Το “οβάλ γραφείο” του Κυριάκου Μητσοτάκη

Το κυβερνητικό έργο θα παρακολουθούν οι κύριοι Πικραμμένος, Γεραπετρίτης, Δημητριάδης, Σκέρτσος και Μυλωνάκης.

Για όποιον δεν το γνωρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης που μεγάλωσε πολιτικά δίπλα στον πατέρα του Κωνσταντίνο έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στον τρόπο με τον οποίο ο πατέρας του οργάνωσε και παρακολούθησε το κυβερνητικό του έργο κατά την τριετία 1990-1993. Πιστεύει δηλαδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι η ιδανική δομή, η ιδανική πυραμίδα της κεντρικής παρακολούθησης της εξουσίας πρέπει να είναι σε μεγάλο βαθμό ταυτισμένη με εκείνη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Υπό αυτό το πρίσμα ο εν δυνάμει πρωθυπουργός της χώρας καταστρώνει τα σχέδιά του πως θα κυβερνήσει, ποια θα είναι η δομή της πυραμίδας ελέγχου και παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου, ποια πρόσωπα θα την στελεχώσουν, ποιοι θα είναι οι υπουργοί της κυβέρνησής του και ποια πρόσωπα απολύτου εμπιστοσύνης θα τοποθετηθούν ως γενικοί γραμματείς των υπουργείων.

Πρωθυπουργικοκεντρικά…

Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πηγές ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει στο μυαλό του την δημιουργία ενός… οβάλ γραφείου. Να διοικήσει δηλαδή πρωθυπουργικοκεντρικά, έχοντας επιλέξει συγκεκριμένα πρόσωπα κλειδιά πέριξ αυτού τα οποία θα απαρτίζουν το οβάλ γραφείο και θα παρακολουθούν, θα κατευθύνουν και εν πολλοίς θα ελέγχουν το κυβερνητικό έργο. Όπως αναφέρουν απόλυτα ελεγμένες πηγές θέσεις στο οβάλ γραφείο έχουν εξασφαλίσει οι κύριοι Πικραμμένος και Γεραπετρίτης, που ήδη τοποθετούνται στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, οι οποίοι θα έχουν και την ευθύνη εκτός της παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου και την σύνταξη αλλά και τον έλεγχο και την εποπτεία κρίσιμων νομοθετημάτων για την επόμενη ημέρα. Άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τεράστια εμπιστοσύνη στις νομικές γνώσεις και την εμπειρία του κυρίου Πικραμμένου, ενώ ο κύριος Γεραπετρίτης ούτως η άλλως βρίσκεται δίπλα, είναι μέλος του στενού του επιτελείου και επιμελείται πλήθος θεμάτων, νομικών και άλλων.

Σε καίριες θέσεις

Κεντρική θέση στο οβάλ γραφείο έχει εξασφαλίσει ο κύριος Γρηγόρης Δημητριάδης, στενός συγγενής του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, άνθρωπος της εμπιστοσύνης του και ένα πρόσωπο που απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της αγοράς με βαθιά γνώση των θεμάτων και καθαρό μυαλό. Ο κ. Δημητριάδης θα είναι επίσης ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού στο Μαξίμου και σε αυτόν θα υπάγεται η ΕΥΠ, ο έλεγχος της οποίας μεταφέρεται από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης απευθείας στο Μαξίμου. Στο οβάλ γραφείο επίσης θα συμμετέχουν ο κύριος Σκέρτσος, τεχνοκράτης με νέες απόψεις, νέο ήθος και νέα δυναμική ο οποίος ενδεχομένως να είναι και ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου. Την Πέμπτη θέση των βασικών στο οβάλ γραφείο θα κατέχει ο κύριος Γιώργος Μυλωνάκης, πρόσωπο εξ απορρήτων του επικείμενου πρωθυπουργού ο οποίος θα εδρεύει στο Μαξίμου και εκτός από την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου θα έχει και τον ρόλο του «γραφείου τύπου» του πρωθυπουργού, θα είναι δηλαδή ο άνθρωπος που θα συνομιλεί με πρόσωπα κλειδιά στον Τύπο και αλλού και θα δίνει την ξεκάθαρη εικόνα για την γραμμή της κυβέρνησης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι κύριοι Πικραμμένος και Γεραπετρίτης κατά πάσα πιθανότητα ως υπουργοί Επικρατείας θα εδρεύουν στο Μαξίμου.

