που έχουν αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στον ελληνικό πολιτισμό. Αυτή την παρακαταθήκη θα έχουμε πυξίδα στις δράσεις πολιτισμού.Η ανάδειξη του πολιτιστικού κεφαλαίου της περιοχής, περνά μέσα από την ανάδειξη της Αρχαίας Μεσσήνης, όχι μόνο ως μνημείου που πρέπει απαραίτητα κάποιος να επισκεφτεί αλλά και ως ενός χώρου σημαντικών πολιτιστικών γεγονότων. Η αναβάθμιση του διεθνούς νεανικού φεστιβάλ αρχαίου δράματος αποτελεί βασική μας επιδίωξη.Οι δράσεις μας στον πολιτισμό θα έχουν στόχο την αναζωογόνηση, μέσα από την ενίσχυση της συμμετοχής, του παραδοσιακού καρναβαλιού και τη στήριξη των παραδοσιακών πανηγυριών και τοπικών γιορτών και ένταξή τους στο τουριστικό μοντέλο της περιοχής.Στις επιδιώξεις μας βρίσκεται η δημιουργία δικτύου επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων, φυσικών τοπίων και ιερών ναών, η ίδρυση και λειτουργία λαογραφικού μουσείου στη Μεσσήνη που θα αποτελεί σημείο αναφοράς και πόλο έλξης επισκεπτών και η διοργάνωση Μπιενάλε χαρακτικής σε συνεργασία με το Μουσείο Κατσουλίδη.