Ασκήσεις αυτοδυναμίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ενώ ο Γιάνης Βαρουφάκης πριονίζει με συνεχείς δηλώσεις (π.χ. για την έφοδο στο Νομισματοκοπείο) τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με συνεχείς προεκλογικές επισκέψεις προσπαθεί να κλείσει την υπόθεση αυτοδυναμία και όχι μόνο. Όπως ομολογούν επιτελικά στελέχη της Πειραιώς, σκοπός του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας είναι να προσελκύσει ολοένα και περισσότερα στελέχη της πατριωτικής δεξιάς που γοητεύτηκαν από τον λόγο του Κυριάκου Βελόπουλου και της Ελληνικής Λύσης. Δεν είναι τυχαίο που το αμέσως προσεχές διάστημα ο κ. Μητσοτάκης θα περιοδεύσει στην Μακεδονία και την Θράκη, σε περιοχές δηλαδή που πήρε σχετικά ποσοστά η Ελληνική Λύση.

Γράφει ο Σωτήρης Πίκουλας

Η πεποίθηση είναι ότι το κόμμα του κ. Βελόπουλου έχει χάσει την δυναμική του, υπάρχει μεγάλη ροή ψηφοφόρων και στελεχών προς τη Νέα Δημοκρατία και δεν θα αντέξει μέχρι τις εθνικές εκλογές να διατηρήσει τις δυνάμεις που μάζεψε στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Σε αυτή τη φάση, μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, βρίσκεται και η Χρυσή Αυγή η οποία μαστίζεται από εσωτερικές διασπάσεις και διαφωνίες και παράλληλα τρέχει και η δικαστική περιπέτεια του κόμματος. Είναι ξεκάθαρο, ότι η υπόθεση αυτοδυναμία δεν παίζεται μόνο στο ποσοστό που θα λάβει η Νέα Δημοκρατία αλλά πλέον επαφίεται και στην μη είσοδο στη Βουλή της Ελληνικής Λύσης και της Χρυσής Αυγής.

Την ίδια ώρα, στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει μία συνολική έλλειψη στρατηγικής και την υπόθεση ανάτασης του κόμματος την έχει πάρει προσωπικά πάνω του ο Αλέξης Τσίπρας. Ωστόσο, είναι φανερή η διάθεση του ίδιου να κλείσει όσο γίνεται την μεγάλη ψαλίδα που χωρίζει τα δύο κόμματα με μικροκομματικές τακτικές. Είτε με το να ρίχνει γέφυρες με την μεγάλη πληθυσμιακά τάξη των οδηγών ταξί, είτε με οπαδούς ομάδων κλείνοντάς τους το μάτι για γήπεδα και πρότζεκτς, είτε με υποσχέσεις για προσλήψεις και άλλου είδους παρωχημένης αντίληψης παροχολογίες.

Η δυναμική του Βαρουφάκη

Συγχρόνως, η δυναμική που αναπτύσσει ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι εμφανής. Χωρίς να κάνει μεγάλες εμφανίσεις, με επιλογές προσώπων –προερχόμενων από τον ΣΥΡΙΖΑ– και κυρίως με την άφθαρτη παρουσία του ενισχύεται διαρκώς, «ψαρεύοντας» από την μεγάλη δεξαμενή ψηφοφόρων που κάποτε στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Φυσικά, τη μεγάλη ροή ψηφοφόρων από το ένα κόμμα στο άλλο υποβοηθάει και η «τροφή» που δίνει ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης αποκαλύπτοντας συνεχώς.

Στο στρατόπεδο του ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα λέγαμε ότι υπάρχει μία σχετική ησυχία. Στελέχη της Φώφης Γεννηματά λένε ότι μέχρι τις 30 Ιουνίου το θέμα Βενιζέλου θα έχει ξεχαστεί εντελώς. Δεν είναι τυχαίο αυτό που λένε. Ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν αντέδρασε σε αυτήν την επιλογή της ηγεσίας αλλά ούτε και άλλα μεγαλόσχημα στελέχη. Επίσης, για παράδειγμα ο Λεωνίδας Γρηγοράκος θα κατέλθει υποψήφιος με το κόμμα και όλα δείχνουν ότι εν τέλει η υπόθεση Βενιζέλος τουλάχιστον σε κεντρικό επίπεδο δεν θα κάνει τον σαματά που όλοι περίμεναν. Ωστόσο, θεωρούν ότι αθόρυβα σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών θα έχει κάποια αρνητική επίδραση.