Ιωάννα Λυτρίβη: Ο ΣΥΡΙΖΑ «καβάλησε» το κύμα της οργής και επικράτησε εξαπατώντας τους Έλληνες

Νέα, καταρτισμένη, ικανή και προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αρκαδία, σε μια πρώτη γνωριμία μέσα από την «axianews».

Εργάζεται ανελλιπώς τα τελευταία χρόνια στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, σε επιτελικές θέσεις της δημόσιας διοίκησης. Σημαντικό ρόλο είχε στο πλευρό του γενικού γραμματέα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, του αδικοχαμένου Δημήτρη Στεφάνου, όπου γνώρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως υπουργό. Η εντυπωσιακή δουλειά της, οι γνώσεις της και ο χαρακτήρας της ήταν τα χαρακτηριστικά που οδήγησαν τον αρχηγό της Ν.Δ. στο να την επιλέξει προσωπικά ως υποψήφια βουλευτή Αρκαδίας.

Συνέντευξη στον Κώστα Μορφίρη

– Γιατί υποψήφια στην Αρκαδία και όχι στην Αθήνα που ζεις και εργάζεσαι; 

– Γεννήθηκα και έζησα στην Τρίπολη έως 6 ετών. Μεγάλωσα στην Αθήνα, αλλά ποτέ δεν αισθάνθηκα Αθηναία. Το χωριό ήταν πάντα πιο σημαντικό από την Αθήνα στην καρδιά μου. Στο Κορακοβούνι Κυνουρίας, από το οποίο κατάγονται οι γονείς μου, περνούσα πάντα καλύτερα. Εκεί καλοκαίρια, Χριστούγεννα, Πάσχα, σαββατοκύριακα, εκεί φίλοι, συγγενείς, γιορτές, ανεμελιά. Δεν ήταν μόνο όμως η ευχαρίστηση συνδεδεμένη με το χωριό. Είχα πάντα έντονη μέσα μου την επιθυμία να βοηθήσω τον τόπο αυτό να αναδείξει τις μοναδικές δυνατότητές του και να αναπτυχθεί.

– Πώς θα πείσεις κάποιον να ψηφίσει Ν.Δ. στις εκλογές της 7ης Ιουλίου;

– Το μεγαλύτερο στοίχημα για όλους μας είναι να πείσουμε τον κόσμο να ψηφίσει. Να φτάσουν ως την κάλπη και να εκφραστούν διά της ψήφου τους για το πώς θέλουν να είναι η ζωή τους από εδώ και εμπρός. Θα τους έλεγα, λοιπόν, πως, αν δεν συμμετέχουν, δεν νομιμοποιούνται να ασκούν κριτική. Εάν θέλουν να αποκαλούνται δημοκρατικοί πολίτες, πρέπει στις 7 Ιουλίου να εκφραστούν στην κάλπη. Να εκφραστούν ελεύθερα και να συμμετάσχουν με αυτό τον τρόπο στη διαμόρφωση μιας νέας πραγματικότητας. Στην ερώτηση «γιατί Νέα Δημοκρατία;», η απάντηση είναι ξεκάθαρη: γιατί στο τιμόνι της βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το πρόσωπο της νέας εποχής. Το πρόσωπο που ενσαρκώνει την επιστροφή στην κανονικότητα και την προσμονή ότι η εμπιστοσύνη μπορεί να επανέλθει στην πολιτική, μετά από μια περίοδο καθολικής σχεδόν απονομιμοποίησης. Το πρόσωπο που εμπνέει στον Έλληνα τη σταθερότητα και την αξιοπιστία με τον λόγο και το πρόγραμμά του. Ένα πρόγραμμα το οποίο δεσμεύεται να εφαρμόσει χωρίς «ξεστρατίσματα».

– Και γιατί να ψηφίσει κανείς την Ιωάννα Λυτρίβη για βουλευτή;

– Επιδιώκω οι πολίτες να με γνωρίσουν πρώτα. Και έπειτα να με εμπιστευθούν. Αυτό διεκδικώ. Πρώτα την εμπιστοσύνη τους και μετά την ψήφο τους. Αν τα καταφέρω και με εμπιστευθούν, θέλω να κάνω πράξη το όραμά μου για τον ρόλο του βουλευτή. Έναν ρόλο με κεντρικά χαρακτηριστικά την αφοσίωση, την αποφασιστικότητα, την εργατικότητα, τη σεμνότητα και τη μετριοπάθεια. Φέρω αυτά τα χαρακτηριστικά και με αυτά θα προσπαθήσω να υπηρετήσω τον τόπο και τις ανάγκες των πολιτών.

