Επιστροφή στην κανονικότητα

- Χωρίς πλούσιους τραπεζίτες και φτωχοποιημένες τράπεζες - Χωρίς χρηματιστηριακά εγκλήματα τύπου Folli Follie και Creta Farms - Χωρίς χαριστικές ρυθμίσεις, χωρίς ύποπτες τραπεζικές-χαριστικές ρυθμίσεις σε ημέτερους επιχειρηματίες όπως στις περιπτώσεις Σφακιανάκη και Θεοχαράκη

Μια καινούργια μέρα ήδη ξεκινάει. Από τις δημοσκοπήσεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας αλλά και από το μήνυμα των ευρωεκλογών προκύπτει ξεκάθαρα μια πολιτική σταθερότητα που επέρχεται. Και τα πρώτα δείγματα γραφής της πολιτικής αυτής σταθερότητας και του νέου σκηνικού που ξεπροβάλλει σε όλα τα επίπεδα είναι εμφανή τόσο στην αγορά χρήματος όσο και στην κεφαλαιαγορά. Τα ελληνικά ομόλογα καταγράφουν ιστορικό ρεκόρ και δίνουν την δυνατότητα στην χώρα να δανειοδοτηθεί. Και είναι πολύ πιθανόν, όπως λένε οι πληροφορίες, μέσα στο καλοκαίρι το υπουργείο Οικονομικών να εκδώσει 15ετές ομόλογο με επιτόκιο 2%. Γεγονός πρωτοφανές!!! Και την ίδια ώρα το Χρηματιστήριο καλπάζει. Οι μετοχές εκτινάσσονται, οι ξένοι επενδυτές επέστρεψαν στην αγορά. Όλα τούτα είναι προάγγελος εξελίξεων. Η αλήθεια ωστόσο είναι πως δεν αρκεί η συγκυρία από μόνη της για να αλλάξει οριστικά το κλίμα και να δώσει κατεύθυνση αλλά χρειάζονται πράξεις από την κεντρική εξουσία που προϋποθέτουν τόλμη και αποφασιστικότητα.

Η εξυγίανση των τραπεζών

Για να ανακάμψει η χώρα και η οικονομία επιβάλλεται η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος! Όχι όμως με την παλιά κλασική μέθοδο! Να γίνονται δηλαδή αυξήσεις κεφαλαίου η μια μετά την άλλη και το αποτέλεσμα να είναι αντί για εξυγίανση να προκύπτουν πλούσιοι τραπεζίτες με κότερα, βίλες, επιχειρήσεις και καταθέσεις στο εξωτερικό από την μια και κατεστραμμένοι μέτοχοι από την άλλη. Η εξυγίανση δεν μπορεί να προκύψει όπως λέει ο Μπάμπης Παπαδημητρίου, βάζοντας χέρι δηλαδή στο μαξιλάρι του ESM που θα μας οδηγήσει σε πιστοληπτική γραμμή, άρα σε νέο μνημόνιο. Η εξυγίανση των τραπεζών θα προκύψει μόνο όταν πάψουν τα νταραβέρια, οι χαριστικές ρυθμίσεις σε ημέτερους, τα παιχνίδια των τραπεζιτών πίσω από την πλάτη των μετόχων και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Είναι θράσος να ζητάνε λεφτά για αυξήσεις κεφαλαίου την ίδια ώρα που προβαίνουν σε χαριστικές πράξεις προς υπερδανεισμένους μεγαλοξενοδόχους, μπαταχτσήδες βιομηχάνους, μεσάζοντες νταραβερτζήδες και διαπλεκόμενους επιχειρηματίες.

Η επιστροφή της εμπιστοσύνης στο χρηματιστήριο

Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα το οποίο επιβάλλεται για να αλλάξει οριστικά το κλίμα είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην κεφαλαιαγορά. Τα πρωτοφανή φαινόμενα της Folli Follie και της Creta Farms πέραν του ότι απέτρεψαν την είσοδο στο χρηματιστήριο ξένων θεσμικών επενδυτών παράλληλα ανέδειξαν το τεράστιο έλλειμμα ελέγχου από τις αρμόδιες αρχές. Και είναι χαρακτηριστικό ότι η περίπτωση της Folli Follie δεν αναδείχθηκε μέσα από τους ελέγχους της Ε. Κεφαλαιαγοράς ούτε από τους ελέγχους της οποιασδήποτε άλλης ανεξάρτητα αρχής, αλλά από τους «κυνηγούς κεφαλών» των διεθνών χρηματιστηρίων που σορτάρουν μετοχές και ψάχνουν στοιχεία για να υποστηρίξουν τις κινήσεις τους. Για τον λόγο αυτόν υποθέσεις τέτοιες πρέπει να τιμωρούνται παραδειγματικά και η έρευνα των αρχών και των εισαγγελικών να αγγίζει όλο το εύρος των συνενόχων της μεγάλης απάτης! Γιατί τέτοιου τύπου εγκληματικές οργανώσεις είναι προφανές ότι για να δράσουν χρειάζονται την συμμετοχή και τραπεζικών στελεχών αλλά και χρηματιστηριακών εταιρειών. Αλλοίμονο λοιπόν εάν ο έλεγχος δεν αγγίξει τους χρηματιστές και τους τραπεζίτες οι οποίοι με δόλο παραπλάνησαν το επενδυτικό κοινό και πλούτισαν εις βάρος τους.

