Αντώνης Πανούτσος: «Αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία η χώρα μπαίνει σε περιπέτεια»

Ο γνωστός δημοσιογράφος και σχολιαστής ρίχνεται στην αρένα της πολιτικής και είναι υποψήφιος με τη Ν.Δ. στον δυτικό τομέα της Β’ Αθηνών.

Με το σκεπτικό ότι «δεν είμαστε παρέα για την Μύκονο για να μοιάζουμε μεταξύ μας» ο Αντώνης Πανούτσος εντάχθηκε στη Νέα Δημοκρατία και τώρα, ως υποψήφιος πια, στη Δυτική Αθήνα, δίνει τον καθημερινό του αγώνα. Ο δημοσιογράφος και σχολιαστής μπορεί να μπήκε στο παιχνίδι της πολιτικής παραμένει ένας αντισυμβατικός άνθρωπος, ανατρεπτικός, με χιούμορ και προσωπικότητα larger than life. Η πιθανότατη, δε, παρουσία του στο επόμενο κοινοβούλιο μόνο ως αναβάθμιση της πολιτικής ζωής μας μπορεί να χαρακτηριστεί.

Συνέντευξη στον Κώστα Μορφίρη

– Γιατί αποφάσισες τώρα να μπεις στην πολιτική και γιατί με τη Ν.Δ.;

Αποφάσισα να μπω στην πολιτική από την στιγμή που κατάλαβα ότι στο «εμείς ή αυτοί» του ΣΥΡΙΖΑ με το «αυτοί» εννοούσαν εμένα. Θέλησα να συμμετάσχω στην προσπάθεια της Ν.Δ. πιστεύοντας ότι είναι το κόμμα που θα μπορέσει να ανασυγκροτήσει την Ελλάδα, όπως το έκανε δύο φορές στο παρελθόν. Είπα στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι θα πάω όπου νομίζει το κόμμα ότι είμαι περισσότερο αποδοτικός αλλά θα προτιμούσα να πάω στο δυτικό κομμάτι της Β’ Αθηνών που νιώθω ότι με καταλαβαίνουν και τους καταλαβαίνω.

– Τι είναι αυτό που πρέπει να γίνει την επόμενη μέρα των εκλογών;

– Την επόμενη των εκλογών δεν πρέπει να γίνει μία αλλά πολλές δράσεις που η Ν.Δ. έχει ετοιμάσει νομοσχέδια για να τις υλοποιήσει. Κάποια από τα σχέδια θα χρειαστούν χρόνο για να αποδώσουν, όπως τα σχέδια για την αλλαγή στο φορολογικό και κάποια θα φανούν αμέσως. Όπως η κατάργηση του ασύλου. Το οποίο άσυλο αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, αφού, αντί να διασφαλίζει την ελευθερία του λόγου, διασφαλίζει την λογοκρισία που έχουν επιβάλει οι διάφορες ομάδες των κουκουλοφόρων που είναι στρατοί κατοχής στα πανεπιστήμια.

– Ποιες είναι οι προτεραιότητες της εκλογικής σου περιφέρειας;

– Oι προτεραιότητες στη Δυτική Αθήνα είναι οι γνωστές που ισχύουν για όλη την Ελλάδα, όπως η λύση του προβλήματος της ανεργίας και η υπερφορολόγηση, αλλά και κάποιες ιδιαιτερότητες που πρέπει να λυθούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Όπως η επέκταση των γραμμών του μετρό στα δυτικά, αρχικά προς το Ίλιον και την Πετρούπολη. Θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην επίσκεψή του στην Πετρούπολη. Επίσης κάτι πρέπει να γίνει και με την αστυνόμευση, ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα της περιοχής, που οι κάτοικοι ζουν στην ανασφάλεια. Από τα βασικά χαρακτηριστικά της δημοκρατίας είναι η ασφάλεια των πολιτών, που μπορεί να διασφαλιστεί μέσα από τους νόμους.

– Τι πρέπει να γίνει στον ταλαιπωρημένο χώρο του ποδοσφαίρου;

– Στον χώρο του ποδοσφαίρου πρέπει να ξεκαθαρίσει ότι ο υφυπουργός Αθλητισμού έχει σχέση με τον αθλητισμό και όχι με έρευνες για στημένα ματς, βίας κατά διαιτητών και τα σχετικά που πρέπει να απασχολούν τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης. Το υφυπουργείο Αθλητισμού δεν έχει το know how να ασχολείται με τα θέματα της βίας, ούτε καν σε επίπεδο παρατηρητών. Επίσης να μην ψηφίζονται νομοθετήματα που αγνοούν την ελληνική πραγματικότητα. Για παράδειγμα, η άποψη ότι τα ονοματοποιημένα εισιτήρια θα οδηγήσουν στην πάταξη της βίας με την αναγνώριση του χούλιγκαν από την θέση που καθόταν είναι γελοία. Γελοία όταν στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας μαχαιρωνόντουσαν στην αερογέφυρα χωρίς κανένας να ενοχληθεί ή όταν ένας οπαδός μπορεί να μπει στο γήπεδο, να πάρει ένα σημαιάκι του κόρνερ για σουβενίρ και να διασχίσει με το πάσο του τον αγωνιστικό χώρο χωρίς να ενοχληθεί ούτε εκείνη την ώρα ούτε αργότερα. Επίσης η άποψη ότι ο χουλιγκανισμός θα παταχθεί με δρακόντειες ποινές καταρρίπτεται από την πραγματικότητα. Οι δικαστές όταν προβλέπονται δρακόντειες ποινές κάνουν τα στραβά μάτια γιατί δεν θέλουν να καταστρέψουν την ζωή ενός νέου ανθρώπου. Αντίθετα οι ποινές είναι αποτελεσματικές όταν είναι μικρές και άμεσα εκτελεστές, όπως συνέβαινε με τον νόμο Ορφανού.