Ο ρόλος των γενικών γραμματέων

Στο μοντέλο διοίκησης του Κυριάκου Μητσοτάκη ο ρόλος των γενικών γραμματέων των υπουργείων θα είναι κομβικός. Όπως ο πατέρας του Κωνσταντίνος έτσι και αυτός εκτιμά ότι οι γενικοί γραμματείς θα πρέπει να είναι πρόσωπα απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος και υπό αυτή την έννοια θα πρέπει να αναφέρονται απευθείας στο ίδιο των πρωθυπουργό και το οβάλ γραφείο. Και να θυμίσουμε ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πίστευε και αποδείχθηκε ότι είχε δίκιο πως κατά την διάρκεια μιας διακυβέρνησης οι υπουργοί ενίοτε αυτονομούνται. Αποκτούν προσωπικές ατζέντες, προσωπικές σχέσεις και επαφές και σε ορισμένες περιπτώσεις εξαρτήσεις! Αυτός είναι ο λόγος που σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δομήσει το κεντρικό σύστημα εξουσίας υπό αυτή την μορφή που αναλύουμε, διότι σε κάθε περίπτωση θέλει να ελέγχει την λειτουργία των υπουργείων ιδίως στην περίπτωση που οι υπουργοί σηκώνουν το δικό τους μπαϊράκι. Απευθείας από το πρωθυπουργικό περιβάλλον θα οριστούν και οι διευθυντές των υπουργείων των οποίων ο ρόλος στην δομή και εκτέλεση της εξουσίας είναι κομβικός.

Αυτοί έχουν εξασφαλίσει υπουργικές θέσεις

Επειδή πολλά πρόσωπα ακούγονται και άλλα τόσα γράφονται για την ανάληψη υπουργικών θώκων να ξέρετε ότι για πολύ λίγα πρόσωπα έχει κατασταλάξει ο Κυριακός Μητσοτάκης. Οι κλεισμένοι με συγκεκριμένες θέσεις είναι λίγοι και σας τους παραθέτουμε: υπουργός Εσωτερικών θα είναι ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, επικοινωνιολόγος Τάκης Θεοδωρικάκος, υπουργός Εξωτερικών θα είναι ο κ. Ν. Δένδιας. Και η απόφαση αυτή εμπεριέχει στρατηγικές και τακτικές κινήσεις ιδίως εντός του κόμματος. Υπουργός Ανάπτυξης θα είναι ο κ. Άδωνης Γεωργιάδης. Ο οποίος έχει κερδίσει την μάχη με τον Κωστή Χατζηδάκη που έπαιζε για την ίδια θέση. Στον κύριο Χατζηδάκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να του αναθέσει το υπουργείο Παιδείας. Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταλήξει στο να χρησιμοποιήσει ως υπουργό Εθνικής Άμυνας τον νιόπαντρο Βασίλη Κικίλια. Τέλος, νέος υπουργός Δημόσιας Τάξης θα είναι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ο αρχηγός της Ν.Δ. πιστεύει ότι με την ενσωμάτωση Χρυσοχοΐδη στην κυβέρνηση πρώτον επιτυγχάνει μια διεύρυνση προς το κέντρο και σε άλλους πολιτικούς φορείς και δεύτερον εκτιμά ότι ο συγκεκριμένος πολιτικός άνδρας έχει την δυνατότητα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τόσο φαινόμενα που έχουν αν κάνουν με το αμιγώς ποινικό σκέλος της καθημερινότητάς και της ασφάλειας αλλά και τα φαινόμενα της τρομοκρατίας για τα οποία υπάρχει μεγάλος φόβος ότι ενδεχομένως να αναζωπυρωθούν.