Η αποκατάσταση των επενδύσεων

Άφησα τελευταίο το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων και των μεγάλων επενδυτικών σχεδίων. Δυστυχώς η πολιτική της κεντρικής εξουσίας όλα αυτά τα χρόνια έδωσε ένα στρεβλό μήνυμα στους ξένους και απέτρεψε την εισροή επενδυτικών κεφαλαίων. Η περίπτωση του Ελληνικού Χρυσού είναι χαρακτηριστική. Παρά τις αλλεπάλληλες δικαστικές αποφάσεις η επένδυση εγκλωβίστηκε. Και το ζήτημα τούτο έρχεται να αναδείξει ξεκάθαρα ότι ιδεοληψίες, λαϊκισμοί, πολιτικές σκοπιμότητες, κομματικά παιχνίδια εγκλώβισαν μεγάλες επενδύσεις. Το ίδιο συνέβη και με το Ελληνικό!!! Ένα απίστευτο διαχρονικό παιχνίδι εις βάρος της οικονομίας που παίχτηκε με πρωταγωνιστές δημάρχους, δημόσιους υπαλλήλους, δασάρχες, αρχαιολόγους και αποφάσεις πρωτοφανείς που ουσιαστικά επέτρεψαν και επιτρέπουν στους κάθε λογής ταβερνιάρηδες, μπράβους και λαμόγια να λυμαίνονται την περιοχή και να την έχουν καταστήσει άντρο διαφθοράς, ναρκωτικών, πορνείας και ύποπτων συναλλαγών. Οι επενδύσεις, για να ξέρετε, δεν μπορούν να λειτουργήσουν υπό το καθεστώς των εκβιασμών και της προστασίας που μπορεί να πουλάει η οποιαδήποτε κεντρική εξουσία σε επιχειρηματίες που δεν συμβιβάζονται. Ούτε μπορούν να υπάρξουν επενδύσεις όταν η κεντρική εξουσία χτυπάει και πλήττει επιχειρηματικούς ομίλους επειδή τούτοι δεν είναι αρεστοί σε άλλους επιχειρηματικούς ομίλου που συμπωματικά είναι φίλοι της κυβέρνησης. Όλες αυτές οι περιπτώσεις, όπως και εκείνες των δημοσίων επιχειρήσεων, έρχονται να καταδείξουν γιατί όχι μόνο δεν προχώρησαν οι επενδύσεις στην Ελλάδα αλλά αντίθετα κατέρρευσαν κρατικά μονοπώλια. Και οι ευθύνες όσων ασχολήθηκαν με την ΔΕΗ είναι τεράστιες. Γιατί παίχτηκε ένα παιχνίδι εις βάρος του ελληνικού λαού και υπέρ των συμφερόντων των επιχειρηματιών, των προμηθευτών, των κομματικών φίλων και των συνδικαλιστών. Μία από τα ίδια συνέβη στις περιπτώσεις ΛΑΡΚΟ και ΟΛΠ, όπου ειδικά στο λιμάνι του Πειραιά οι ιδεοληψίες και το μίσος στην ελεύθερη αγορά οδήγησαν στο να χαρακτηριστεί αρχαιολογικός χώρος ολόκληρος ο Πειραιάς.

Στο διά ταύτα

Υπό αυτό το πρίσμα η νέα κυβέρνηση και ο αρχηγός της Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να δώσουν δείγματα γραφής από την πρώτη ημέρα. Θα πρέπει να δώσουν σαφές στίγμα των προθέσεων προκειμένου το περιβάλλον να ξαναγίνει δελεαστικό για τους ξένους. Και η διεθνής συγκυρία αυτή την ώρα ευνοεί. Το σημαντικότερο ωστόσο για να γίνει η θεωρία πράξη θα είναι ο αρχηγός της κυβέρνησης να βρει ανθρώπους… να τοποθετήσει σε καίρια πόστα πρόσωπα άφθαρτα, καθαρά, νέα, που δεν έχουν σχέση με την διαπλοκή, που δεν έχουν εξαρτήσεις, που δεν συνδέονται από το παρελθόν, που δεν είναι νταραβεριτζήδες! Και να αφήσει έξω από τον στενό του πυρήνα όλους όσοι έχουν ανοίξει παρτίδες με τους ολιγάρχες, να παίρνουν δουλειές σε τράπεζες και επιχειρήσεις, υποσχόμενοι ανταλλάγματα, τρώνε και να πίνουν μαζί με την διαπλοκή σε ακριβά εστιατόρια και να βολτάρουν στα κότερα των πλουσίων υποσχόμενοι εξυπηρετήσεις, έργα και αναθέσεις! Μόνο έτσι θα αλλάξει η Ελλάδα, Κυριάκο, δεν υπάρχει άλλος δρόμος και το ξέρεις… Μην τους φοβηθείς, κάνε πράξη αυτό που λέει η καρδιά σου, ακολούθησε το ένστικτό σου!