Σωτήρης Πίκουλας: «Αλέξης Τσίπρας: Ενηλικίωση ή απομόνωση;»

Άλλοτε πίνοντας νερό, άλλοτε σμίγοντας τα φρύδια, άλλοτε ξεροκαταπίνοντας και βήχοντας ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορούσε να κρύψει την αγωνία και το άγχος του να αλλάξει την εικόνα και το προφίλ του προς τους τηλεθεατές του Σκάι. Το κυριότερο, όμως, λάθος του για πολλοστή φορά είναι ότι δεν πήρε το μήνυμα των πρώτων εκλογών και δεν το ανέλυσε με έναν απολογητικό τρόπο. Με άλλα λόγια, έδειξε να μην δέχεται το «μάυρισμα» που υπέστη στις ευρωεκλογές. Θα μπορούσε να κερδίσει τις εντυπώσεις αν έδειχνε ότι το έλαβε, εάν δεν περιφρονούσε με υποτιμητικό τρόπο την κάθε ψήφο, αν δεν έλεγε ότι υπάρχουν «πολλοί που τον αγαπάνε». Δείχνει, μοιραία, να έχει πιστέψει στην δοξασία μερίδας των κομματικών του φίλων ότι είναι ένα τοτέμ λατρείας της ελληνικής Αριστεράς. Επίσης, με τρόπο ανάρμοστο επιτέθηκε σε κάθε πολιτικό του αντίπαλο. Η ψυχολογία μιας τέτοιας κίνησης μας λέει ότι θεωρεί τον εαυτό του πολιτικό κεφάλαιο μη αναλώσιμο απέναντι στους υπόλοιπους που ήδη έχουν φθαρεί.

Ο Αλέξης φεύγει από την εξουσία και μπαίνει σε περιπέτειες. Μεσοπρόθεσμα. Δεν είναι ότι δεν θα διατηρήσει ένα καλό ποσοστό. Είναι ότι χάνει την εμπιστοσύνη στελεχών που είχε ενώσει και αξιοποιήσει προς όφελός του. Η Φώφη θέλει πίσω τον χώρο της, ο Βαρουφάκης θέλει τον χώρο του Αλέξη και μπορεί να τον πάρει. Ο Κουτσούμπας δεν καταδέχεται ούτε να συνομιλήσει μαζί του. Ο Βελόπουλος τον θεωρεί προδότη. Στην επόμενη Βουλή ο Αλέξης δεν θα έχει κανένα στήριγμα, κανέναν πολιτικό σύμμαχο. Αντιθέτως, η μισή κοινοβουλευτική του ομάδα θα είναι εκτός και θα αλωνίζει σε άλλους πολιτικούς χώρους. Ακόμα και διάφορα πολιτικά στηρίγματα που του έδειχναν μία σχετική συμπάθεια, πλέον δεν υπάρχουν. Καραμανλής και ΓΑΠ του γύρισαν την πλάτη. Η πολιτική και προσωπική του ήττα θα φέρει αλλαγές και στην στήριξη που είχε από επιχειρηματικά κέντρα τα οποία θα πάνε με τους ισχυρούς ή με τους πολλά υποσχόμενους. Τίποτα δεν θα είναι σαν το 2009 για τον Αλέξη Τσίπρα.

Η εικόνα της χώρας θα αλλάξει και το outlook της οικονομίας θα ομορφύνει. Το προδικάζουν αγορές, το λένε έγκριτα διεθνή ΜΜΕ όπως οι FT. Ξεκινάει ο δρόμος της πολιτικής απομόνωσης στον οποίο θα πρέπει να πάρει αποφάσεις πολιτικής ενηλικίωσης. Θα ασκήσει έντιμα μια εποικοδομητική αντιπολίτευση ή θα αρχίσει τα τσάμικα; Έχει φθαρεί, έχει ασκήσει μνημονιακές πολιτικές και μάλιστα πιο σκληρές από τα άλλα προγράμματα. Όλα αυτά θα καθορίσουν μεσοπρόθεσμα και το μέλλον του κόμματός του. Ο κόσμος δείχνει ότι πλέον θέλει κυβερνησιμότητα, σύνεση και πρόγραμμα. Ενηλικιώθηκε σαν κοινωνία και αυτός μέσα από τα μνημόνια. Ο Αλέξης;