Το “ελατήριο” της οικονομίας και του χρηματιστηρίου

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η εικόνα του χρηματιστηρίου και της αγοράς έχει κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους βελτιωθεί. Η προσδοκία έλευσης στην εξουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και μιας πιο φιλελεύθερης κυβέρνησης, η οποία θα είναι περισσότερο φιλική στις αποκρατικοποιήσεις, τις επενδύσεις, τις μεταρρυθμίσεις και την φορολογία, φέρνει ξένα κεφάλαια, funds και επενδυτές προ των πυλών της πάλαι ποτέ Σοφοκλέους και της εγχώριας οικονομίας.

Οι ξένοι βλέπουν παράθυρο ευκαιρίας

Όπως επισημαίνουν έγκυροι και αξιόπιστοι οικονομικοί αναλυτές, οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι βλέπουν στην Ελλάδα ένα διετές παράθυρο ευκαιρίας, κατά το οποίο μπορεί να υπάρξει μαζική εισροή κεφαλαίων και να οδηγήσει υπό προϋποθέσεις σε έκρηξη των τιμών. Βλέπετε, στην οικονομία υπάρχει το παγκόσμιο φαινόμενο του ελατηρίου. Που σε απλά λόγια σημαίνει ότι όταν μια αγορά και μια οικονομία είναι πιεσμένες επί μακρόν, όταν δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες και προϋποθέσεις αντιδρά σαν το πιεσμένο ελατήριο! Εκτινάσσεται δηλαδή από μόνη της όπως όταν απελευθερώνεις το πιεσμένο ελατήριο. Και στην πράξη αυτό σημαίνει ότι εάν δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις και εισέλθουν νέα κεφάλαια τότε θα μπορούμε να μιλάμε για τουλάχιστον μια διετή ανάκαμψη του συνόλου της οικονομίας και της αγοράς.

Οι προϋποθέσεις για την ανάταση

Οι λόγοι και οι προϋποθέσεις που βλέπουν οι ξένοι προκειμένου να αποσυμπιεστεί το ελατήριο είναι:

1. Πολιτική σταθερότητα, η οποία θα προκύψει με κοινοβουλευτική αυτοδυναμία της Ν.Δ., ενώ δεν υπάρχει στο άμεσο μέλλον ζήτημα νέων εκλογών μετά την επίλυση του θέματος της προεδρικής εκλογής.

2. Δημοσιονομική προσαρμογή, η οποία πράγματι υπάρχει και κατοχυρώθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση μολονότι τούτο συνέβη εις βάρος μισθωτών και συνταξιούχων και της μεσαίας τάξης.

3. Δημοσιονομικό μαξιλάρι.

4. Αναβαθμίσεις από διεθνείς οίκους. Ήδη παρατηρούνται από τους οίκους αξιολόγησης αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας και αναμένονται ακόμη αναβαθμίσεις τόσο των τραπεζών όσος και του ελληνικού χρηματιστηρίου.

5. Χαμηλά επιτόκια-ποσοτική χαλάρωση. Η προσδοκία μείωσης περαιτέρω των επιτοκίων προσελκύει κεφάλαια στην αγορά, ενώ διαμορφώνεται ένα κλίμα πολύ ευνοϊκό για ομόλογα και επιχειρήσεις. Ήδη αναμένεται η μείωση των δεκαετών ελληνικών ομολόγων στο 2,4%. Παράλληλα, το νέο QE από την ΕΚΤ θα οδηγήσει σε περαιτέρω ευρεία χρηματοδότηση μέσω των ομολόγων της οικονομίας και των τραπεζών, που με τη σειρά τους θα δύνανται να κατευθύνουν χρήμα προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

6. Άρση των capital controls μέχρι το τέλος του έτους.

7. Περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού και ενίσχυση της εξωστρέφεια των εξαγωγών.

8. Επιτάχυνση αποκρατικοποιήσεων. Και η νέα κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι βασικός της στόχος είναι η μείωση του κράτους και η ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας μέσα από την αναδιάρθρωση και την εξυγίανση των ΔΕΚΟ.

9. Νέες επενδύσεις. Αναμφίβολα βασικός σκοπός της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα είναι η προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων προκειμένου να υπάρξουν νέες επενδύσεις και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας με ταυτόχρονο ξεμπλοκάρισμα υφιστάμενων επενδυτικών σχεδίων, όπως το Ελληνικό και οι Σκουριές.

10. Οι ευθύνες που θα σηκώσει και πρέπει να αντιμετωπίσει ο Μητσοτακης: πέραν όλων των αντικειμενικών ζητημάτων για την ανάπτυξη της οικονομίας βασικό ζήτημα παραμένει ο τρόπος με τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αντιμετωπίσει μείζονος σημασίας ζητήματα όπως εκείνα της διαπλοκής, των ολιγαρχών και της διαφθοράς στο πολιτικό προσωπικό. Ο νέος ηγέτης της χώρας θα πρέπει να επιβάλει πλαίσιο κανόνων με τα ισχυρά συμφέροντα, να μην υποκύψει, να μην υπαναχωρήσει, να μην εκβιαστεί, να μην οδηγηθεί σε… συνθηκολόγηση.

Πέρα όμως από τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέρονται και τους καναλάρχες, ο Κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να βάλει ένα τέλος στις λογικές του νταραβεριού, των εξυπηρετήσεων, του κομματικού κράτους, των ημέτερων και όλων των φαινομένων εκείνων που κράτησαν την Ελλάδα στον βάλτο και δεν την αφήνουν εδώ και δεκαετίες να αναπνεύσει. Για αυτό και θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός στα πρόσωπα που θα τον περιβάλλουν και τα οποία θα έχουν ισχύ και κεντρικούς ρόλους. Να μην έχουν προσωπικές ατζέντες, να μην έχουν σχέσεις από το παρελθόν, να μην έχουν εξαρτήσεις! Και αν το πετύχει αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης τότε πέραν πάσης αμφιβολίας θα καταφέρει με την πολιτική του να αποσυμπιέσει το ελατήριο και να συμβάλει στην έκρηξη της οικονομίας και της αγοράς.