– Γιατί πρέπει να είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο επόμενος πρωθυπουργός; 

– Η εξουσία πρέπει στην Ελλάδα να αλλάξει ήθος και ύφος. Οι παλαιοκομματισμοί και τα «πισωγυρίσματα», το πελατειακό και το μικροπολιτικό πρέπει να λάβουν τέλος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμβολίζει αυτή τη στροφή, την αλλαγή παραδείγματος. Εξάλλου, αυτός ο αέρας τον έφερε στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και στο κατώφλι της πρωθυπουργίας. Είναι το πρόσωπο της νέας εποχής, που εμπνέει στον Έλληνα τη σταθερότητα και την αξιοπιστία.

– Ποιο θα πρέπει είναι το πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει η επόμενη κυβέρνηση;

– Ως προς το νομοθετικό έργο, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει ήδη εξαγγείλει τα 3 πρώτα νομοσχέδια που θα έρθουν προς ψήφιση, εφόσον η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα που θα πάρει την εντολή διακυβέρνησης από τους πολίτες. Το πρώτο αφορά στην οργάνωση και λειτουργία της κυβέρνησης, το οποίο θα προβλέπει μεταξύ άλλων τη θέσπιση μιας Ανεξάρτητης Αρχής Διαφάνειας με ισχυρό ρόλο. Το δεύτερο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και το τρίτο αφορά στην τοπική αυτοδιοίκηση. Νομίζω πως αυτά τα τρία νομοθετήματα μαζί με ένα νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό και την αναμόρφωση της δημόσιας παιδείας θα αποτελούσαν ένα καλό πρώτο δείγμα γραφής της νέας κυβέρνησης.

– Τι θα έλεγες σε κάποια συνομήλική σου που έχει φύγει στο εξωτερικό για να επιστρέψει στην Ελλάδα;

– Σέβομαι ιδιαίτερα τους ανθρώπους της ηλικίας μου που έφυγαν στο εξωτερικό αναζητώντας μια καλύτερη καθημερινότητα μακριά από την Ελλάδα. Τους θαυμάζω, για να είμαι ακριβής. Και αυτό, γιατί τόλμησαν να αναμετρηθούν με τις δυσκολίες μιας ξένης χώρας, να αποχωριστούν αγαπημένα πρόσωπα και συνήθειες, να αποδείξουν ότι αξίζουν να έχουν μια θέση σε ένα περιβάλλον αγνώστων. Την τελευταία δεκαετία έφυγαν από τη χώρα σχεδόν 500.000 νέοι άνθρωποι, προσοντούχοι νέοι, άξιο ανθρώπινο δυναμικό. Αν αυτοί οι άνθρωποι επιθυμούν να γυρίσουν πίσω, θα τους έλεγα με βεβαιότητα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αγωνιστεί για να έχουν μια καλύτερη ζωή εδώ. Με ισχυρούς θεσμούς, ανταγωνιστική παιδεία, αξιοκρατία. Με ένα νέο παραγωγικό μοντέλο με όρους έξυπνης εξειδίκευσης και καινοτομίας, και με προαγωγή και στήριξη της επιχειρηματικότητας, αλλά και με δομικές μεταρρυθμίσεις για ένα πιο φιλικό οικονομικό περιβάλλον, το οποίο θα εξασφαλίζει γόνιμο έδαφος για επενδύσεις. Σε αυτό τον αγώνα χρειάζεται συστράτευση δυνάμεων, άνθρωποι με διάθεση για δουλειά και εμπειρίες. Γιαυτό θα τους παρότρυνα να το τολμήσουν και να επιστρέψουν.

– Ποια είναι η μεγαλύτερη «ζημιά» που αφήνει πίσω του ο ΣΥΡΙΖΑ;

– Ο ΣΥΡΙΖΑ ως απότοκο της κρίσης«καβάλησε» το κύμα της οργής και επικράτησε εξαπατώντας τους Έλληνες. Η κοινωνία θέλει να αφήσει πίσω την εποχή ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και τα πολιτικά προϊόντα και το ύφος που τη συνόδευσε. Τον διχασμό, την πόλωση, την τοξικότητα στον δημόσιο λόγο. Και αυτά τα χαρακτηριστικά που φώλιασαν στις ψυχές των πολιτών είναι, κατά την άποψή μου, η μεγαλύτερη πληγή που αφήνει πίσω της αυτή η τετραετία.

– Και ποιο το σημαντικότερο πρόβλημα της ελληνικής πολιτικής σκηνής;

– Η ακοστολόγητη παροχολογία και η προσωπική υπέρμετρη φιλοδοξία των κυβερνώντων. Το γεγονός ότι το δημόσιο συμφέρον έρχεται δεύτερο, ενώ η υπηρέτηση του προσωπικού γίνεται κεντρική επιδίωξη και αυτοσκοπός.