– Ποια είναι η χειρότερη στιγμή του ΣΥΡΙΖΑ αυτά τα 4 χρόνια;

– Το Μάτι. Το στήσιμο μιας τηλεοπτικής παράστασης που θα πρόβαλε τον Αλέξη Τσίπρα σαν αποφασιστικό πρωθυπουργό είναι ό,τι εξοργιστικότερο έχει παρουσιαστεί από ελληνική κυβέρνηση στην ιστορία. Δεύτερο στο βάθρο το δημοψήφισμα. Ζητώντας «ΟΧΙ» ή «ΝΑΙ» σε ένα ερώτημα που λίγοι μπορούσαν να κατανοήσουν, βάζοντας το «ΟΧΙ»  πριν το «ΝΑΙ» στο ψηφοδέλτιο. Ήταν η χειρότερη στιγμή όχι μόνο για τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για τη μεσαία τάξη. Ο Τσίπρας θα διαπραγματευόταν φοβισμένα το OXI στην Ευρώπη, θα σήκωνε τα χέρια και θα παραδινόταν υπογράφοντας τα πάντα. Μετά θα γύριζε στην Ελλάδα έχοντας συμφωνήσει στα υπερπλεονάσματα και θα έβγαζε το άχτι του στην μεσαία τάξη, του μενουμευρωπαίους, φορολογώντας τους μέχρι εξόντωσης για να εκδικηθεί την ταπείνωσή του.

– Αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία, τι;

– Αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία η χώρα μπαίνει σε περιπέτεια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι αν δεν υπάρξει ισχυρή εντολή μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου σημαίνει εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο με απλή αναλογική. Προσθέτοντας ότι με ισχυρή εντολή θα πάει στις Βρυξέλλες και θα έχει ισχυρά διαπραγματευτικά όπλα. Πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορέσει να διαπραγματευτεί την μείωση των υπερπλεονασμάτων που αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, που όπως φάνηκε από την έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος, σε συνδυασμό με τα προεκλογικά επιδόματα καθήλωσαν την ανάπτυξη κοντά στο 2%.

– Γιατί να ψηφίσει κάποιος Αντώνη Πανούτσο;

– Κάποιος που θα ψηφίσει Αντώνη Πανούτσο μπορεί να ξέρει ότι ψηφίζει κάποιον που πιστεύει στην κοινοβουλευτική δημοκρατία αγγλικού τύπου, στην οποία ο βουλευτής μεταφέρει στη Βουλή τον σφυγμό και τις επιθυμίες της εκλογικής του περιφέρειας. Δηλαδή, οι ψηφοφόροι του δεν θα έχουν έναν βουλευτή που μετά την εκλογή θα τον ξαναδούν στην επόμενη προεκλογική περίοδο αλλά έναν εκπρόσωπο που θα πιέζει για την επίλυση των προβλημάτων της περιοχής του. Επίσης θα έχουν έναν βουλευτή που πονάει τον κόπο τους αφού όλη του την ζωή κέρδισε το ψωμί του δουλεύοντας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Και θα ψηφίσουν έναν άνθρωπο που στον τομέα που γνωρίζει, στον αθλητισμό, μπορεί να βοηθήσει την κυβέρνηση προτείνοντας προγράμματα άθλησης για όλους.


– Αν σου δίνονταν η επιλογή – ευκαιρία με ποιον τομέα θα ήθελες να ασχοληθείς;

– Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιστεύει  ότι θα είμαι χρήσιμος στην γεωργία θα δεχτώ την αποστολή. Αφού πρώτα όμως μου δώσουν φωτογραφίες των φυτών που θα γράφουν στην βάση τους τι είναι το κάθε ένα: ραπάνι, λάχανο. Εννοώ ότι στην Καλλίπολη Πειραιά που γεννήθηκα και στις πόλεις που έζησα όλη μου την ζωή η σχέση με την φύση και την γεωργία είναι μηδαμινή. Γνωρίζοντας ότι βρίσκομαι στο κόμμα της λογικής ξέρω ότι αν μου ζητηθεί θα μπορούσα να προσφέρω στον αθλητισμό που οι τάσεις στην Ευρώπη πάνε προς τον «αθλητισμό υγείας», δηλαδή το περπάτημα, το ποδήλατο, το τένις και όλα τα ήπιας μορφής αθλήματα που βοηθούν την ψυχική και σωματική υγεία. Και στα Μέσα, που ξεκινώντας από τις εφημερίδες στα 16 μου μέχρι πριν έναν μήνα που σταμάτησα το ραδιόφωνο για να ξεκινήσω την προεκλογική εκστρατεία, δούλεψα όλη μου τη ζωή.